Autorii jafurilor din Marea Britanie au fost condamnaţi la ani grei de închisoare. Manuscrise de Galileo Galilei şi Isaac Newton au fost ascunse într-o pivniţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Capii reţelei de hoţi din România, care au furat cărţi valoroase, în valoare de 3,3 milioane de lire sterline, au fost condamnaţi la ani mulţi de închisoare.

Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, care au fost sustrase în 2017 din capitala Regatului Unit, au fost găsite în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia, anunţă Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. 

Între cele furate de autori români se află opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei, ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya, ele fiind evaluate la circa 2,5 milioane de lire sterline. 

Ancheta în acest caz a început acum trei ani, dar rezultate concrete s-au obţinut pe 16 septembrie 2020, când procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de  Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu ofiţeri din cadrul IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale au efectuat o percheziţie, pe raza judeţului Neamţ, în urma căreia au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase de pe teritoriul Marii Britanii, între 2017 - 2019.

Gruparea nu a furat doar cărţi valoroase. Valoarea bunurilor furate a fost estimată de Scotland Yard la aproximativ 2 milioane de lire sterline. În martie 2017, au fost furate aproximativ 500 de computere MacBook, 520 de iPhone, 240 de tablete Samsung şi 400 de iPad-uri, valoarea mărfii fiind estimată la 340.000 de lire sterline.

Cum au acţionat infractorii români aflăm din ediţia online a publicaţiei www.dailymail.co.uk. Gavril Popinciuc  şi Cristian Ungureanu, „creierii”, au planificat spargerile prin tăierea acoperişurilor şi a laminatoarelor din depozitele din Marea Britanie, apoi au reuşit să fure între anii 2016 şi 2019, cu ajutorul complicilor, bunuri în valoare de 3,3 milioane lire sterline prin evitarea senzorilor alarmelor.

cartilee1

Cărţile şi manuscrisele au fost descoperite în canalul unui garaj. FOTO DIICOT

Şapte inculpaţi, din cei 12, au fost condamnaţi la Kingston Crown Court din vestul Londrei, după ce au pledat vinovaţi fie pentru complicitate la comiterea spargerilor, fie pentru ascunderea şi transferul bunurilor furate.

Judecătorul Jonathan Davies a spus în timpul procesului că bărbaţii fac parte dintr-o „reţea criminală” care a săvârşit o serie de „infracţiuni grave, profesionale, fiind originari din România”. „Fiecare şi-a jucat rolul” şi „şi-a asumat riscuri cu ochii deschişi”.  

Cea mai grea pedeapsă, de cinci ani şi nouă luni, a fost acordată lui Popinciuc, 45 de ani, care avea un „rol de supraveghere şi control” în bandă. Ungureanu, în vârstă de 41 de ani, tată a doi fii, care era „prezent la locul spargerilor” şi deţinea un „rol principal” în reţeaua criminalităţii, a fost condamnat la cinci ani şi o lună.

Fratele său mai mic, Ilie Ungureanu, în vârstă de 37 de ani, care supraveghea transportul cărţilor în afara Regatului Unit, a fost închis pentru trei ani şi nouă luni. Victor Opariuc, în vârstă de 29 de ani, unul dintre bărbaţii care au coborât în depozit, a fost condamnat la trei ani şi şapte luni.

Narcis Popescu, în vârstă de 34 de ani, care a închiriat o casă în Balham, în sudul Londrei, unde erau depozitate cărţile, a fost închis pentru patru ani şi două luni. Marian Albu, în vârstă de 41 de ani, şi Traian Mihulca, în vârstă de 32 de ani, au primit amândoi patru ani de închisoare. 

Vă mai recomandăm:

Cărţi furate din Marea Britanie, găsite de DIICOT în judeţul Neamţ. Cum au ajuns într-o pivniţă manuscrise de Galileo Galilei şi Isaac Newton

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite