Avocat: condamnarea lui Dragnea în dosarul Referendumul e nulă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hotărârea judecătorească prin care Liviu Dragnea a fost condamnat în dosarul Referendumului este nulă de drept, susţine avocatul Bogdan Bărbuceanu, profesor de Procedură Penală la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti.

Legea obligă ca magistratul care a pronunţat hotărârea şi a judecat o cauză să o şi redacteze, iar în acest caz, hotărârea nu poate fi redactată şi semnată de toţi judecătorii, aşa cum prevede legea, întrucât şefa completului care l-a condamnat pe Dragnea, Livia Stanciu, a părăsit ÎCCJ şi este, acum, judecătoare la Curtea Constituţională.

„Motivarea hotărârii şi hotărârea sunt nule, pentru că motivarea face parte din hotărâre, deci nu produce efecte juridice. Nu-i poate lua locul nimeni unui judecător care a făcut parte din completul care a judecat. Greşeala este că Livia Stanciu, înainte de a pleca, trebuia să-şi redacteze toate hotărârile. Greşeala îl avantajează pe Liviu Dragnea, pentru că în acest moment nu mai are condamnare penală. Niciun judecător care părăseşte sistemul sau este transferat nu poate pleca până nu îşi încheie toate dosarele. Există precedent în acest sens şi chiar am avut cauze care s-au rejudecat, tocmai pentru că judecătorii au plecat la pensie fără să redacteze motivarea, iar astfel au fost anulate hotărârile, a declarat avocatul Bărbuceanu pentru jurnalul.ro.

Contestaţie

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare în dosarul "Referendumul" în care a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, primul termen fiind stabilit pentru 15 februarie.

Acţiunea are ca obiect contestaţia la executare (art. 598 Noul Cod de procedură penală), aceasta fiind o cale extraordinară de atac. Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face în următoarele cazuri: când s-a pus în executare o hotărâre care nu era definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când se iveşte vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare; când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei, scrie Agerpres.

Pe 2 februarie, Liviu Dragnea a anunţat că a început o acţiune de redeschidere a procesului 'Referendumul', prin depunerea unei contestaţii la executare adresată Tribunalului Bucureşti.

“Mă consider cinstit”

Chestionat dacă se consideră un om cinstit, în condiţiile în care oamenii care au ieşit în stradă au spus că îşi doresc ca în fruntea instituţiilor să fie oameni cinstiţi, Liviu Dragnea a susţinut că este o persoană „foarte cinstită”.

„Mă consider o persoană foarte cinstită, o persoană care a fost condamnată pe marginea unui dosar politic iniţiat de un procuror care şi-a uzurpat calităţile oficiale şi care la ora asta, eu, cel condamnat, nu are hotărârea care să îi spună de ce a fost condamnat. Dacă vi se pare normal ca după zece luni un om în România să nu ştie pentru ce a fost condamnat pe de o parte, pe de altă parte o hotărâre incompletă la care lipseşte expunerea şi motivarea, Codul de procedură penală spune practic că acea hotărâre nu există. Drept pentru care am şi făcut această contestaţie la executare”, a răspuns Liviu Dragnea.

“Eu nu am furat nimic”



„Şi ca să închei, eu nu am furat nimic, doamnă. Eu am fost trimis în judecată, aduceţi-vă aminte, acelaşi scandal şi aceiaşi presiune şi manipulare îngrozitoare din 2012 când se spunea că eu am furat 2 milioane de voturi. Şi acum le caută. O să văd dacă le găsesc pe undeva, în condiţiile în care am fost trimis în judecată pentru ceva şi am fost condamnat pentru altceva. În primă instanţă. În a doua instanţă nu am reuşit să aflu de ce”, a conchis Liviu Dragnea.

Condamnarea definitivă

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul", după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare.

Secretar general al PSD la data comiterii faptelor din dosarul "Referendumul”, Dragnea a fost judecat pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite