AUDIO George Brăiloiu, managerul companiei KDF Energy: Românul care l-a repatriat pe Emil Cioran

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerul companiei KDF Energy a devenit joi proprietarul documentelor licitate la Paris, aparţinând scriitorului român Emil Cioran. Omul de afaceri spune că se va întâlni săptămâna viitoare cu reprezentanţi ai Bibliotecii Centrale Universitare pentru a dona lotul Cioran statului român.

„Adevărul": Decizia de a repatria documentele şi manuscrisele lui Emil Cioran aţi luat-o înainte sau după ce aţi licitat?

George Brăiloiu: Înainte. Atunci când m-am hotărât să particip la licitaţie ştiam ce-mi doresc, de aceea am vrut să achiziţionez tot, mi-am dorit să iau tot.

Cum aţi aflat de licitaţie?

Am aflat cu o zi înainte. Eram în România, în maşină, ascultam postul Radio France Internationale. La ştiri, era un interviu cu un om de cultură francez care critica statul român că nu se implică. Şi, având logistica necesară - noi fiind companie de trading pe multe pieţe -, am organizat rapid la Paris angajarea unui broker specializat. Practic, ne-am înscris la licitaţie în ultima secundă.

Din descrierile reporterilor care au participat la licitaţia de la Paris, înţelegem că spre finalul licitaţiei se zvonea că există un român stabilit în SUA care va achiziţiona întregul lot Cioran. Dumneavoastră aţi informat, direct, pe cineva?

Nu, cred că s-a discutat cu brokerii, la faţa locului, fiindcă era clar, brokerul meu a licitat la toate piesele şi a adjudecat 80% din fond. La finalul licitaţiei m-am folosit de regulament şi am invocat dreptul de a cumpăra şi piesele pe care le licitaseră şi ceilalţi. Şi-atunci am supralicitat şi am achiziţionat întregul lot.

Suma pentru care aţi achiziţionat lotul a fost de patru ori mai mare decât cea estimată iniţial: 100.000 de euro, dumneavoastră aţi plătit în final 405.000 de euro.

Ca să ştiţi exact, a fost de cinci ori mai mare. Fiindcă a fost şi comisionul brokerului, care e enorm, 25% din valoarea licitată.

Vi se pare un preţ bun? Cum evaluaţi tranzacţia?

Aş spune scump. Mă aşteptam să nu depăşească 200.000 de euro, am fost luat prin surprindere, dar am intrat în joc şi-am mers până la capăt.

Ce v-a determinat să licitaţi? A fost o decizie luată sub impuls?

Da, o decizie spontană. M-am gândit că e păcat să se spargă în zeci de bucăţi acest fond al lui Cioran. Au fost, din ce am înţeles, 30 de competitori. Depre participarea Bibliotecii Centrale Universitare şi a TVR nu ştiam la momentul când m-am înscris la licitaţie. Dar au mai fost universităţi din Europa, colecţionari... Şi s-au enervat destul de tare că cineva i-a tot contrat.

Aţi primit telefoane, au fost indignări?

Se înjura în sală - auzeam prin telefon - francezii erau nervoşi şi radiourile lor, şi toată lumea care transmitea. Iar pentru cei care au pierdut, a fost un motiv de enervare pentru că erau agenţi care veniseră la licitaţie special pentru un anumit document sau manuscris şi licitaseră de douăzeci de ori şi tot timpul noi puneam peste şi peste. Dar pentru cei care au organizat licitaţia a fost un mare succes financiar.

V-aţi hotărât cărei instituţii din România le donaţi?

Le donez statului român, unei instituţii care are această menire. Probabil, Biblioteca Centrală Universitară sau Academia Română. Încă
nu-mi dau seama, pentru asta trebuie să mă consult cu oameni care sunt avizaţi, eu nu sunt avizat, sunt om de afaceri.

În acest moment aţi luat legătura cu cei de la Biblioteca Centrală Universitară? Sau, invers, aţi fost contactat de reprezentanţii bibliotecii?

În dimineaţa aceasta m-au sunat de la Biblioteca Centrală Universitară şi săptămâna viitoare mă voi vedea cu ei, să discutăm chestiuni tehnice: cum vom aduce documentele în ţară, ele trebuie conservate, sunt obligaţii pe care eu le am, fiind, deocamdată, proprietar. Iar documentele sunt lucruri de mare valoare, intră în patrimoniul naţional.

Ca om de afaceri, dar şi ca român, cum vă poziţionaţi faţă de absenţa Ministerului Culturii de la această licitaţie, o instituţie care era datoare să participe?

Nu comentez în niciun fel atitudinea Ministerului Culturii.

Dar v-a întristat, v-a pus pe gânduri?

M-a întristat, fiindcă, dacă ştiam că participă Ministerul Culturii, nu m-aş mai fi înscris la această licitaţie. Acesta a fost şi motivul pentru care am participat: auzind un francez acuzând întreaga Românie de pasivitate! Asta m-a impulsionat să iau decizia.  Dar nu vreau să comentez şi pentru că, până la urmă, statul român este principalul beneficiar al acestei licitaţii.

Statul român e principalul beneficiar, da, însă dintr-o iniţiativă privată. Când l-aţi citit pe Cioran?

În liceu. Dar nu sunt om de litere şi nu vreau să fiu penibil vorbind despre asta.

Ce-aţi făcut primul lucru când aţi aflat că aţi fost declaraţi câştigători ai licitaţiei?

Am deschis o sticlă de vin. (Râde)

Ce vă bucură cel mai mult legat de această achiziţie?

Bucuria celorlalţi. Faptul că lumea mă sună şi se bucură, că am primit e-mailuri din toate părţile lumii... Nu credeam că gestul meu are asemenea rezonanţă. Asta mă bucură. Şi faptul că mi-am îndeplinit o dorinţă.

image

„Mi-am propus să câştig şi am câştigat"

George Brăiloiu a aflat despre licitaţie când era în maşină, ascultând ştirile postului Radio France Internationale. A decis să participe dintr-un impuls: „mi-am propus să câştig şi am câştigat". Brăiloiu a achiziţionat cele 123 de documente ale lui Emil Cioran (foto) cu 405.000 de euro.

Preţul estimat iniţial era de 100.000 de euro. Licitaţia a avut loc joi, de la ora 14.30, ora Franţei, la Hotelul Drouot din Paris şi a durat mai bine de patru ore. Din partea României au participat Biblioteca Centrală Universitară şi Televiziunea Română. Ministerul Culturii a motivat absenţa de la licitaţie prin lipsă de fonduri.

"Dacă ştiam că participă Ministerul Culturii, nu m-aş mai fi înscris la această licitaţie.''
George Brăiloiu
om de afaceri

Patapievici cere explicaţii Ministerului Culturii

Paşaportul lui Emil Cioran, licitat la Paris

image

Horia-Roman Patapievici, preşedintele Insitutului Cultural Român solicită explicaţii din partea Ministerului Culturii în cazul licitaţiei Emil Cioran. Patapievici a precizat că abia joi seară a aflat, prin purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, că Ministerul Culturii fusese informat încă din februarie de această punere în vânzare. Patapievici califică întreaga poveste ca pe „o dramă tumultuoasă, care s-a terminat într-un prim epilog cu tristeţea celor merituoşi, care s-au mobilizat să facă ceva pentru achiziţionarea manuscriselor Cioran", referindu-se la „două instituţii româneşti, la BCU şi la Televiziunea Publică, şi un al doilea epilog neaşteptat, că domnul Brăiloiu a declarat că va dona statului român aceste manuscrise".

Manuscrise ale scriitorului şi filosofului român

image

Afaceri în creştere de 111 ori

George Brăiloiu controlează integral compania KDF Energy, fondată în 2002, firmă care în prezent îşi axează activitatea pe consultanţă în energie şi în tranzacţionarea de certificate de emisii de dioxid de carbon. Potrivit Ministerului Finanţelor, KDF Energy a avut în 2009 o cifră de afaceri de 422 de milioane de lei, în creştere de 111 ori faţă de anul 2008, când rulajul a fost de 3,8 milioane de lei. Profitul net din 2009 s-a ridicat la 4,6 milioane de lei, în creştere de 14 ori faţă de câştigul de 311.906 lei obţinut în anul precedent. Florentina Bălăceanu

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite