Augustin Lazăr, după decizia CCR privind protocoalele cu SRI: Sunt optimist că actele de urmărire penală vor fi considerate legale

Augustin Lazăr, după decizia CCR privind protocoalele cu SRI: Sunt optimist că actele de urmărire penală vor fi considerate legale

Augustin Lazar - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat joi, referindu-se la decizia CCR, că toate dosarele au fost instrumentate în baza Codului de Procedură Penală, subliniind totodată că este optimist că, după ce se va analiza legalitatea actelor de urmărire penală pentru cauzele în curs, ele vor fi considerate legale.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Ministerul Public a luat act de decizia CCR vom urmări atent motivarea care se va realiza. Ceea ce vă pot asigura este că întotdeauna dosarele au fost instrumentate atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza de cercetare judecătorească exclusiv pe baza dispoziţiilor Codului de Procedură Penală. Altfel, este evident că ar fi nule actele respective. Judecătorul verifică în camera preliminară ori de câte ori primeşte un dosar penal, să vadă care este validitatera actelor de urmărire penală care s-au efectuat. Cu sau fără protocol, când judecătorul constată că un act de urmarări penală s-a efectuat în afara cadrului legal îl declară nul şi nu are nimeni interesul să lucreze degeaba”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la CSM.

Lazăr a subliniat că actele de urmărire penală efectuate sunt verificate pentru a nu fi anulate de către judecător.

„Ori de câte ori se constată că un act de urmărire penală nu e făcut în condiţiile legii, acela nu poate fi considerat legal. Până acum nu am văzut astfel de acte, pentru că nimeni nu-şi doreşte să facă dosare care să îl compromită ca profesionist, în final. Eu sunt optimist că în continuare, făcându-se verificarea legalităţii actelor de urmărire penală, cele în curs de instrumentare, ele vor fi considerate ca fiind legale fiindcă la toate analizele pe care le avem cu colegii noştri punem un accent foarte mare pe calitatea actului de urmărire penală”, a mai spus Augustin Lazăr.

Precizările vin după ce CCR a admis, miercuri, sesizarea Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict între Parlament şi Ministerul Public care prevede, printre altele, că efectele protocoalelor continuă să se producă, chiar şi după denunţarea lor.

Curtea a anunţat că parchetele şi instanţele judecătoreşti sunt cele care vor stabili dacă s-a încălcat legea prin depăşirea competenţelor, în cazul dosarelor care au la bază acte efectuate în baza protocoalelor secrete dintre Ministerul Public şi SRI. Fiind vorba despre cauzele aflate în curs de soluţionare, asupra cărora nu s-a luat o decizie definitivă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: