UPDATE Incendiul de la clubul Bamboo a fost stins. Joshua Castellano, patronul clubului: „Focul a pornit dintr-un spaţiu care era închis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joshua Catellano. FOTO Mediafax
Joshua Catellano. FOTO Mediafax

Anchetatorii continuă luni audierile în cazul incendiului de la clubul Bamboo. Joshua Castellano, fondatorul clubului, a fost audiat, la Poliţia Capitalei, mai bine de două ore. Între timp, incendiul a fost declarat stins de către pompieri, însă o autospecială de stingere va rămâne la faţa locului, în supraveghere.

UPDATE Joshua Castellano a ieşit de la audieri după mai bine de două ore şi jumătate. Acesta a exclus că incendiul să fie provocat de la o ţigară sau de la instalaţia electrică. 

„Focul a pornit dintr-un spaţiu care era închis. Acum nu e vorba de fumat, nu cred că a luat foc pentru o ţigară. Nu este posibil să fie de la instalaţia electrică. Totul era nou, nu avea cum să fie de la instalaţia electrică”, a declarat patronul clubului Bamboo. 

Acesta a mai spus că nu avea asigurare pentru club.

„Am avut asigurare, din momentul în care s-au schimbat legile pe partea de ISU, nu am mai avut asigurare”, a mai zis Castellano.

UPDATE Trei persoane mai sunt încă internate după incendiul din clubul Bamboo, după ce unul dintre pacienţi, cetăţean bulgar, a cerut să fie externat pentru a fi operat la glezna la el în ţară.

Astfel, mai sunt doi pacienţi internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, dintre care unul la toxicologie, tânăra care a fost în starea cea mai gravă, iar celălalt la ortopedie, şi unul la Spitalul Pantelimon.

Starea tinerei internate la toxicologie la Floreasca este mai bună, dar rămâne sub strictă monitorizare, au precizat sursele citate.

UPDATE Joshua Castellano, cel care în urmă cu 15 ani a fondat clubul Bamboo, a venit luni la Poliţia Capitalei, fiind citat pentru a fi audiat în dosarul privind incendiul care a distrus în totalitate clubul şi în urma căruia 44 de persoane au ajuns la spital din cauza intoxicaţiei cu fum.

Clubul Bamboo a fost fondat în urmă cu 15 ani de Joshua Castellano, dar ulterior acesta s-a retras din acţionariat, clubul fiind condus de Ciro Castellano, tatăl lui Vincenzo Castellano, patronul firmei care administrează clubul. 

Clubul Bamboo a mai ars din temelii şi în iunie 2005, iar atunci Joshua Castellano spunea că "singurul vinovat este natura". Cătălin Botezatu, acţionar în 2005, acuza faptul că focul a fost pus intenţionat, arată news.ro.

UPDATE Incendiul de la clubul Bamboo a fost declarat stins la ora 12:30. O autospecială de stingere va rămâne la faţă locului, în supraveghere.

UPDATE În acest moment, la incendiul produs la clubul Bamboo se mai află o singură autospecială de stingere. Potrivit ISU, se observă existenţa unui singur focar în zona centrală a clubului, de unde se mai degajă fum, cu posibilităţi limitate de stingere a acestuia din exterior. Supravegherea zonei va continua şi pe parcursul zilei de astăzi, anunţă pompierii.

În cursul zilei de duminică au fost chemate la sediul Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei 20 persoane, printre care administratorul clubului — care s-a prezentat împreună cu avocatul — angajaţi şi clienţi ai clubului bucureştean, în total fiind audiate până în prezent 40 de persoane.

Cercetările în cazul incendiului de la clubul Bamboo au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Serviciul Omoruri, cu sprijinul altor structuri din cadrul Poliţiei Capitalei.

Cătălin Dancu, avocatul reprezentanţilor clubului Bamboo, susţine că incendiul care a mistuit clubul Bamboo a fost pus, el argumentând cu faptul că angajaţi ai clubului ar fi semnalat prezenţa unor persoane necunoscute în zona fostei săli de fitness a localului, folosită în prezent ca depozit.

„A avut loc o audiere despre cum au decurs evenimentele în acea seară, s-au lămurit şi procurorii despre măsurile de protecţie şi siguranţă din club. Datele confirmă că incendiul a fost pus din zona fostei săli de fitness de către persoane necunoscute aflate în acea zonă. Au fost identificate persoane necunoscute clubului care se aflau în această zonă. Nu este adevărată nicio susţinere privitoare la faptul că incendiul ar proveni ca urmare a fumatului în incinta clubului. Toţi angajaţii au intervenit şi persoanele clienţi care fumau fie imediat au fost obligaţi să stingă ţigările fie au fost evacuaţi, pentru că clubul Bamboo deţine un loc privat în care se poate fuma conform standardelor, deci nu era nevoie să se fumeze în club”, a afirmat Dancu după audierile de la Poliţia Capitalei. El a subliniat că focul a fost pus.

Întrebat dacă există înregistrări ale camerelor de supraveghere care să confirme aceste acuzaţii, avocatul a răspuns: „Asta se cere acum de către procurori. Am dat nişte date şi informaţii faţă de persoane pe care noi le considerăm ca şi echipă de lucru străine clubului. Era un alt eveniment în ballroom-ul alăturat clubului, fosta sală de fitness. Toate datele duc în acea direcţie pentru izbucnirea incendiului”.

Patru persoane mai sunt internate în urma incendiului de la Bamboo, la spitalele Floreasca şi Pantelimon.

Controale în mai multe cluburi din ţară

Pompierii, împreună cu reprezentanţi ai structurilor Ministerului Afacerilor de Interne, au făcut 162 de controale la cluburi şi discoteci, sâmbătă spre duminică, la dispoziţia ministrului afacerilor interne, Carmen Daniela Dan, după ce sâmbătă dimineaţă 44 de persoane au ajuns la spital în urma unui incendiu care a avut loc la Clubul Bamboo din Bucureşti.

În urma controalelor, inspectorii au dat 182 amenzi în cuantum de 203.000 lei, pentru nerespectarea reglementărilor ce ţin de apărarea împotriva incendiilor.

Principalele aspecte urmărite au vizat: exploatarea instalaţiilor electrice, funcţionarea iluminatului pentru marcarea căilor de evacuare, funcţionarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, obstrucţionarea căilor de evacuare, instructajul angajaţilor, obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu şi existenţa planurilor de evacuare în caz de incendiu.

Activitate oprită, din cauză că numărul clienţilor depăşea capacitatea localului

IGSU precizează că a fost depistat un caz de încălcare gravă a cerinţei de securitate la incendiu, la un operator economic din comuna Brăneşti, judeţul Gorj. Inspectorii din teren au constatat faptul că a fost depăşit numărul maxim de clienţi cu mai mult de 10% din valoarea de referinţă, fapt ce a impus, conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 915/2015), oprirea funcţionării acestuia.

Totodată, pompierii din cadrul subunităţilor operative de intervenţie au efectuat 171 acţiuni de recunoaştere în zonele de dispunere a obiectivelor, pentru a stabili modul de intervenţie în cazul izbucnirii unui eventual incendiu.

De asemenea, din ordinul ministrului afacerilor interne, în perioada următoare activităţile preventive vor fi intensificate, astfel încât siguranţa celor care frecventează astfel de localuri să fie asigurată, iar obligaţiile legale ale beneficiarilor să fie respectate, precizează IGSU.

Ultima acţiune preventivă de amploare, derulată la nivel naţional, care a vizat imobilele în care funcţionează cluburi şi discoteci, a avut loc în perioada 11-12 noiembrie 2016. În cele două zile au fost controlaţi 448 operatori economici, fiind aplicate 405 amenzi, în cuantum de peste 788.000 lei, iar două localuri din municipiul Braşov au fost închise din cauza depăşirii numărului maxim de utilizatori.

IGSU reaminteşte administratorilor că aceştia trebuie să respecte numărul maxim de utilizatori prevăzut de legislaţia în vigoare; solicitarea sprijinului pentru acordarea asistenţei tehnice de specialitate în vederea întocmirii documentaţiei necesare obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu; preocupare sporită pentru solicitarea acestui act administrativ care să asigure securitatea beneficiarilor.
Bilanţul incendiului: 44 de răniţi

Incendiul din Clubul Bamboo a fost anunţat la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sâmbătă la ora 03.32, iar primele echipaje de intervenţie au ajuns la faţa locului la ora 03.47, potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU).

La locul incendiului au fost mobilizate 29 de autospeciale de stingere a incendiilor, patru autospeciale de intervenţie la înălţime, 28 de echipaje SMURD de prim ajutor şi terapie intensivă mobilă, 26 de ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, un punct de comandă mobil, patru autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, un echipaj de scafandri cu barcă, două spitale mobile, trei autospeciale de descarcerare.

În total, peste 260 de pompieri au intervenit pentru stingerea incendiului violent, care a cuprins o suprafaţă de aproximativ 3.000 pătraţi, distrugând clubul în totalitate. În club erau aproximativ 1.000 de persoane, dintre care 44 au ajuns la spital.

În urma incendiului din Bamboo, care a distrus ]n totalitate clubul, 44 de persoane au ajuns la spitalele din Capitală în urma incendiului izbucnit în clubul Bamboo, dintre acestea rămânând internate cinci.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite