Autoizolare pentru a nu deranja drujbele „legale” care rad păduri!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Reîntinerire” legală în situl protejat Natura 2000 (Dobrovăţ, Iaşi) - foto: Vali Turcuman
„Reîntinerire” legală în situl protejat Natura 2000 (Dobrovăţ, Iaşi) - foto: Vali Turcuman

În timp ce stăm cuminţi în autoizolare, drujbele lucrează neîntrerupt în păduri, unele chiar arii protejate. Este cazul sitului Natura 2000 din Dobrovăţ, Iaşi. Se taie la zero sub pretextul reîntineririi pădurii, totul cu avize legale. Ministrul Mediului este Costel Alexe din Iaşi.

Încă de la mijlocul lunii februarie mii de oameni au semnat o petiţie pentru a opri drujbele care taie pădurea „de la Dobrovăţ”, de fapt aria protejată Natura 2000. Presa locală scrie aproape în continuu despre dezastrul de la acolo, în speranţa că Ministerul Mediului se va sesiza şi va face ceva să protejeze pădurile din jurul Iaşului (cel mai poluat oraş din România, după Bucureşti). Cu atât mai mult cu cât ministrul mediului este Costel Alexe (preşedintele PNL Iaşi).

Dar, nu se face nimic. Fiindcă este legal. Firma care exploatează (înfiinţată la finele lui 2019 aparţine, conform presei locale, unui taximetrist ieşean) are TOATE avizele legale: de la primăria Bârnova (de care ţine, de fapt, pădurea), de la Regia Silvică Ciurea (care administrează zona) şi de la Ministerul Mediului.

Mii de oameni se revoltă în tăcere în case fiindcă, nu-i aşa, nimeni nu poate ieşi din casă ca să protesteze sau să se lege de stejarii seculari pe care noii „băieţi deştepţi” îi rad cu avize legale în mână. Primarul din Dobrovăţ, Cătălin Martinuş, este disperat şi face apeluri la toate instituţiile să înceteze dezastrul de acolo. Toată lumea ridică din umeri: „au toate actele în regulă”.

Ceea ce nu înţeleg liberalii, în special noii „specialişti” ajunşi în funcţii înalte este că această criză epidemiologică se va termina, însă lumea nu va uita toate şmenurile pe care le fac ei acum.  De la „biznisurile” cu echipamente medicale, cu vaccinuri „donate gratuit” pentru testare în România (aviz fost ministru Costache) şi până la tunderea generalizată a pădurilor din ţară, toate aceste „mânăreli” legale făcute în timp de pandemie se vor deconta electoral şi, în anumite cazuri, cel mai probabil şi legal.

Fără a avea posibilitatea să verific din mai multe surse (sunt în autoizolare, nu-i aşa?) argumentarea acestor opinii personale revoltate, vă spun că se vorbeşte despre 9.350 de avize de exploatare masă lemnoasă emise din 1 aprilie şi până astăzi.

Dl. Costel Alexe de la PNL Iaşi, vremelnic în funcţia de ministru al mediului,  declara în 10 martie 2020: „Orice cantitate de lemn tăiată din pădurile României va fi considerată infracţiune. Am depus un proiect în acest sens”. Se referea la tăierile ilegale. Dar cele cu avize legale deşi curăţă păduri seculare, ce părere aveţi, domnule ministru?

Scriam în articolele precedente despre câteva argumente pentru care cred că PNL are şanse să piardă următoarele alegeri. Foamea de „biznisuri” pe bani public, cu resursele naturale (şi aşa vandalizate de pesedişti), ale nou veniţilor la putere va face ca frustrarea pe care o simt acum românii „distanţaţi social” să se canalizeze spre liberali. Fiindcă acum ei sunt cei care decontează tot ce se întâmplă.

Ieşenii, sucevenii, harghitenii şi oricare român care avea la un moment dat o pădure, vor ieşi din izolare pentru a se plimba prin pădure. Iar când nu vor mai găsi pădurea, vor pune întrebări. Ce le veţi răspunde atunci, domnule Alexe şi domnule Orban?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite