Augustin Lazăr: Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitate. Replica ministrului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Augustin Lazăr, a transmis, duminică, un mesaj în care susţine că  ”independenţa judecătorilor şi procurorilor reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni”.

Lazăr a mai spus că ”tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare” şi afirmă că independenţa magistraţilor este ”o necesitate”, nu un privilegiu. 

În replică, ministrul Justiţiei a scris pe Facebook că justiţia nu este în afara puterilor statului. 

„Să ne cunoaştem şi să ne respectăm competenţele. Procurorul general ne transmite faptul că" justiţia este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor în stat". Procurorul general se află într-o gravă eroare, plasând justiţia, una dintre cele trei puteri, în afara puterilor statului, deasupra acestora. În ipoteza în care una dintre cele trei puteri îşi încalcă limitele constituţionale, echilibrul se restabileşte de către CCR, prin soluţionarea conflictelor juridice de natură constituţională. În condiţiile în care puterea judecătorească a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de înţeles că nu îşi poate judeca propria cauză“, a scris pe Facebook Tudorel Toader.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite