Avem pe străzi un milion de maşini cu vechimi de peste 25 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Media vârstei maşinilor din Românie este de 14 ani
Media vârstei maşinilor din Românie este de 14 ani

În pofida unei relative revigorări a vânzarilor de maşini noi, vârsta parcului auto din România rămâne una ridicată, depăşind 14 ani. Mai grav este că, din cele 8 milioane de autovehicule înmatriculate, un milion sunt în circulaţie de peste 25 de ani, vechime la care, din punct de vedere legal, ar putea fi oricând înscrise în categoria vehiculelor istorice.

Mare parte din acestea nici măcar nu au ITP-ul la zi şi drept urmare, automat, înmatricularea le-a fost suspendată. „Cel mai probabil, unele nici nu mai există fizic sau dacă există zac prin vreo parcare după ce proprietarul a decedat, iar rudele nu sunt interesate să utilizeze maşina din cauza stării în care se află aceasta”, au declarat oficiali din Direcţia de Înmatriculări. 

Aceştia au mai menţionat că, în acest moment, înmatriculate mai sunt şi 1,45 milioane de maşini cu o vechime cuprinsă între 16 şi 20 de ani, dar şi peste 1.85 milioane de vehicule care au între 11 şi 15 ani. Pe tip de combustibil, în ciuda trendului european, românii par să rămână fanii motoarelor diesel, mai mult de jumătate dintre maşini fiind alimentate cu motorină. Ca marcă, previzibil, pe locul unu, cu aproximativ 1,5 milioane de maşini, se află Dacia. 

Piaţa second-hand

Anul trecut, românii au înmatriculat 515.028 maşini second-hand, în scădere cu 8.99% faţă de 2017. Ca de obicei, Volkswagen domină piaţa de vehicule rulate cu 119.260 de unităţi, în scădere cu 12.67%. Pe locul secund s-a clasat Opel (48.960 de unităţi, -23.5%), iar ultima treaptă a podiumului a fost ocupată de BMW (45.998 unităţi, -0.8%).

1,5 milioane de maşini îşi fac loc prin Bucureşti

În Bucureşti, creşterea parcului auto a fost, în anul 2018, de circa 5 la sută, acesta depăşind 1,4 milioane de maşini, În ce priveşte judeţul Ilfov, aici erau înmatriculate anul trecut 155.000 de maşini, ceea ce înseamnă că în Bucureşti şi în zonele limitrofe circulă peste 1,5 milioane de autoturisme.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite