Au început înscrierile la şcolile militare. Câte locuri sunt disponibile şi care sunt criteriile de recrutare. Ce salarii sunt disponibile după absolvire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Academia Militara din Campulung sunt din ce în ce mai multe fete

Cei care doresc să urmeze o carieră militară se pot înscrie la admiterea în învăţământul universitar, postliceal sau liceal militar. Candidaţii, care se vor bate în total pe 2570 de locuri,  îşi pot să depune dosare până pe 1 martie.

Ofiţeri - 893 locuri

1. Academia Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu”, Sibiu (3 ani): 264 locuri

2. Academia Forţelor Aeriene “Henri Coandă", Braşov (3 ani): 184 locuri

3. Academia Navală “Mircea cel Bătrân”, Constanţa (4 ani): 108 locuri

4. Academia Tehnică Militară, Bucureşti (4 ani): 219 locuri

5. Institutul Medico-Militar (5-6 ani): 110 locuri din care: 60 - prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti (40 medicină generală, 10 medicină dentară, 10 farmacie) şi 50 Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (medicină generală)

6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti (3 ani): 8 locuri

Maiştri militari – 678 locuri

1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" din Piteşti (2 ani): 313 locuri

2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" din localitatea Boboc, judeţul Buzău (2 ani): 245 locuri

3. Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale "Amiral I. Murgescu" din Constanţa (2 ani): 120 locuri

Trebuie precizat că la maiştri militari, un procentaj de cel mult 25% din numărul de locuri este rezervat absolvenţilor din acest an ai colegiilor naţionale militare.

Subofiţeri - 399 de locuri

1. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre "Basarab I" din Piteşti (1 an): 323 locuri

2. Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene "Traian Vuia" din localitatea Boboc, judeţul Buzău (1 an): 76 locuri

Colegii naţionale militare - 600 locuri

1. Colegiul Naţional Militar ”Mihai Viteazul”, din Alba Iulia, judeţul Alba -120 locuri

2. Colegiul Naţional Militar ”Dimitrie Cantemir”, din Breaza, judeţul Prahova -120 locuri

3. Colegiul Naţional Militar ”Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava -120 locuri

4. Colegiul Naţional Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova, judeţul Dolj -120 locuri

5. Colegiul Naţional Militar ”Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa, judeţul Constanţa -120 locuri

Criterii de recrutare

Pentru admiterea în învăţământul universitar militar de formare a ofiţerilor (cu durata între 3 şi 6 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 30 de ani (24 pentru piloţi) în anul 2019.

Pentru admiterea în învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari (cu durata de 2 ani) se pot înscrie elevii din clasele a XII-a, precum şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 30 de ani în anul 2019.

Pentru admiterea în învăţământul postliceal militar de formare a subofiţerilor (cu durata de 1 an) se pot înscrie:

- soldaţii/gradaţii profesionişti care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat (sau care vor face dovada obţinerii diplomei până la concursul de admitere) şi care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019, cu o vechime în serviciu de cel puţin 2 ani până la data organizării concursului de admitere şi calificativul cel puţin ”Bun” în aprecierea de serviciu din ultimii 2 ani;

- elevii din clasele a XII-a şi tinerii care sunt absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat şi care vor împlini cel mult 35 de ani în anul 2019.

Pentru colegiile naţionale militare (licee militare cu specializare matematică-informatică şi durata de 4 ani) se pot înscrie elevii din clasele a VIII-a sau absolvenţii care nu au fost înmatriculaţi într-o unitate de învăţământ liceal sau profesional, cu vârsta de cel mult 16 ani împliniţi în anul 2019.

Veţi incepe cu vizita medicală, apoi veţi depune documentele necesare în dosarul de candidat (obligatoriu acte de identitate si de studii, cazier). Selecţionarea candidaţilor recrutaţi constă în susţinerea unor probe psihologice şi fizice. Fiecare candidat recrutat va fi planificat pentru parcurgerea probelor de selecţie şi va fi anunţat cu privire la data prezentării la centrul zonal de selecţie şi orientare de care aparţine. Detalii obţineţi de la personalul recrutor, la înscriere. 

Candidaţii admişi (selecţionaţi) vor participa la concursul de admitere (examen scris).

Mai multe informaţii şi consiliere puteţi găsi la birourile informare-recrutare din cadrul centrelor militare judeţene şi de sector, unde trebuie să vă prezentaţi cu cartea de identitate. Pentru liceul militar, trebuie să mergeţi cu unul dintre părinţi sau tutorele legal.

Salarii

La nivelul ministerului Apărării solda lunară se compune dintr-o parte fixă alcătuită din solda de funcţie, solda de grad, gradaţii şi, după caz, solda de comandă şi o parte variabilă compusă din indemnizaţii, compensaţii, sporuri, prime, premii şi din alte drepturi salariale.      

  

Concret, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie s-a majorat cu 15%, în ultimul an, în conformitate cu prevederile Legii nr. 152/2017. De acestă majorare au beneficiat  cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii profesionişti în activitate şi personalul civil din Ministerul Apărării Naţionale şi instituţile aflate în subordine.

Soldaţii au cea mai mare creştere

Cea mai mare creştere a soldei se înregistrează în cazul soldaţilor. Astfel, dacă în 2016 venitul unui asemenea militar era de numai 1.215 lei, în anul 2018 acesta a ajuns la1.857 lei. Acest lucru înseamnă o creştere de 54 la sută a venitului net faţă de decembrie 2016. Cu o treaptă mai sus, în cazul unui subofiţer, acesta a câştigat în luna decembrie 2016: 1.663 lei, în luna aprilie 2017: 1.785 lei, în luna iunie 2017: 2.063 lei, iar în luna ianuarie 2018: 2.440 lei, o creştere de 46,7 la sută, raportat la decembrie 2016. Plutonierii adjutanţi principali sunt subofiţerii care au  solda cea mai mare încasând 2.576 de lei.

Trecând la corpul ofiţerilor, un tânăr locotenent a trecut de la o soldă de 2,122 lei, la una de 2,271 de lei. 

Alte sporuri şi beneficii

Indiferent de grad sau funcţie, la capitolul beneficii materiale pot fi încadrate din acest an şi diurnele duble pe care militarii le încasează în comparaţie cu alţi bugetari. Astfel dacă pleacă la o distanţă mai mare de 5 km de localitatea în care îşi are locul permanent de muncă angajatul beneficiază, pe perioada executării acestor tipuri de misiuni, de suma zilnică de 85 de lei.

Apoi, tot din acest an, militarii pleacă în concedii pe banii lor, urmând ca la întoarcere să deconteze cheltuielile în limita sume de 1.450 de lei. În plus, chiria locuinţei este compensată de MApN.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite