35 de presupuşi torţionari comunişti, cu vârste între 81 şi 99 de ani, sunt investigaţi

35 de presupuşi torţionari comunişti, cu vârste între 81 şi 99 de ani, sunt investigaţi

Imagine

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMR) anunţă că a declanşat procedurile de investigare a 35 de persoane, cu vârste între 81 şi 99 de ani, care ar fi comis crime şi abuzuri în închisorile comuniste.

Ştiri pe aceeaşi temă

„În ultimele luni ne-am concentrat eforturile pentru identificarea torţionarilor din sistemul penitenciar comunist. În acest sens, am demarat procedura de investigaţii pentru 35 de persoane pe numele cărora există indicii că au comis fapte de omor. În săptămânile următoare, ne vom adresa Parchetului cu solicitarea de începere a urmăririi penale”, afirmă într-un comunicat de presă Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER.

Faptele celor 35 de persoane întrunesc elementele constitutive ale infracțiunilor de omor deosebit de grav sau genocid
Din comunicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMR)

Cele 35 de persoane investigate au deţinut funcţii de conducere în aparatul represiv comunist şi sunt suspectate de comiterea unor crime politice în timpul aceluiaşi regim. În urma cercetărilor au fost identificate mai multe fapte cu posibile consecinţe de natură penală comise de angajaţi ai Direcţiei Generale a Penitenciarelor în urma exercitării funcţiilor în perioada 1950-1964. Se presupune că cele 35 de persoane identificate au săvârşit grave infracţiuni în penitenciarele, lagărele şi coloniile unde activau. IIICCMER precizează că ”faptele celor 35 de persoane întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de omor deosebit de grav sau genocid”.

Persoanele investigate au vârste cuprinse între 81 şi 99 de ani, locuiesc pe teritoriul României, iar institutul confirmă că a intrat în posesia datelor de identificare, a numelor şi adreselor exacte ale persoanelor în cauză. ”În funcţie de probele care vor ieşi la ivea   lă în cursul investigaţiilor, cercetările privind prezumtivii făptaşi din sistemul carceral românesc din perioada comunistă se vor extinde şi asupra altor persoane care au deţinut funcţii de răspundere în aparatul represiv”, se mai arată în comunicatul IICCMR.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările