Avalanşă de cereri de renunţare la titlul de doctor. Printre cei care nu mai vor să fie doctori: Radu Stroe şi procurorul general adjunct, Bogdan Licu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Stroe este unul din cei nouă care vor să renunţe la titlul de doctor FOTO Adevărul
Radu Stroe este unul din cei nouă care vor să renunţe la titlul de doctor FOTO Adevărul

Nouă personalităţi publice vor să renunţe de bună-voie la titulatura de doctor, obţinută la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazu. Printre cei care vor să renunţe la titlul de doctor se numără: fostul ministru de Interne, Radu Stroe, fostul ministru al Apărării, Mihai Stănişoară, procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu. Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, spune însă că aceştia nu pot renunţa la titlul de doctor.

UPDATE Noul ministru al Educaţiei Mircea Dumitru a explicat că nu le poate fi retras titlul de doctorat celor care au făcut cerere în această privinţă. Potrivit regulamentului, ei trebuie să aştepte ca Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) să se pronunţe asupra existenţei sau inexistenţei unui malpraxis academic în tezele de doctorat. 

„Noul regulament prevede că trebuie să aştepte să se pronunţe CNATDCU asupra existenţei sau inexistenţei unui malpraxis academic în tezele de doctorat. Pentru moment, regulamentul aşa cum e nu ne permite ca doar pe baza unei renunţări unilaterale să putem retrage titlurile”, a spus Mircea Dumitru. 

Ministrul a subliniat că nici în situaţia în care doctorandul ar recunoaşte că a plagiat nu ar putea fi retras titlul de doctor fără un verdict din partea CNATDCU.

Cei nouă care au depus deja cereri de retragere ale titlului de doctor 

- Fostul ministru de Interne Radu Stroe, 

- Fostul ministru al Apărării, Mihai Stănişoară, 

- Procurorul general adjunct al României, Bogdan Licu, 

- Fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate al lui Traian Băsescu, Daniel Moldoveanu, 

- Fostul şef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Romeo Raicu, 

- Fostul ministru al Economiei, Mihail Tudose, 

- Fostul primar al sectorului 2 al Capitalei, Neculai Onţanu 

- Fosta secretară a lui Gabriel Oprea, Adela Loredana Popescu.  

- Fosta avocată a lui Victor Ponta, Loredana Radu (nepoata lui Gabriel Oprea - n.r.)

Cererile de renunţare au ajuns la Ministerul Educaţiei pe 10 martie

Potrivit unui comunicat de presă al Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazu”, Consiliul Ştiinţific al academiei a evaluat măsura în care tezele de doctorat respectă standardele de calitate academică.

„Pe parcursul analizei, Consiliul Ştiinţific a constatat faptul că un număr de nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale din cadrul Academiei Naţionale de Informaţii "Mihai Viteazul" au renunţat la titlul de doctor”, se arată în document, conform căruia cererile au fost forumate în perioada 3-7 martie 2016, fiind deja înregistrate la Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice încă din data de 10 martie.

Erori depistate în tezele scrise în perioada 2010 - 2011

„În acest mod a fost anulat, prin efectul legii, obiectul evaluării punctuale a tezelor elaborate de către cei nouă absolvenţi ai Şcolii doctorale”, se mai arată în comunicatul de presă.

Documentul notează că în tezele de doctorat finalizate preponderent în perioada 2010 - 2011 au fost identificate unele erori sau abateri de la standardele academice şi politicile de calitate din prezent.

„Autorii acestora au fost informaţi pentru a formula puncte de vedere şi pentru a corecta lucrările elaborate, în condiţiile legii, urmând a fi informată şi Comisia de etică a Academiei pentru a dispune măsuri, după caz, în acord cu metodologiile în vigoare”, subliniază Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”.

Cei nouă au cerut să renunţe la titlurile de doctor după ce în presă au apărut o serie de investigaţii, cu probe, în care au fost acuzaţi că şi-ar fi plagiat lucrările de doctorat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite