Augustin Lazăr, despre redefinirea abuzului în serviciu: Textul devine unul pur formal. Nu am întâlnit niciun caz care să se înscrie în noul cadru legislativ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul General al României a declarat miercuri, cu privire la redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu că noul text din Codul penal devine unul pur formal în contextul în care în ultimii patru ani niciunul din aceste dosare nu se înscrie în acest nou cadru.

„Textul de lege devine unul pur formal”, a declarat Augustin Lazăr, înaintea şedintei ce are loc astăzi la CSM unde se discută sesizările cu privire la declaraţiile făcute de liderul PSD, Liviu Dragnea la adresa procurorilor.

„În tipologia din ultimii patru ani nu am întâlnit niciun caz care să se înscrie în noul cadru. Acest lucru înseamnă textul de lege devine unul pur formal”, a precizat acesta, înainte de a adăuga că, odată cu intrarea în vigoare a acestei noi definiţii, vor trebui clasate dosarele în care au fost trimise în judecată peste 2000 de persoane, suspectate de această infracţiune, şi că rcuperarea prejudiciilor din aceste dosare, estimate la peste 4 miliarde de lei, va trebui abandonată.

"Este o zi importantă, în care trebuie să ne gândim bine ce facem pentru a nu regreta. În ultimele două zile, Ministerul Public a realizat un studiu de impact pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă acest text de lege ar intra în vigoare. Rezultatele sunt surprinzătoare. Mai întâi, în ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central, pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Foarte interesant, am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei a comis faptele pentru sine sau pentru rude şi nu am găsit niciun caz ceea ce înseamnă că profesionalizarea acestui gen de activitate infracţională a ajuns la un nivel, la un mod de operare mai sofisticat. Presupune mereu folosirea unor terţi, a unor persoane care sunt paravan, 'oameni de paie' care primesc bunurile, primesc foloasele respective şi dispar după acel paravan", susţinut procurorul general la intrarea în sediul CSM, citat de Agerpres.

„Există nişte indicii foarte serioase că acest text de lege, în măsura în care el ar fi adoptat, ar fi neconstituţional. Că ar leza articolul 11 din Constituţie, în măsura în care nu ar asigura o protecţie efectivă cetăţenilor, aşa cum ne-am angajat noi prin Convenţia de combatere a corupţiei din 2003, de la New York. Prin urmare, statul român trebuie să îşi îndeplinească, cu bună credinţă, angajamentele pe care le-a luat şi să asigure şi o protecţie efectivă cetăţenilor împotriva corupţiei. Este semnatar al acestei Convenţii”, a mai spus Augustin Lazăr.

În plus, continuând-şi criticile, acesta a precizat că aceste modificări nu se fac după standardele UE, ci după nărvaurile sau moravurile inculpaţilor, făcând referire la modificarea Codului Penal.

"Niciodata nu a fost vreo tentativa de a dezincrimina o fapta grava asa cum e abuzul in seviciu. In mod suprinzator, aparenta acum e ca legile s-ar face dupa moravurile sau naravurile inculpatilor si nu dupa standardele pe care noi trebuie sa le adoptam ca stat al UE", a declarat Augustin Lazăr.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite