Aurescu a exprimat îngrijorarea României faţă de acţiunile Rusiei la frontiera estică a Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a exprimat, miercuri, preocuparea României pentru situaţia tot mai instabilă din estul Ucrainei şi Crimeea, acolo unde Rusia desfăşoară trupe şi echipamente militare.

Potrivit MAE, reuniunea  extraordinară comună a miniştrilor afacerilor externe şi ai apărării din statele membre NATO a avut loc în contextul încheierii analizei noii administraţii americane cu privire la viitorul prezenţei militare a SUA şi aliate în Afganistan şi conturării unor decizii referitoare la acest subiect, precum şi al evoluţiilor îngrijorătoare de securitate din estul Europei.

„Partea română a apreciat maniera de raportare a SUA la ansamblul dosarului afgan, atât din perspectiva dialogului şi coordonării cu Aliaţii, cât şi în ceea ce priveşte negocierile de pace intra-afgane. Totodată, a evidenţiat angajamentul de lungă durată, de până în prezent, al României pentru stabilitatea şi securitatea Afganistanului şi a subliniat necesitatea luării în considerare a intereselor de securitate ale Aliaţilor şi ale Afganistanului, precum şi importanţa menţinerii solidarităţii şi unităţii NATO", informează un comunicat al MAE, citat de Agerpres.

Miniştrii afacerilor externe şi ai apărării aliaţi au adoptat o Declaraţie comună a Consiliului Nord-Atlantic prin care au decis încheierea Misiunii Resolute Support şi retragerea forţelor aliate începând cu 1 mai 2021.

În contextul discuţiilor, a fost abordată şi situaţia de la graniţa Ucrainei. Miniştrii de externe şi ai apărării din statele membre NATO au exprimat îngrijorarea privind evoluţiile recente şi creşterea semnificativă a prezenţei trupelor militare ruse în Crimeea ilegal ocupată şi la frontiera de est a Ucrainei.

„Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a evidenţiat poziţia principială a României privind susţinerea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei. Totodată, a exprimat preocuparea României pentru desfăşurarea de trupe şi echipamente ale Rusiei în Crimeea, la frontiera estică a Ucrainei şi, în general, în Marea Neagră. De asemenea, a subliniat necesitatea evaluării atente de către Alianţă a situaţiei de securitate şi, mai ales, a implicaţiilor acesteia asupra securităţii euroatlantice, precum şi a continuării măsurilor de asigurare a descurajării şi apărării în regiunea Mării Negre”, se menţionează în comunicat. 

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite