Au demarat consultările pentru Codurile penale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propunerile de modificare a Codurilor Penale şi de Procedură Penală nu vor ajunge prea curând în Parlament, chiar dacă liderii PSD şi ALDE spun din ce în ce mai des că îşi doresc acest lucru. Motivul: modificările au fost discutate ieri în consultare publică, iar pe 15 mai va avea loc cea de-a doua dezbatere

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pare că îi ignoră pe liderii PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, dar şi pe şeful Guvernului, Sorin Grindeanu, atunci când este vorba de modificarea Codurilor Penale şi de Procedură Penală. În timp ce politicienii îl grăbesc pe ministru să trimită propunerile de modificare la Parlament, Toader a demarat ieri prima dezbatere publică. La aceasta au participat nouă persoane, dintre care cinci în calitate de reprezentanţi ai unor asociaţii şi fundaţii. Accesul presei nu a fost permis la acest eveniment.

Cea de-a doua dezbatere este stabilită pentru 15 mai, iar la aceasta sunt aşteptaţi să participe reprezentanţi ai instituţiilor şi asociaţiilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul justiţiei. În esenţă, principalele modificări sunt de a pune în acord Codurile Penale cu deciziile Curţii Constituţionale şi să transpună dispoziţii din două Directive ale Uniunii Europene. Potrivit MJ, la întâlnirea de ieri o parte dintre cei prezenţi la întâlnire, membri ai societăţii civile, au avut şi alte propuneri. Incriminarea abuzului în serviciu în cazul încălcării legislaţiei secundare, infracţiunea de conflict de interese, posibilitatea reincriminării insultei şi calomniei sau reanalizarea textului referitor la confiscarea extinsă, ar fi o parte din acestea.

S-a demarat un „proces de analiză“

Ministerul Justiţiei a mai anunţat, ieri, demararea unui proces de analiză cu privire la dificultăţile apărute în aplicarea noilor Coduri, în special a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală. În realizarea evaluării vor fi implicate, pe lângă comisiile de elaborare a noilor Coduri şi a legilor de punere în aplicare a acestora, membrii ale instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti şi asociaţiilor de magistraţi, dar şi din celelalte profesii juridice cu atribuţii în actul de justiţie, instituţii de învăţământ superior şi Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu“ al Academiei Române, precum şi societatea civilă.

Oficialii din Ministerul Justiţiei au precizat că aşteaptă de la Curtea Supremă, Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul Public o situaţie privind dificultăţile în aplicarea Codurilor penale şi civile, înainte de a discuta şi a decide modificările legislative care trebuie făcute. Magistraţii trebuie să trimită această situaţie şi propunerile de modificare a legislaţiei până pe 26 mai, urmând ca Ministerul Justiţiei să organizeze două întâlniri de lucru pentru a discuta cu aceştia şi cu societatea civilă problemele în aplicarea codurilor.

Nemulţumirile politicienilor

Săptămâna trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, spunea că va cere o audienţă la ministrul Justiţiei, deoarece Tudorel Toader întârzie „nepermis” cu legea de modificare a Codurilor penale şi nu se poate să beneficieze de susţinere „la nesfârşit”. „Se pare că domnul ministru a întârziat foarte mult, eu o să vorbesc cu colegii mei, le-am transmis deja de ieri că nu se mai poate întârzia”, declara Dragnea. „Dacă se întârzie foarte mult, iniţiative legislative pot apărea şi în Parlament. Parlamentul, în acest an, încă mai are dreptul să legifereze”, a completat duminică liderul PSD.

La rândul lui, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spunea că Toader trebuie să prezinte cât mai repede, dar cu respectarea paşilor de consultare publică, proiectele de legi pentru modificarea Codurilor. Premierul Sorin Grindeanu arăta că dacă are ceva să îi reproşeze lui Toader este ritmul acestuia, care ar fi mai lent decât al colegii lor din Guvern. „Am discuţii constant cu dânsul, ca lucrurile să fie făcute transparent, consultând toate instituţiile publice şi într-un ritm poate mai alert câteodată decât ritmul Curţii Constituţionale”, a spus Grindeanu.


 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite