Augustin Zegrean: Kovesi ar putea primi o interdicţie de părăsire a ţării. Ce spun reprezentanţii Secţiei speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean. Foto: Mediafax
Augustin Zegrean. Foto: Mediafax

Citarea Codruţei Kovesi în dosarul deschis în urma plângerii lui Sebastian Ghiţă nu va împiedica numirea ei în funcţia de procuror-şef european, este de părere fostul preşedinte al Curţii Constituţionale. Augustin Zegrean crede că aceasta ar putea primi chiar şi o interdicţie de a părăsi ţara. Oficialii Secţiei speciale susţin însă că crearea acestei structuri de parchet este tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor.

"A venit româneşte. Asta se întâmplă în România, este specific naţional să se taie creaca de sub picioare, să se tragă preşul de sub picioare unora şi altora. Dar acum, vorbind serios, nu cred că va afecta cu nimic procedura care se desfăşoară acolo la Bruxelles pentru desemnarea procurorului general pentru că la Bruxelles lumea ştie despre prezumţia de nevinovăţie. Acolo se ştie şi se respectă. Prezumţia aceasta este foarte veche şi, fără ea, lumea ar fi într-un mare dezastru. Ea încă se bucură de prezumţia de nevinovăţie, chiar dacă unii se bucură că ea a fost citată la procuratură. Şi dacă nu ar fi exista nicio legătură între candidatura ei , lumea tot ar face legătura între chemarea ei la Parcjet şi asta. Pentru că aşa ne-am obişnuit în ultimii zeci de ani, când un om vrea să zboare, să îi tăiem aripile," a declarat pentru Digi24, Augustin Zegrean. 

   

Fostul preşedinte al CCR este de părere că fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar putea fi obligată să nu părăsească ţara, însă este convins că fostul procuror-şef al DNA va primi funcţia de procuror-şef european. 

"Da, ar putea fi obligată. Deci măsurile aceste preventive există în codul de procedură penală, pot fi aplicate. Deci nici asta nu ar încurca foarte tare lucrurile pentru că procedura aceasta este în desfăşurare şi dacă ea a fost declarată ca fiind pe primul loc până acum, nu se vor opri cu asta. Adică vor putea să aştepte până când se va rezolva problema aceasta pentru că oricum procuratura aceasta va fi funcţională din 2022, din câte ştiu eu," a adăugat Augustin Zegrean.

Ce spun reprezentanţii Secţiei speciale

Secţia de investigare a magistraţilor, despre asocierile politice cu activitatea sa „în contextul citării unei persoane în calitate de suspect": Ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă

Secţia de investigare a magistraţilor califică afirmaţiile lansate în spaţiul public de publicaţii on-line, posturi de televiziune şi factori politici, prin care se fac asocieri politice cu acitvitatea sa "în contextul citării unei persoane în calitate de suspect", despre o "ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă", referindu-se la acuzaţiile apărute după citarea fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi.

"Cu privire la afirmaţiile lansate în spaliul public, în cursul zilelor de 13 9i 14 februarie 2019. de mai multe publicaţii on-line, posturi de televiziune şi factori politici, prin care se fac speculaţii şi sunt realizate asocieri politice cu privire la activitatea Seţliei de lnvestigare a Infracţiunilor din Justiţie, în contextul citării unei persoane în calitate de suspect, într-un dosar aflat pe rolul Secţiei; Conducerea acestei structuri atrage atenţia asupra pericolului creat de astfel de atacuri grave şi total nefondate la adresa independenţei procurorilor care-şi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei. cu profesionalism şi obiectivitate. Acreditarea ideii că procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie acţionează ca "pluton de execuţie" şi că această Secţie "se dovedeşte o măciucă în mâinile puterii politice'', reprezintă o ofensivă fără precedent şi o presiune extrem de periculoasă asupra magistraţilor implicaţi în derularea procedurilor judiciare în curs", se artă într-un comunicat al secţiei.

Conform comunicatului, procurorii din cadrul Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Jusţilie "procedează întotdeauna la aplicarea întocmai a legii, indiferent de calitatea persoanei vizate, de dosarele penale instrumentate. asigurînd respectarea drepturilor procesuale ale acestora, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie, crearea acestei structuri de parchet fiind tocmai o garanţie a independenţei magistraţilor şi nicidecum un instrument de represiune asupra acestora, astfel cum, în mod tendenlios qi nefondat, se afirmă de anumite în voci în spaţiul public".

Membrii secţiei atrag atenţia asupra faptului că orice încercare de intimidare a procurorilor în activitatea pe care aceştia o desfăşoară reprezintă "presiuni şi ingerinţe nepermise în activitatea procesual penală" şi fac apel la toţi reprezentanţii partidelor politice şi a formatorilor de opinie la adoptarea unei atitudini decente şi rezervate, libertatea de exprimare trebuind a fi menţinută în limitele rezonabile ale unui discurs public moderat şi echilibrat. 

Citaţia

Laura Codruţa Koveşi a fost citată să se prezinte pentru audieri, în calitate de suspectă, la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie, chiar în ziua în care ar trebui să plece la Bruxelles pentru a participa la procedurile privind desemnarea procurorului-şef al noului Parchet European.  Procurorii vor să o audieze în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa, fost şef la FNI, fugit în Indonezia.

Fosta şefa DNA a fost citată să se prezinte la audieri pe 15 februarie, zi în care Kovesi trebuie să plece la Bruxelles, unde pe 26 februarie va fi intervievată pentru preluarea şefiei Parchetului European. Laura Codruţa Koveşi a anunţat, într-o intervenţie la Europa FM, că va merge la Bruxelles şi nu va renunţa la candidatura pentru funcţia de procuror european, unde este considerată favorită dintre cei trei candidaţi.

Laura Codruţa Kovesi a caracterizat acest demers ca fiind unul abuziv. „Este o răzbunare pentru demersul făcut la CEDO, că am trecut de filtru şi Guvernul are termen până în 18 martie să îmi propună o înţelegere amiabilă, altfel procesul se va judeca pe fond. Nu se încearcă aflarea adevărului, ci să fiu oprită să ocup această funcţie”, a spus Kovesi tot la Digi24.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite