Augustin Lazăr, despre modificările aduse Codurilor Penale: „Vor să temporizeze activitatea de înfăptuire a Justiţiei”

Augustin Lazăr, despre modificările aduse Codurilor Penale: „Vor să temporizeze activitatea de înfăptuire a Justiţiei”

Procurorul Augustin Lazăr FOTO Mediafax

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, joi, că modificările aduse Codului de procedură penală sunt analizate de Ministerul Public, iar tot ce are „o aparenţă de neconstituţionalitate'' va fi pus la dispoziţia instituţiilor care au competenţa de a sesiza Curtea Constituţională a României (CCR).

Ştiri pe aceeaşi temă

"Noi am avut un punct de vedere deja pe care-l susţinem în continuare, în sensul că modificările care au fost efectuate la cele două Coduri s-au realizat într-un ritm foarte rapid, în pripă, aş putea spune, şi acestea asociate cu faptul că nu au fost luate în considerare propunerile Consiliului Superior al Magistraturii, ale asociaţiilor de magistraţi. Toate aceste circumstanţe au generat o stare de îngrijorare în rândurile corpului magistraţilor Ministerului Public. Ceea ce vă pot spune în acest moment este că toate modificările, completările care au fost efectuate formează obiectul unei foarte atente analize a Ministerului Public, care în câteva zile va fi încheiată şi tot ce vom constata noi că are o aparenţă de neconstituţionalitate va fi pus la dispoziţia instituţiilor care au competenţa de a sesiza CCR", a declarat, citat de Agerpres, Augustin Lazăr, care a participat joi la deschiderea lucrărilor unui grup de lucru în materie de familie şi protecţia minorilor.

El a menţionat că spiritul modificărilor aduse de către Parlament codurilor penale devine clar în momentul în care aceste modificări sunt privite în ansamblul lor.

„Lucrurile astea trebuie studiate foarte atent, de altfel şi cei care au făcut modificările le-au făcut cu o anumită abilitate. (...) Pentru a face puzzle-ul spiritului modificărilor ai nevoie să le vezi pe toate, să le analizezi şi apoi să vezi care este fotografia mare a modificărilor Codurilor", a afirmat Lazăr.

„Există această aparenţă, pe care urmează să o vedem la sfârşitul acestei analize. În tot cazul, parcă modificările vor să temporizeze activitatea de înfăptuire a Justiţiei”, a răspuns procurorul Lazăr întrebat fiind dacă aceste modificări duc România înapoi în timp.

Chestionat în legătură cu prevederea conform căreia suspectul trebuie să asiste la orice act de urmărire penală, procurorul general a spus că este discutabil din punctul de vedere al audierii minorilor, spre exemplu, unde victima nu ar putea fi audiată în prezenţa unui suspect care a supus-o unei agresiuni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările