Auditorul Silviu Măgureanu, despre dezinfectanţii îndoiţi cu apă de la Hexi Pharma: „«Preţul cel mai scăzut» va distruge România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Compania Hexi Pharma a monopolizat piaţa dezinfectanţilor
Compania Hexi Pharma a monopolizat piaţa dezinfectanţilor

După declanşarea scandalului Hexi Pharma, oamenii din sistem au prins curaj şi au început să vorbească. Este cazul auditorului independent Silviu Măgureanu, care a criticat dur pe Facebook situaţia Spitalul de Copii din Braşov, unde a descoperit nereguli grave.

Spitalul de Copii din Braşov este pe lista celor 50 de spitale în care analizele cerute de Ministerul Sănătăţii au arătat că produsele Hexi Pharma nu sunt eficiente. Auditorul Silviu Măgureanu a explicat cum a reuşit compania Hexi Pharma, cu ajutorul Ministerului Sănătăţii, să pună monopol pe piaţa dezinfectanţilor. Expertul a auditat la Spitalul de Copii din Braşov procedura de aprovizionare, mai exact dezinfectanţii achiziţionaţi de către unitatea medicală în ultimul an.

„Faţă de ceea ce ştiţi din media lucrurile, care sper că vor rezolva "misterul" sunt următoarele: Hexi Pharma îşi crease un sistem de dealeri care vindeau cu 25-30% mai scump ca ei... închipuiţi-va că sunteţi producător de ceva, ţi-ai găsit dealeri şi deşi oriunde în lume lucrul asta înseamnă că tu că producător nu mai vinzi decât prin aceştia, Hexi Pharma vindea mult mai ieftin decât reprezentanţii săi“, a notat Silviu Măgureanu pe Facebook.

Expertul lasă de înţeles că Hexi Pharma nu ar fi putut să acapareze toate spitalele fără complicitatea funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii.

„Din 9-10 produse de la producători diferiţi analizaţi, singurele produse, care aveau dosarul complet, avizate de Ministerul Sănătăţii erau cele de la Hexi Pharma... adică, pentru ca un produs să nu aibă nici un fel de concurent introduci o cerinţă de eligibilitate suplimentară (de exemplu, angajaţii să aibă părul roşu, şi-i pui pe toţi să se vopsească) şi astfel produsul tău va fi singurul eligibil“, a continuat auditorul.

„Preţul cel mai scăzut“

Acesta a explicat slăbiciunile sistemului actual, exploatate din plin de compania aflată în centrul uriaşului scandal. „Protocoalele medicale privind dezinfecţiile vin dinspre secţii spre serviciul de aprovizionare cu specifiicatii clare, ce substanţe trebuie să fie în componentă acestora şi orice produs Hexi Pharma ai fi ales acestea aveau de la ac la tanc... adică, dacă eu aş fi un mare şef din Sănătate (minister, acreditare, casă de sănătate, etc) pe de o parte aş face un protocol privind dezinfecţia care să conţină lista de substanţe (pe care aş putea să o aprovizionez), iar pe de altă parte o făbricuţă unde să combin aceste produse astfel că produsul meu final să bată exact pe protocol“, a scris Silviu Măgureanu.

Potrivit expertului, criteriul „preţul cel mai mic“, la care Hexi Pharta era imbatiabilă pentru că „boteza“ dezinfectanţii, va distruge, în final, sistemul de sănătate: „Produse similare de la cei mai mari producători (serioşi) de dezinfectanţi sunt cu 30-40% mai scumpi şi deşi urlu de vreo 16 ani încoace că «preţul cel mai scăzut» va distruge România, această clauză care guvernează licitaţiile publice din România a făcut din produsele Hexi Pharma să nu aibă concurent (decât pe ei înşişi) şi au eliminat nu numai posibilitatea de a lua de la altcineva, dar şi posibilitatea ca în caz de accident (exploda fabrica Hexi) să avem o rezervă viabilă care să nu pună în pericol pierderea de vieţi omeneşti în spitale“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite