Parte din averea lui Gabriel Oprea, liberă de sechestru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Oprea FOTO Adevărul
Gabriel Oprea FOTO Adevărul

Parte din averea lui Gabriel Oprea este liberă de sechestru, după ce judecătorii de la Curtea Supremă au luat o decizie în acest sens. Decizia a fost luată în dosarul în care este cercetată mortea poliţistului Bogdan Gigină.

„Admite contestaţia formulată de suspectul Oprea Gabriel împotriva măsurii asigurătorii instituite prin ordonanţa nr. 905/P/2015 din 6 decembrie 2016 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei şi a procesului verbal din data de 7 decembrie 2016 de aducere la cunoştinţă a sechestrului. Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal de aducere la cunoştinţă a sechestrului în sensul ridicării măsurii asigurătorii de pe următoarele bunuri imobile: a) imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat, carte funciară; b) 1/2 din imobilul situat în Bucureşti şi cota indiviză din terenul aferent acestui apartament, imobil evaluat; c) imobilul cu destinaţie de spaţiu comercial situat în Bucureştişi cota indiviză din terenul aferent, imobil; d) 1 din imobilul situat în Bucureşti compus din teren şi construcţie, evaluat la aproximativ şi construcţia C1 cu o suprafaţă construită la sol de 197 mp şi o suprafaţă utilă de 627,65 mp. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate şi ale procesului verbal din data de 7 decembrie 2016 de aducere la cunoştinţă a sechestrului”, se arată în minuta instanţei. 

Tot astăzi instanţa a decis să ridice şi o parte din sechestrul pus pe averea fiicei lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor.

Sechestrul pus de DNA pe o parte din averea fiului fostului ministru Gabriel Oprea, ridicat de instanţa supremă

Măsura de astăzi a instanţei vine după ce ieri seară judecătorii de la Curtea Supremă au dispus ridicarea sechestrului asigurător pus de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pe o parte din averea fiului fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea, în acelaşi dosar

Mai exact, magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au admis contestaţia formulată de Gabriel Marin Oprea, fiul fostului ministru. „Desfiinţează în parte ordonanţa contestată şi procesul verbal în sensul ridicării măsurii asiguratorii de pe bunurile aparţinând contestatorului Oprea Gabriel Marin, respectiv de pe cota parte din bunurile pentru care acesta este coproprietar. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţei contestate şi a procesului verbal”, se arată în decizia definitivă a ICCJ.

Pe 7 decembrie, procurorii DNA le-au adus la cunoştinţă lui Gabriel Oprea şi fiului acestuia că le-a fost pus sechestru pe o parte din avere, în dosarul în care fostul ministru al Afacerilor Interne este acuzat de ucidere din culpă şi abuz în serviciu în cazul morţii poliţiştului Bogdan Gigină.

Familia lui Bogdan Gigină s-a constituit parte civilă în dosarul în care fostul ministru de Interne Gabriel Oprea este acuzat de uciderea din culpă a poliţistului şi a cerut 3 milioane de euro despăgubiri.

În acest dosar a fost pus sub acuzare pentru ucidere din culpă fostul vicepremier Gabriel Oprea, dar şi Petre Mazilu, patronul firmei care a săpat groapa în care s-a prăbuşit poliţistul Bogdan Gigină.  De altfel, şi firma SC GENERAL MPM IMPEX S.R.L - care a săpat groapa - a fost trimisă în judecată, dar şi Adrian Corcodel, şef de echipă în cadrul firmei.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există probe cu privire la următoarele aspecte relevante: „la momentul producerii accidentului victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de interne Oprea Gabriel; în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie; dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea. Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei:

1. prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială;

2.viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice;

3.modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil”, arată anchetatorii.

Cu privire la primele două cauze, respectiv prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială, viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că aceste activităţi au fost determinate de către ministrul Oprea Gabriel, că acestea au un caracter ilicit şi că îi sunt imputabile lui Oprea Gabriel, mai spun procurorii.

Concret, „conform probelor administrate se reţine că există suspiciunea rezonabilă că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul conferit de funcţia sa şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează însoţirea demnitarilor, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin”, potrivit DNA.

„Cu privire la modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil, în cauză există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă că această cauză a accidentului este imputabilă societăţii comerciale General MPM Impex S.R.L( care executa pe suprafaţa carosabilă  o lucrare la instalaţia subterană de gaze naturale), lui Mazilu Petre, administratorul societăţii comerciale şi lui Corcodel Adrian, şeful echipei care a efectuat lucrarea în carosabil şi care a realizat semnalizarea acesteia. Concret, a rezultat că semnele de circulaţie nu erau reflectorizante şi că erau amplasate  la aproximativ 11,5 metri înainte de zona lucrărilor. Potrivit prevederilor legale, semnele de circulaţie trebuiau să fie reflectorizante, iar semnalizarea lucrărilor trebuia să înceapă cu 240 de metri înainte de locul acestora. Obligaţia de a asigura şi folosi semnalizare reflectorizantă şi de a o amplasa potrivit prevederilor normative în materie revine administratorului firmei General MPM Impex S.R.L.  Mazilu Petre şi şefului de echipă Corcodel Adrian” mai explică procurorii.

Accidentul

Potrivit DNA, în seara de 20 octombrie 2015, în jurul orei 19.00, agentul de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, care făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Gabriel Oprea, a fost implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a decedat.

"În ceea ce priveşte cauza accidentului de circulaţie constând în viteza de deplasare (84 de km/h) şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice, din probele administrate pe parcursul urmăririi penale rezultă indicii rezonabile că această cauză a fost determinată de către ministrul de Interne Oprea Gabriel. Viteza de deplasare era stabilită în mod implicit de către ministrul de interne prin comunicarea destinaţiei şi a momentului precis la care acesta trebuia să ajungă la destinaţie. De altfel, acesta era singurul în măsură să solicite mărirea vitezei de deplasare dincolo de depăşirea limitei de siguranţă", susţin anchetatorii.

La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa situată în cartierul Cotroceni, precizează procurorii.

"În raport cu ansamblul probelor administrate până în prezent (între care două expertize criminalistice şi o expertiză tehnică ) se reţine că există indicii rezonabile în sensul că ministrul de interne Oprea Gabriel este cel care a impus, folosindu-se de ascendentul pe care demnitatea deţinută i-l conferea şi cu încălcarea dispoziţiilor legale care reglementează deplasarea coloanei oficiale care îl însoţea, ca deplasarea să se facă cu viteză foarte ridicată, cauză care a contribuit la producerea accidentului rutier care a dus la decesul victimei Gigină Bogdan-Cosmin", mai arată DNA.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite