Avioane de vânătoare F-16 aparţinând Portugaliei se alătură temutelor A-10 americane pentru un exerciţiu NATO în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru avioane de vânătoare F-16 aparţinând Forţelor Aeriene portugheze au sosit luni la Baza aeriană Câmpia Turzii (judeţul Cluj), pentru un exerciţiu al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit revistei militare IHS Jane's. Acestea se alătură celor 11 avioane A-10 americane, supranumite ucigaşele de tancuri care au efectuat deja exerciţii comune cu piloţii români.

Potrivit Forţelor aeriene portugheze, cele patru avioane de vânătoare vor rămâne în baza aeriană de la Câmpia Turzii până pe 30 iunie, în cadrul exerciţiului Falcon Defence 2015, care are rolul creşterii interoperabilităţii între statele membre NATO.

Prezenţa avioanelor militare portugheze este parte a măsurilor NATO de garantare a securităţii statelor estice din cadrul Alianţei, pe fondul tensiunilor cu Rusia.

Cele patru avioane de tip F-16 fac parte din Escadrila 201 a Forţelor aeriene portugheze, cu sediul la Monte Real.

În ultimele luni, la la Baza aeriană de la Câmpia Turzii au avut loc exerciţii la care au luat parte forţe aeriene din SUA, cu avioanele F16, cu 11 avioane A10 şi 4 avioane MIG şi elicoptere din dotarea Flotei aeriene române de la Bazei aerienă din Câmpia Turzii. 


Aceste exerciţii au scop pregătirea în comun, creşterea gradului de interoperabilitate, pregătirea din punct de vedere tehnic, a tehnicilor de luptă, pregătirea personalului tehnic şi a controlorilor şi dirijorilor de trafic.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a anunţat, săptămâna trecută, că Baza aeriană de la Câmpia Turzii va fi modernizată în acest an, prin extinderea platformei de parcare şi refacerea pistei dar şi prin adăugarea de  elemente de comandă şi control, care vizează dirijarea şi coordonarea zborurilor.
 

Eurodeputaţii, preocupaţi de înaintarea militară a Rusiei în Marea Neagră
 

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a atras atenţia luni asupra pericolului înaintării militare a Rusiei în Marea Neagră în urma anexării Peninsulei Crimeea, ocazie cu care Moscova a câştigat poziţii la frontiera maritimă a NATO, potrivit raportului redactat de eurodeptatul român Ioan Mircea Paşcu, preluat de EFE.

În rezoluţia adoptată, se subliniază că Rusia şi-a consolidat capacităţile militare atât ofensive, cât şi defensive în Marea Neagră cu bombardiere cu rază lungă de acţiune "capabile să poarte rachete de croazieră şi avioane de recunoaştere care operează aproape de ţărmurile vestice ale Mării Negre şi care pot pătrunde adânc în Europa Centrală", notează agerpres.ro.

Pentru parlamentarii europeni, anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea oferă Rusiei un"Kaliningrad de sud', cu alte cuvinte "un alt avanpost în vecinătatea imediată a NATO, de această dată pe mare", într-o aluzie la enclava rusă de la Marea Baltică.

Potrivit informaţiilor PE, Rusia intenţionează să adauge flotei sale din Marea Neagră şase noi submarine diesel moderne de tip "Rostov pe Don" şi şase noi fregate de tip "Amiral Grigorovici".

De asemenea, eurodeputaţii au acuzat faptul că Rusia şi-a sporit semnificativ capacităţile de apărare aeriană şi navală în bazinul Mării Negre, amplasând noi rachete de apărare navală (anti-nave), cu o rază de acţiune de 600 km, capabile să ajungă la Strâmtoarea Bosfor.

Pe plan tactic, s-a subliniat că două brigăzi de infanterie navală — ce pot fi susţinute de nave portelicopter de tip Mistral — prezintă o ameninţare potenţială semnificativă de invazie pe cale terestră.

În rezoluţie, europarlamentarii încurajează statele membre ale UE "să aibă un răspuns de securitate la aceste provocări".

În plus, se insistă asupra "importanţei critice" pentru toate ţările UE a coordonării cu NATO şi Statele Unite, precum şi asupra faptului că Marea Neagră este o "componentă cheie" a securităţii euro-atlantice.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite