UPDATE Avion militar prăbuşit la baza Mihail Kogălniceanu. Dosar penal deschis de procurorii militari. Medic: Pilotul nu îşi poate mişca picioarele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locul în care s-a prăbuşit avionul MIG 21 FOTO Inquam / Daniel Stoenciu
Locul în care s-a prăbuşit avionul MIG 21 FOTO Inquam / Daniel Stoenciu

Un avion militar MIG 21 LanceR, care participa la un exerciţiu comun cu forţele aeriene bulgare, s-a prăbuşit la 8 kilometri de baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Din primele informaţii, pilotul s-a catapultat în momentul în care şi-a dat seama că a pierdut controlul aeronavei. El a fost recuperat de salvatori şi a fost transportat la spital. La faţa locului au fost trimise mai multe echipaje de urgenţă, dar vizibilitatea este redusă.

UPDATE Medic: Pilotul rănit în urma prăbuşirii unui avion Mig 21 Lancer la Constanţa nu îşi poate mişca picioarele. Conform medicilor, are leziuni de coloană, inclusiv "tasare de corp vertebral L1", cu deplasare de fragmente osoase, ceea ce face să nu-şi poată mişca picioarele, iar riscul de paralizie este destul de mare în astfel de situaţii. Pilotul mai are o contuzie toracică minoră, o contuzie craniană minoră şi o fractură de calcaneu.

Adrian Stancu va fi internat la Secţia de neurochirurgie şi până marţi dimineaţă se va afla la Terapie Intensivă pentru a fi stabilizat, urmând ca la ora 11.00 să înceapă operaţia la coloană.

UPDATE Ministrul Apărării, Gabriel Beniamin Leş, s-a întâlnit cu pilotul rănit în urma prăbuşirii unui avion MiG 21 LanceR, în zona bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu, în momentul în care militarul era urcat într-un avion pentru a fi adus la un spital din Bucureşti. Ministrul a spus că incidentul este unul regretabil.

UPDATE Parchetul Militar a deschis un dosar penal în urma prăbuşirii unui avion MiG 21 LanceR în judeţul Constanţa, pilotul reuşind să se catapulteze.

”La Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-a constituit un dosar penal privind accidentul aviatic produs în cursul zilei de luni în apropierea localităţii Constanţa. Evenimentul s-a produs în cursul procesului de aterizare şi a avut ca urmare catapultarea pilotului şi distrugerea aeronavei MIG 21 Lancer”, se arată într-un comunicat transmis de  Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului instanţei supreme.

UPDATE Pilotul avionului MiG 21 LanceR care s-a prăbuşit în judeţul Constanţa va fi transferat de la Spitalul Judeţean din Constanţa la Spitalul Militar din Bucureşti, el urmând să fie preluat de o aeronavă militară de pe Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, starea de sănătate a pilotului, în vârstă de 35 de ani, este bună, el având un traumatism de coloană vertebrală şi fiind conştient.

UPDATE „Locotenent-comandorul Adrian Stancu, pilot pe o aeronavă MiG 21 LanceR a Forţelor Aeriene Române, s-a catapultat astăzi, 12 iunie, în jurul orei 11.15, în apropiere de aeroportul Mihail Kogălniceanu, în zona localităţii Nazarcea, judeţul Constanţa, în timpul executării manevrelor de aterizare. Pilotul este conştient şi se află în stare stabilă. El a fost recuperat, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului şi a fost transportat pe cale aeriană la Spitalul Judeţean Constanţa”, este anunţul făcut de oficialii Ministerului Apărării.

Aceştia au adăugat că aeronava, care se afla în dotarea Bazei 86 Aeriană ”Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” din Feteşti, decolase în jurul orei 10.00 de pe baza aeriană din Mihail Kogălniceanu pentru a executa o misiune de antrenament în cadrul exerciţiului ”Thracian Eagle 2017”, care se desfăşoară împreună cu forţele aeriene bulgare. 

După executarea misiunii, la întoarcerea către Mihail Kogălniceanu, pe timpul executării manevrelor de aterizare, pilotul a raportat o defecţiune majoră la motor, cu deteriorarea parametrilor de funcţionare ai acestuia.

„Conform procedurilor, pilotul s-a catapultat, aeronava prăbuşindu-se în zona menţionată, în afara ariilor locuite. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, conform procedurilor legale, iar circumstanţele accidentului vor fi investigate de o comisie numită de şeful Statului Major al Forţelor Aeriene”, mai anunţă MApN.

A fost o defecţiune tehnică 

Analistul militar, Marian Zidaru, a relatat la Digi24 că ar putea fi vorba de o defecţiune tehnică. „Aceste avioane sunt bătrâne, sunt utilizate peste capacitatea lor de a fi funcţionale”, a explicat acesta. 

De altfel, şi Florin Jipa, purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Române, avioanele sunt verificate înainte de zborul de antrenament. „Pilotul este conştient, i s-a acordat primul ajutor la faţa locului. Cazul este cercetat de Parchetul Militar, iar circumstanţele accidentului vor fi analizate. Sunt foarte multe elemente de luat în calcul şi numai comisia care analizează poate da un verdict”, a explicat Jipa. 

     

UPDATE 11.50 Pilotul avionului MIG 21 Lancer aparţinând Forţelor Armate Aeriene care s-a prăbuşit în judeţul Constanţa a fost recuperat de către echipele de salvare, fiind preluat de un elicopter SMURD pentru a fi transportat la spital. Aşa susţine prefectul de Constanţa, Adrian Nicolaescu. El a precizat că pilotul este în stare bună.

Pilotul a fost găsit în apropierea epavei, dar este în stare de inconştienţă şi primeşte îngrijiri medicale. Acesta va fi transportat cu un elicopter SMURD la spital. 

Potrivit martorilor, avionul a explodat la impactul cu solul.

„Este vorba de un pilot român, care aparţine Forţelor Aeriene Române”, a explicat Adrian Jiga, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Mihail Kogălniceanu, care nu a putut oferi informaţii legate de starea de sănătate a pilotului. 

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje de urgenţă. Apelul de urgenţă la 112 a fost făcut în jurul orei 11.20. O salvare a ajuns deja pentru a-l prelua pe pilot, a completat Adrian Jiga, conform căruia era vorba de un zbor de antrenament. 

Elicopter al armatei bulgare, prăbuşit în Marea Neagră

La sfârşitul săptămânii trecute, o altă aeronavă s-a prăbuşit s-a prăbuşit în Marea Neagră. De data aceasta a fost vorba despre un elicopter militar bulgar care s-a prăbuşit în Marea Neagră în timpul unor exerciţii. O persoană a murit şi alte două au fost rănite.

Despre MiG 21 Lancer

MiG21 a fost proiectat ca un avion de interceptare de front, destinat să execute misiuni în condiţii meteorologice normale şi a zburat pentru prima dată în anul 1957. Avionul a intrat în producţie de serie în anul 1958, fiind echipat cu un motor cu reacţie Tumanski R-11, atingând forma finală un an mai târziu sub denumirea MiG-21F.

Forţele Aeriene Române au primit în dotare primul avion MiG-21 în anul 1962. De-a lungul timpului au intrat în dotarea Forţelor Aeriene peste 400 de avioane MiG-21, ultimul avion de acest tip intrând în serviciu în anul 1982.

În anul 1992, Forţele Aeriene Române au iniţiat un program de modernizare a aparatelor MiG-21, pentru a asigura interoperabilitatea cu NATO şi pentru a mări capacitatea acestora de a executa misiuni la cerinţele luptei aeriene moderne.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite