Au început lucrările de modernizare la staţiile de metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metrorex a demarat, de miercuri, lucrările de modernizare la staţiile de metrou, urmând să fie înlocuite, eşalonat, porţile de acces la 41 din cele 54 de staţii. Vestea proastă este că pentru executarea acestor lucrări, constructorii vor fi nevoiţi să închidă mai multe puncte de acces.

Prima etapă a modernizării staţiilor de metrou a început, miercuri, la staţiile Republica, Titan şi Nicolae Grigorescu. Lucrările la cele trei staţii, care vizează modernizarea sistemului de control - acces, sunt programate să se încheie în 5 mai.

Metrorex spune că linia actuală de turnicheţi, care are o vechime de peste 20 de ani, va fi înlocuită cu porţi de acces batante, moderne, care facilitează atât intrarea, cât şi evacuarea rapidă a călătorilor în situaţii de urgenţă. În plus, călătorii vor putea plăti cu cardul pentru a cumpăra cartele de metrou.

Renovarea staţiilor de metrou vine ca urmare a controlului făcut, anul trecut, de către pompierii ISU, în toate cele 54 de staţii din reţeaua metroului. Din cauza neregulilor descoperite de inspectori, Metrorex a primit o amendă totală de peste 13.000 de lei.

Porţi noi de acces şi plata cu cardul

Noile porţi de acces care vor înlocui sistemul de turnicheţi din staţiile de metrou vor avea dublă utilitate - atât prin sistemul de citire a benzii magnetice, cât şi prin sistemul de citire a cardurilor bancare contactless. Acesta din urmă va putea fi însă utilizat abia după finalizarea lucrărilor de modernizare a sistemului de control-acces din toate staţiile de metrou prevăzute a fi modernizate.
În plus, 139 de automate moderne de vândut cartele sunt prevăzute să dea rest şi să funcţioneze inclusiv pentru plata cu cardul. Astfel, compania a semnat un contract cu BCR, prin care vor fi instalate terminale POS la aparatelele de vândut cartele, dar şi la cele de taxare.

În total, 41 din cele 54 de staţii de metrou vor avea instalaţii noi de control-acces. Astfel, peste 500.000 de călători pe zi vor fi beneficiari direcţi ai noului sistem.

Acces restricţionat la metrou

Vestea proastă este că, pentru a putea face modificările, constructorii vor închide mai multe căi de acces în staţiile de metrou. „Având în vedere că acest proiect este unul complex, coroborat cu necesitatea de a asigura securitatea şi siguranţa călătorilor, precum şi de a respecta recomandările Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă «Dealul Spirii Bucureşti»“, lucrările aferente fazei I de modernizare, se vor executa etapizat, spun reprezentanţii Metrorex.

Astfel, în perioada 19 – 25 aprilie 2017, se va lucra la următoarele căi de acces:
* Staţia Republica – Acces A (bulevardul Basarabiei). Călătorii vor putea utiliza celelalte 3 accesuri disponibile ale staţiei de metrou Republica (accesul B – bulevardul Basarabiei, gara Titan-Sud, C şi D - şoseaua Dudeşti – Pantelimon.

* Staţia Titan – Acces B (bulevardul Nicolae Grigorescu, str. Liviu Rebreanu). Călătorii vor putea utiliza accesul A (bulevardul Nicolae Grigorescu).

* Staţia Nicolae Grigorescu – Acces A (bulevardul Camil Ressu, Aleea Fuiorului). Călătorii vor putea utiliza accesul B (bulevardul Camil Ressu, bulevardul Nicolae Grigorescu).

În perioada 26 aprilie 2017 – 5 mai 2017 se va lucra la următoarele căi de acces:

* Staţia Republica – Accesurile B, C şi D
* Staţia Titan – Acces A
* Staţia Nicolae Grigorescu – Acces B

Pe parcursul lucrărilor, personalul Metrorex va asigura asistenţa necesară călătorilor şi va lua toate măsurile pentru ca impactul asupra confortului acestora să fie minim.

Amenzi de la pompieri

Pompierii au amendat de mai multe ori Metrorex din cauza deficienţelor constatate la sistemul de turnicheţi, care urmează acum să fie schimbat. Ultimul control la metrou a fost făcut în noiembrie 2016, când pompierii au verificat toate cele 54 de staţii din subteran Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov descoperind mai multe nereguli, printre acestea numărându-se inclusive turnichete modificate. Astfel, pompierii au constatat că, pe sensul de ieşire, au fost montate nişte bare suplimentare astfel încât călătorii să nu poată trece pe lângă turnichete. Aceste adaptări, spun reprezentanţii ISU, îngreunează o evacuare în siguranţă.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite