Augustin Lazăr a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general: Am mers la cabinetul ministrului

Augustin Lazăr a anunţat că şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general: Am mers la cabinetul ministrului

Tudorel Toader şi Augustin Lazăr la şedinţa CSM Inquam Photos / George Calin

Procurorul general, Augustin Lazăr, a anunţat că şi-a depus marţi, la Ministerul Justiţiei, candidatura pentru un nou mandat la şefia Parchetului General, în contextul în care funcţia rămâne vacantă începând cu data de 28 aprilie. Augustin Lazăr a precizat că şi-a depus dosarul direct la cabinetul lui Tudorel Toader.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În urmă cu jumătate de oră am depus-o (candidatura, n.r.). Am mers la cabinetul ministrului, bineînţeles”, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, la sediul CSM, potrivit Mediafax.

Augustin Lazăr a anunţat din 18 martie că îşi va depune candidatura pentru un nou mandat de procuror general al României, în contextul organizării, de către Ministerul Justiţiei, a concursului pentru numirea în această funcţie, chiar dacă Tudorel Toader a cerut revocarea lui.

„Aici nu ar trebui să discutăm despre sentimente. Aici discutăm despre capacitatea de a conduce eficient o instituţie şi nimeni nu ar trebui să pună mai presus sentimentele lui decât respectarea legii şi interesul de a avea la conducerea instituţiilor statului român oameni care cunosc profesional despre ce este vorba şi care sunt experimentaţi, care trebuie să producă eficienţă managerială în activitatea pe care o au”, declara săptămâna trecută Augustin Lazăr.

Tudorel Toader, cel care va nominaliza viitorul şef al Parchetului General, nu a vrut la acea dată să comenteze decizia procurorului general, afirmând doar că „toată lumea are o părere bună despre sine”.

Ministerul Justiţiei a declanşat procedura de selecţie pentru numirea unui nou procuror general al PÎCCJ, funcţie care va deveni vacantă în data de 28 aprilie, când se va încheia mandatul lui Augustin Lazăr. Procedura se desfăşoară între 13 martie şi 5 aprilie.

Mandatul actualului procuror general, Augustin Lazăr, se încheie în data de 28 aprilie, potrivit CV-ului său. Însă, Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a lui Lazăr din funcţie în 24 octombrie 2018. Între timp, Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, cerere care încă se judecă.

Secţia pentru procurori a CSM a dat un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general. Cererea de revocare a ajuns totuşi la Klaus Iohannis, care a anunţat, în luna ianuarie 2019, că nu îl va revoca pe procuror, deşi Toader a transmis de mai multe ori documentele prin care a cerut înlăturarea lui Lazăr din funcţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: