Autorul violului asupra jurnalistei este încă liber. Cazuri similare relatate de alte victime

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drama jurnalistei violate marţi, în plin centrul Capitalei, fără ca nimeni să-i sară în ajutor a cutremurat România. La două zile de la nefericitul incident, autorul violului era încă în libertate, după ce analizele de laborator făcute de Institutul de Medicină Legală (IML) au arătat că suspectul audiat de poliţişti în noaptea de miercuri spre joi nu este agresorul tinerei de 22 de ani.

Cu toate acestea, bărbatul audiat de poliţiştii Secţiei 4 a fost prezentat judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă, dar pentru o altă agresiune comisă vinerea trecută, când ar fi încercat să violeze o tânără în liftul unui bloc din Capitală.

LIPSA DE CIVISM A ROMÂNILOR

Cazul jurnalistei de la trustul de presă  „Lagardere”  care a fost luată cu forţa din intersecţia Şoselei Ştefan cel Mare cu Dorobanţilor şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor, până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual, a strârnit numeroase controverse nu doar în rândul societăţii civile, ci şi în rândul specialiştilor, care au vorbit în repetate rânduri despre lipsa de civism a românilor.

„Astfel de cazuri nu se întâmplă des, mai ales că s-a întâmplat în cursul zilei, la o oră de vârf. Am putea să vorbim mai mult despre reactivarea spiritului civic faţă de ceilalţi care sunt în pericol. Mă surprinde că, fiind atâta lume pe stradă, nimeni nu a intervenit. Nu îmi amintesc să se mai fi întâmplat aşa ceva. Eu am lucrat pe «stradă» şi nu am mai întâlnit un asemenea caz”, a declarat comisarul-şef Filică Silianovici, de la Serviciul Prevenire al Poliţiei Capitalei.

„E nevoie de campanii de avizare. Cetăţenii trebuie să îşi ajute semenii la greu, să nu îşi întoarcă spatele. Oamenii nu trebuie să meargă pe ideea că lor nu li se poate întâmpla aşa ceva”, a spus comisarul şef  Filică Silianovici.

FEMEILE ŞI COPIII, PRINCIPALELE VICTIME

La rândul său, sociologul Ana Bulai susţine că societatea civilă românească nu este îndemnată să aibă simţ civic. „Preşedinţia, în aceşti 24 de ani, nu a decorat niciun cetăţean pentru simţul civic. Suntem o societate în care femeile şi copiii sunt principalele victime. Pentru a găsi eroi printre oameni, ar trebui să fie o grijă permanentă a autorităţilor”, a explicat sociologul.

De altfel, anul trecut a existat şi o campanie a poliţiei, intitulată „Eu ajut, ajută şi tu!”. Practic, cetăţenii erau încurajaţi să observe şi să reţină fizionomia agresorilor cu care aveau de-a face ei sau alţi semeni şi ulterior, să sune la 112“.

EXPERIENŢE TRAUMATIZANTE ALE ALTOR VICTIME

Moise Guran a dezbătut marţi, la  Europa FM, cazul jurnalistei violate în Bucureşti. Ascultătorii au sunat şi au povestit în direct cazuri asemănătoare prin care au trecut.

O ascultătoare a relatat faptul că, acum trei săptămâni, a păţit ceva asemănător seara, la metroul de la Aurel Vlaicu, când un individ a ieşit dintr-un gang, agresând-o fizic.

„Eu aveam telefonul în mână şi m-am întors şi l-am lovit. El s-a speriat când a văzut că sun la Poliţie. A venit poliţia, am dat declaraţie, au patrulat o perioadă prin zonă, au controlat toate scările de bloc, dar nu l-au găsit. Mi-au spus că efectiv nu au ce să-mi facă, nu au cum să mă ajute, mi-au spus doar să fiu mai atentă şi unul dintre poliţişti mi-a spus să îmi iau bărbat“, a povestit ascultătoarea.

„Bărbatul din tufiş se comporta ca soţul meu. Voia să mă tragă de mână şi să mă ducă spre alt parc“

Elena, o altă ascultătoare a relatat  în cadrul emisiunii trauma prin care a trecut în urmă cu cinci ani de zile, atunci când a avut parte de o experienţă traumatizantă.

„Am fost cu soţul la nişte prieteni în vizită (sunt din Craiova) şi lângă un liceu este un părculeţ. Mergeam cu soţul pe o alee, iar pe la jumătate, soţul şi-a adus aminte că şi-a uitat telefoanele la prietenul respect  şi i-am spus că îl aştept acolo. Nu mi-a fost niciodată frică pe acolo, am mai mers noaptea singură. Am mers singură pe alee, şi din tufiş m-a prins cineva de mână. Instinctul meu de autoapărare a fost să îl lovesc cu geanta, chiar dacă nu vedeam pe nimeni în tufiş. Am mers către o staţie de taxi unde erau patru taximetrişti care nu au zis nimic, fumau şi ascultau muzică. Bărbatul din tufiş, care m-a urmărit, se comporta ca soţul meu. Voia să mă tragă de mână să mă ducă spre alt parc. Pe stradă nimeni nu a reacţionat. L-am bătut, am nimerit şi l-am bătut. A căzut jos şi dădeam cu picioarele îl el. Nu am mers la poliţie. Am vrut să merg acasă, plângeam tremuram şi mă gândeam la fetele mele care învaţă în acea zonă şi care poate puteau trece prin aceleaşi momente“, a povestit ascultătoarea.

Jurnalistă violată în toiul zilei, în centrul Capitalei sub ameninţarea cuţitului. Poliţia analizează imaginile surprinse pe camerele de supraveghere

Povestea jurnalistei violate în plină zi în centrul Capitalei şi a indiferenţei cu care au tratat martorii oculari grozăvia. Autorul este încă liber

România: un viol la 10 ore

FOTO VIDEO Cum te poţi apăra de atacul cu un cuţit şi de un viol

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite