Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Cu afaceri în media, imobiliare, energie şi industrie, Dan Voiculescu a transferat businessurile fiicelor sale, Camelia şi Corina, astfel că din declaraţia de avere a fostului senator reiese că este un pensionar, cu un singur apartament, fără maşini, dar cu conturi grase în bănci şi cu mai multe împrumuturi acordate în nume personal membrilor familiei, şefilor şi, totodată, susţinătorilor din trustul Intact, dar şi altor persoane fizice. 

Familia Voiculescu deţine, pe lângă trustul Intact, condus din 2006 de fiica cea mare a mogulului – Camelia Voiculescu, şi grupul Grivco, care numără aproximativ 50 de companii, prezente în comerţ, producţie, agricultură şi servicii. 

Potrivit publicaţiei „Forbes“, companiile din grupul Intact deţin terenuri cu o suprafaţă cumulată de peste 180.000 de metri pătraţi, localizate în Bucureşti, Ploieşti, Argeş, Ilfov, Bacău, Iaşi şi Predeal şi imobile de birouri cu o suprafaţă de 9.000 de metri pătraţi. 

Potrivit ultimei declaraţii de avere, depuse în februarie 2013, după demisia din Senatul României, Dan Voiculescu atrage atenţia doar prin conturile bancare cu sume însemnate şi prin împrumuturile acordate apropiaţilor. În rest, la capitolul „bunuri imobile“, rubricile sunt goale. Mogulul este proprietarul a doar un apartament de 224 de metri pătraţi din Bucureşti, cumpărat în anul 2002. 

Dan Voiculescu nu deţine niciun autoturism şi nici metale preţioase, bijuterii sau obiecte de artă a căror valoare cumulată să depăşească 5.000 de euro, potrivit declaraţiei de avere. 

În schimb, Voiculescu are nu mai puţin de 24 de conturi curente deschise la bănci, unele încă din 1996, în lei, euro, dolari, lire sterline sau franci elveţieni. Cele mai multe conturi sunt deschise la BRD. Mogulul mai era client, în februarie 2013, al Raiffeisen Bank, RBS Bank şi Marfin Bank.   

Valoarea cumulată a conturilor curente în lei depăşeşte 190.000 de lei, a celor în euro – 200.000 de euro, iar a celor în dolari – 1,28 milioane de dolari. 

În conturile în lire şi în franci, Voiculescu are sume nesemnificative. 

Voiculescu mai avea deschise la BRD două depozite în euro, cu o valoare cumulată de 157.850 de euro, şi un depozit în dolari, deschis la RBS Bank, cu o valoare de 13.650 de dolari. 

În februarie 2013, Dan Voiculescu era creditor a mai multor persoane fizice, majoritatea apropiaţi de-ai săi. Acesta a acordat împrumuturin în nume propriu  fiicei Camelia Voiculescu (11,92 milioane de lei), Elenei Voiculescu (48.000 de lei şi 2,7 milioane de dolari), ministrului Agriculturii Daniel Constantin (295.000 de euro), lui Daniel Breahnea (44.470 de euro) şi Luizei Spiru (42.000 de lei).

De asemenea, Emanuel-Mihai Gâdea, realizatorul Tv şi directorul postului Antena 3, şi soţia sa Agatha-Kundri Gâdea au primit de la Voiculescu un împrumut de 695.000 de lei. 

Voiculescu este acţionar al Bursei de Valori Bucureşti, deţinând 1.600 de acţiuni, cu o valoare de 34.544 de lei în februarie 2013, şi la Turbomecanica, cu 3,65 milioane de titluri, în valoare de 132.130 de lei la începutul anului trecut. 

Voiculescu a încasat în 2012, pentru funcţia de senator, 28.551 lei, sumă care a fost virată în contul Fundaţiei pentru apărarea cetăţenilor împotrica abuzurilor statului la fondul de solidaritate socială utilizat pentru acordarea de ajutoare financiare pentru cazurile sociale dificile, după cum se arată în declaraţia de avere. 

De asemenea, Dan Voiculescu a încasat în 2012 o pensie de 32.106 lei (2.675,5 lei/lună), dividende de 4.469 de lei şi dobânzi la depozite, după impozitare, de 5.711 lei, 20.740 de dolari, respectiv 6.976 de euro.  

Pe ce au pus procurorii sechestru

În urmă cu o lună, cei doi magistraţi de la Curtea de Apel Bucureşti care au judecat dosarul privind privatizarea ICA au extins sechestrul asigurător pe mai multe bunuri ale lui Dan Voiculescu şi ale celorlalte persoane acuzate în această cauză. 

Instanţa a stabilit să fie extins sechestrul asigurător în cazul mai multor acţiuni şi terenuri pe care Dan Voiculescu le donase fiicelor lui, Corina şi Camelia Voiculescu. Astfel, a fost pus sechestru asigurător pe 36 de hectare de teren din strada Gîrlei din cartierul Băneasa, pe două seturi de peste 5.000 de acţiuni de la Grivco, unul donat Corinei Voiculescu şi celălalt Cameliei Voiculescu, precum şi pe două seturi de 9,9 milioane de acţiuni, în valoare de aproximativ două milioane de lei, de la Compania de Cercetări Aplicate şi Investigative.

Toate acestea pentru a fi recuperate prejudiciul estimat la 60 de milioane de euro.

Dacă în 2012 era estimată la 1 miliard şi jumătate de euro, specialiştii susţin că averea omului de afaceri ar fi în prezent de 360 de milioane de euro.  


Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/adinavlad/dan-voiculescu-1" target="_blank">View the story "Dan Voiculescu" on Storify</a>]

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite