Augustin Lazăr, despre decizia lui Tudorel Toader: Dintr-o dată, cineva are nevoie să producă un carambol judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat duminică că decizia ministrului Justiţiei de a declanşa procedura evaluării sale reprezintă dovada faptului că persoane cu „proceduri judiciare” au nevoie să se producă un carambol judiciar şi să subordoneze justiţia, ce s-a vădit a fi independentă în anchete.

„Desigur că a fost un anunţ brusc, care părea să fie să fie oarecum împotriva cursului unei relaţii de comunicare pe care ministrul Justiţiei dorea să o dezvolte cu noi. Aveam impresia că în urma revocării procurorului-şef DNA domnia sa dorea să arate că poate avea o conduită a unui ministru de Justiţie conform atribuţiilor pe care le are şi să aibă o relaţie armoniasă cu Ministerul Public. În ultima discuţie pe care am avut-o aşa părea. Şi dintr-o dată, brusc, au apărut nişte nevoie ale cuiva, ale unor persoane care am înţeles că i-au fost induse domnului ministru, respectiv s-a introdus această temă falsă brusc, tema pretinsei descoperiri recente de cineva care este chemat să răspundă penal a unor protocoale a Ministerului Public, o altă instituţie a statului român, cu SRI”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la RFI, după cum informează Mediafax.

Lazăr a mai subliniat că de existenţa acestor protocoale se ştia de multă vreme, iar ministrul Justiţiei şi CSM au primit documentele pentru a se demonstra că Ministerul Public nu are nimic de ascuns.

„Nimic nu este surprinzător pentru un om raţional şi dintr-o dată cineva, având o nevoie imperioasă să producă un carambol judiciar. Nevoia imperioasă este clară de a subordona justiţia independentă, care se vădeşte a fi imparţială în ceea ce se face în aceste momente. De a subordona Ministerul Public, care se vădeşte a fi imparţial în anchetele sensibile pe care le desfăşoară acum”, a mai spus Augustin Lazăr.

Întrebat cine are nevoie să producă un carambol judiciar, procurorul general a răspuns: „Media este inteligentă, nu trebuie să explic eu cine are proceduri judiciare şi cine nu are”.

Procurorul general a asigurat că luni va publica toată corespondenţa purtată cu CSM şi cu ministrul Tudorel Toader în ceea ce priveşte protocoalele.

Augustin Lazăr: Pare că cineva îl manipulează şi pe ministrul Justiţiei

Într-o intervenţie la postul Digi24, Augustin Lazăr a declarat că prin acţiunea sa ministrul Justiţiei caută să destabilizeze Ministerul Public. „Ce putem observa acum este o nouă agresiune din seria de acţiuni la adresa Ministerului Public, o instituţie importantă a statutului de drept în România. Cu ministrul Justiţiei am avut raporturi amiabile, rezonabile în ultima perioadă, nimic nu părea că îl deranjează. Cred că, după cum am fost eu luat prin surprindere, a fost şi domnia sa luat prin surprindere de cineva care s-a gândit să lanseze în spaţiul public o temă falsă, care să manipuleze opinia publică şi să destabilizeze Ministerul Public”, a declarat Lazăr.

„Care este această temă - pretinsa descoperire recentă a unor noi protocoale între Ministerul Public şi SRI, dar de cine este descoperită? De o persoană care este chemată să răspundă într-o procedură penală. Vă spune ceva această chestiune? Mie mi se pare deosebit de relevant, cineva care este avizat poate să observe că prin prelucrarea şi agitarea acestei teme la diverse televiziuni, a doua zi dimineaţa brusc domnul ministru al Justiţiei pare a se lăsa manipulat de această temă, fiindcă alte detalii nu a dat, nici nu avea ce să dea, noi am discutat suficient în ultima perioadă încât să observ dacă ceva îl nemulţumeşte sau nu. Brusc, evaluare!” a mai declarat Lazăr pentru Digi24.

„Asta este impresionant - să prezinţi o miciună public - cine este autorul care pare că îl manipulează inclusiv pe domnul ministru, media este inteligentă, nu trebuie să îi dau eu explicaţii cine ar avea de câştigat din treaba asta. Adică toate protocoalele sunt cunoscute la CSM şi MJ, niciun protocol nu a fost declarat de vreo instanţă ca fiind ilegal, Ministerul Public funcţionează în temeiul legii şi al Constituţiei, iar protocoalele sunt simple proceduri tehnice de lucru, cum să coopereze instituţiile respective. Cine imaginează o astfel de schemă manipulatorie şi cine se lasă manipulat de o astfel de schemă nu face decât să facă un joc ilegal, iar noi avem o opinie publică foarte inteligentă, care poate să observe aceste fapte”, a susţinut procurorul.

Întrebat care este scopul urmărit prin aceste evaluari, Augustin Lazăr a susţinut că scopul nu paote fi decât deraierea unor anchete aflate pe rol. „Lucrurile eu zic că sunt foarte clare - destabilizarea Ministerului Public, toată lumea să se oprească din anchetele pe care le fac şi să înceapă să facă pronosticuri. Nu mai avem conducere, ce să facem în continuare, să ne orientăm pe undeva. Aşa se speră, lucrurile astea manipulatorii cam acolo duc”, a susţinut magistratul.

Tudorel Toader anunţă pe Facebook evaluarea Procurorului General

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii desfăşurate de către procurorul general, Augustin Lazăr.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie! Preambul: În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat. În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009. Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative. Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe Facebook.

În replică, procurorul general, Augustin Lazăr, a precizat că întreaga colaborare PG-SRI a fost efectuată în cadrul legii şi că va publica toată corespondenţa cu CSM şi Ministerul Justiţiei privind tema protocoalelor care este, de fapt, una falsă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite