Augustin Lazăr: „Dosarul Mineriadei este în faza finală de soluţionare. În dosarul Hexi Pharma va fi dată o soluţie în februarie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Lazăr FOTO Adevărul, Eduard Enea
Augustin Lazăr FOTO Adevărul, Eduard Enea

Procurorul general al României, Augustin Lazar, a declarat, joi, că dosarul Mineriadei este în faza finală, soluţia urmând să fie dată în primele luni ale anului 2017, după ce vor fi administrate probele rămase şi vor fi verificate apărările. Lazar a mai spus că în dosarul Hexi Pharma va fi dată o soluţie în februarie anul viitor, acum fiind analizate ultimele probe.

„Dosarul Mineriadă se află în faza finală de soluţionare şi, după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat şi se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite legală şi temeinică”, a spus procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, înainte de începerea şedinţei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Augustin Lazăr a preconizat că, în dosarul Mineriadei, procurorii ar putea da o soluţie în primele luni ale anului viitor.

Despre dosarul Hexi Pharma, procurorul general al României a spus că sfârşitul anului a fost un termen intermediar de verificare şi analizare a probaţiunii, urmând ca în februarie 2017 să fie dată o soluţie.

„Probaţiunea a ajuns în stadiul final de administrare. Avem acum ultimele probe, cum ar fi rapoartele de expertiză care au fost depuse la dosar şi care trebuiesc traduse în limba română. Apoi, se va face imediat o evaluare a tuturor probelor în raport de aceste rezultate ale raportului de expertiză şi vom avea cel târziu în februarie soluţia emisă în acest dosar”, a mai declarat Lazăr.

Ancheta în acest caz a început în primăvară, după ce în presă au apărut informaţii legate de diluarea biocidelor vândute de firma HexiPharma.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, pe 18 octombrie,  că încă se aşteaptă rezultatul analizelor comandate la un laborator din străinătate în cazul produselor Hexi Pharma, precizând că după ce şi aceste informaţii vor fi la dosar, se vor evolua toate probele şi procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) vor emite soluţia legală în dosarul în care se fac cercetări pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

"Este vorba de un proces elaborat de analizare a materialelor care au fost ridicate. De îndată ce vom avea aceste analize, se va evalua probatoriul şi se va emite rezoluţia legală. Ele sunt în curs”, a spus Augustin Lazăr.
 Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie face cercetări în cazul companiei Hexi Pharma pentru infracţiunea de "participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".

Ancheta procurorilor

Procurorii au stabilit că firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014.

Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, în vârstă de 41 de ani, a murit în 22 mai, după ce a intrat cu maşina într-un copac, pe un drum judeţean, între localităţile Corbeanca şi Buftea.

Directorul Hexi Pharma, Flori Dinu, este acuzată de procurorii PICCJ de 128 de infracţiuni de înşelăciune şi de participare improprie la zădărnicirea combaterii bolilor.

Procurorii PICCJ susţin că Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, având atribuţii în special pe partea de vânzări desfăşurată de societate, la instigarea lui Dan Alexandru Condrea şi cunoscând că produsele comercializate nu respectă specificaţiile din etichete, a coordonat întreg personalul care a promovat produsele şi a intermediat activitatea de negociere şi încheiere de contracte de furnizare, inducând în eroare reprezentanţii unităţilor medicale care au achiziţionat produsele".

În 12 mai, Ministerul Sănătăţii a recomandat suspendarea folosirii produselor Hexi Pharma, orice utilizare după această dată fiind făcută pe răspunderea managementului spitalelor.

Ministerul Sănătăţii a făcut publice atunci rezultatele ultimelor teste de concentraţie efectuate în cazul produselor Hexi Pharma, potrivit cărora substanţele active au fost diluate şi de 4.200 de ori faţă de valoarea declarată. Produsele testate au fost prelevate din unităţi sanitare din judeţele Mureş, Călăraşi şi Braşov, iar analizele au fost efectuate în cadrul laboratorului ICECHIM.

Societatea Hexi Pharma, cercetată în dosarul dezinfectanţilor diluaţi din spitale, a cerut, în 14 septembrie, Tribunalului Bucureşti, ridicarea controlului judiciar şi implicit acces la sumele sechestrate în conturi, din moment ce la dosar a fost depusă o expertiză care ar arăta că produsele firmei au trecut testul eficacităţii, făcut la Institutul de Cercetare Cantacuzino.

Avocatul firmei preciza, în sala de şedinţă, că la dosar au fost depuse rapoartele de expertiză efectuate la Institutul de Cercetare Cantacuzino privind eficacitatea substanţelor folosite de Hexi Pharma.

Potrivit rapoartelor, "aproape în totalitate produsele Hexi Pharma sunt corespunzătoare din perspectiva eficacităţii. Nici procurorul Ministerului Public nu a contestat acest lucru, ba mai mult, chiar procurorul general a susţinut că produsele noastre sunt conforme”, arăta apărătorul firmei în faţa judecătorului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite