Austriac rănit în bătălia de la Fundata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenă de groază filmată sâmbătă la Fundata, în judeţul Braşov: un bărbat îmbrăcat în uniformă de soldat încarcă un tun, acesta explodează şi îi sfârtecă mâinile. Din păcate, nu este vorba de un trucaj dintr-un film de război.

Accidentul este cât se poate de real, iar victima a fost internată în spital.Rănitul, un cetăţean austriac în vârstă de 38 de ani, venise în România împreună cu alţi patru camarazi, ca să participe la reconstituirea unor bătălii din primul război mondial. Evenimentul, intitulat „Festivalul internaţional militar Fundata 1916", a reunit 86 de membri din cinci ţări europene: Cehia, Austria, Marea Britanie, Bulgaria şi România.

Nu a curăţat bineţeava tunului

Explozia s-a produs în momentul în care bărbatul, care avea o mare experienţă în acest gen de reconstituiri istorice, încerca să reîncarce un tun. „Austriecii au fost singurii care au venit cu armamentul lor. Ei reprezentau un regiment de artilerişti şi au ţinut neapărat să vină cu o replică a unui tun de munte folosit în primul război mondial", explică Nicolae Pepene, unul dintre organizatorii evenimentului.

Tot el spune că vina aparţine victimei. „Austriacul a fost neglijent cu mânuirea pulberei şi cu tija pe care a folosit-o. A tras foarte greu prima salvă şi nu a curăţat cum trebuie tunul. Pe ţeavă a mai rămas pulbere şi el a introdus a doua încărcătură, moment în care pulberea a explodat", a mai povestit Pepene.

Salvat de un paramedic celebru

Suflul exploziei i-a măcelărit austriacului palma mâinii drepte şi i-a zburat vârfurile de la două degete ale mâinii stângi. În plus, i-a fost afectat şi ochiul drept. Primul ajutor i-a fost acordat la faţa locului, până la venirea echipajului SMURD, de paramedicul Adi Băncilă, cel care a făcut furori la concursul „Românii au talent".

„El se afla acolo în calitate de invitat şi i-a făcut rănitului un garou pentru a opri sângerarea care era foarte puternică", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, lt. Ciprian Sfreja.

Austriacul a fost transportat la Spitalul Judeţean din Braşov, unde medicii au reuşit să-i salveze degetele zdrobite. Pacientul a fost externat după numai câteva ore.

„Societatea la care are asigurare de viaţă i-a pus la dispoziţie un avion din Sibiu şi sâmbătă seara a plecat împreună cu ceilalţi patru austrieci. Toţi cinci sunt din Innsbruck, dar cred că rănitul va fi tratat la un spital din Viena", a mai spus Pepene. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite