Augustin Lazăr, despre acuzaţiile în cazul Ghiţă-Nicolae Popa: Insinuările privind încălcări ale legii urmăresc destabilizarea Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul General al României a transmis vineri, dupa apariţia informaţiilor privind extinderea anchetei în cazul Kovesi şi in ceea ce il priveste, pentru emiterea unui comunicat de presă în 2017, privind plângerea lui Sebastian Ghiţă, că orice insinuare privind încălcarea legii este neavenită.

„Referitor la afirmaţiile lansate în spaţiul public de către unele instituţii media privind modul de gestionare a activităţii de comunicare publică, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, domnul Augustin Lazăr, face următoarea precizare: “În calitate de procuror general,  am exercitat atribuţiile de comunicare publică conform dispoziţiilor legale în vigoare.  Orice insinuări privind încălcări ale legii de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sunt neavenite şi urmăresc destabilizarea Ministerului Public”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Secţia pentru anchetarea magistraţilor a extins cercetările în dosarul Laurei Codruţa Kovesi şi efectuează cercetări in rem în privinţa unui comunicat de presă din 9 ianuarie 2017 al PÎCCJ privind extrădarea lui Nicolae Popa. Faptele anchetate sunt favorizarea făptuitorului şi fals în declaraţii, transmite Mediafax.

"Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie au dispus prin ordonanţă începerea urmăririi penale cu privire la faptă, respectiv infracţiunea de abuz în serviciu, în cauza având ca obiect informaţiile făcute publice prin intermediul unor înregistrări difuzate în mass-media cu privire la o serie de afirmaţii făcute de fostul deputat Sebastian Ghiţă. Cercetările în acest dosar vizează toate aspectele prezentate opiniei publice de către persoana anterior menţionată prin intermediul înregistrărilor difuzate. În acest context, precizăm că, în urma verificărilor efectuate, a rezultat că aducerea în ţară a inculpatului Nicolae Popa a fost efectuată de către Poliţia Română, iar costurile aferente transportului au fost achitate integral de către această instituţie.  Cercetările se vor efectua în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor de fapt şi de drept", se arată într-un comunicat al SIIJ.

Laura Codruţa Kövesi a anunţat miercuri seară că a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, având calitatea de suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. 

Adina Florea, procurorul care instrumentează acest dosar, a confirmat joi dimineaţă că dosarul în care este citată fosta şefă DNA este cel al aducerii în ţară, din Indonezia, a fostului şef al FNI, Nicolae Popa, dosar deschis în baza unei plângeri depuse de fugarul Sebastian Ghiţă.

Concret, pe 9 decembrie anul trecut, Sebastian Ghiţă, dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie, a anunţat, că a reclamat-o la Secţia pentru anchetarea magistraţilor pe Codruţa Kövesi pentru constituire de grup infracţional organizat. Acesta susţinea că Kövesi i-ar fi cerut să plătească avionul pentru aducerea lui Nicolae Popa. Poliţia Română îl contrazice însă şi spune că „procedura a fost derulată de către Ministerul Afacerilor Interne, prin structura de specialitate. Semnarea contractului de prestare servicii şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Contractul, în valoare 234.207,30 de lei, a fost semnat de  Inspectoratul General al Poliţiei Române, la data de 14.04.2011”.

Parchetul General a mai cercetat această cauză şi a ajuns la concluzia că de extrădarea lui Nicolae Popa s-a ocupat Ministerul de Interne, nu DNA.  

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite