Augustin Lazăr: „Prejudiciul din dosarul Hexi Pharma va creşte”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr, procurorul general al României
Augustin Lazăr, procurorul general al României

Prejudiciul din dosarul Hexi Pharma va creşte, potrivit procurorului general al României, Augustin Lazăr. Concret, procurorii au ajuns la o sumă mult mai mare după ce au analizat probe ridicate din 300 de spitale.

Concret, August Lazăr a declarat că s-au ridicat acte de la toate cele 300 de spitale. „Ancheta este dezvoltată în profunzime pentru a se clarifica toate situaţiile de persoane vătămate şi pentru a se vedea care este prejudiciul până la urmă, fiindcă este în dezvoltare această investigaţie”, a spus magistratul.

Conform acestuia, expertiza tehnică auto în cazul morţii patronului Hexi Pharma va fi gata în aproximativ o lună şi, pe baza ei, se va şti care dintre ipotezele de lucru în cazul decesului lui Dan Condrea este cea valabilă.

„Se va da o soluţie cred, într-un termen de circa o lună se va vedea de îndată ce va fi efectuată expertiza criminalistică în cauză şi se va putea ajunge la o concluzie care să confirme una dintre supoziţiile care au fost formulate, versiunile de investigaţie”, a completat procurorul general al României.

Câte spitale a încheiat Hexi Pharma cu spitalele

În perioada 2012-2016 compania Hexi Pharma a încheiat contracte cu 150 de spitale, iar valoarea acestora depăşea 50 de milioane de lei.

O organizaţie care foloseşte un soft de analiză inteligentă a datelor SEAP şi care a descoperit diferenţe mari între cifrele şi statisticile furnizate de Agenţia pentru Agenda Digitală şi de Ministerul Sănătăţii, a stabilit că achiziţiile reale de dezinfectanţi de la HexiPharma sunt duble faţă de datele anunţate oficial.

Diferenţa rezultă din utilizarea unor coduri diferite în SEAP, scriu jurnaliştii de la Gazeta Sporturilor, adăugând că patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a utilizat 86 de astfel de coduri, care semnifică achiziţii de aerosoli, fungicide, produse de machiaj, produse de sterilizare a aerului.

Aceste diferenţe viciază şi nivelul prejudiciului stabilit de procurori în dosarul Hexi Pharma.

Ministerul Sănătăţii anunţase că în 2015 Hexi Pharma a încheiat 1.300 de contracte, în condiţiile în care, conform rezultatelor analizei, acestea au fost de fapt 5.000, fiind utilizate alte 34 de coduri diferite de cel privind achiziţia de dezinfectanţi. Aceasta face ca valoarea contractelor să crească de la aproape 8 milioane de lei, la peste 23 de milioane de lei.

Al Carina, în topul achiziţiilor de dezinfectanţi

Şi în cazul firmei AL Carina, situată pe primul loc în topul achiziţiilor de dezinfectanţi în 2015, valoarea contractelor este de aproape 40 de milioane de lei, nu doar de 10.

Prin urmare, valoarea reală a contractelor primelor zece firme din topul achiziţiilor de dezinfectanţi nu este de 27 de milioane de lei, cum rezulta din statistica Ministerului Sănătăţii, ci de aproape 82 de milioane de lei.

În 2 iunie, Agenţia pentru Agenda Digitală a României a furnizat o altă statistică: contractele de biocide pe 2011-2015. Suma totală de achiziţii de dezinfectanţi pe ultimii cinci ani, raportată de Agenţie, este de 136,7 milioane de lei. În realitate, ea este de 225,3 milioane de lei, aproape dublu, susţin jurnaliştii.

„Bineînţeles că nu doar producătorii de dezinfectanţi, ci şi alţi producători medicali, dar şi mulţi alţii, din toate domeniile, folosesc acelaşi truc. Sunteţi pe cale să aduceţi în spaţiul public o discuţie care va arăta corupţia din achiziţiile publice din România”, afirmă o sursă citată de Gazeta Sporturilor.

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite