Atenţie, poliţiştii dau amenzi usturătoare pentru blocarea intersecţiilor şi pentru claxonatul abuziv!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intersecţiile blocate şi claxonatul abuziv îi costă pe şoferi sute de lei
Intersecţiile blocate şi claxonatul abuziv îi costă pe şoferi sute de lei

Poliţiştii dau amenzi usturătoare şoferilor care blochează intersecţiile, dar şi celor care clacsonează abuziv în trafic, obligându-i practic pe ceilalţi să încelce regulile.

"Războiul" de pe străzile Capitalei se poartă mai ales seara când, după cel puţin opt ore de muncă şi alte două în trafic, şoferii îşi pierd răbdarea. Unii se grăbesc spre casă ori au diverse „urgenţe”, alţii încă sunt în timpul serviciului şi trebuie să-şi îndeplinească sarcinile cât mai repede posibil. Toate aceste motive îi determină pe cei mai mulţi să forţeze intrările în intersecţii chiar dacă sunt conştienţi că blochează arterele de circulaţie.

Un comportament civilizat ar debloca traficul

Bucureştiul este cel mai aglomerat oraş din ţară astfel că circulaţia poate paraliza în orice moment, dacă şoferii nu respectă regulile rutiere. Cei mai mulţi cred că sintagma "Cel mai puternic câştigă" se aplică şi pe străzi dar puţin adaptată: "Cel mai şmecher ajunge mai repede...unde vrea". Agenţii de circulaţie spun că fluenţa traficului poate fi „rezolvată” şi cu un minimum de cunoştinţe de legislaţie şi mai ales cu un comportament civilizat. Conducătorii auto nu rezolvă nimic dacă, în speranţa că vor avansa cu un metru, încalcă regulile şi blochează astfe câteva zeci de minute o arteră de circulaţie. Vor fi pedepsiţi şi cei care claxonează insistent, mai ales la culoarea verde a semaforului, pentru a-i determina pe cei din faţa lor să intre în intersecţia deja blocată.

Amenzi usturătoare

Poliţiştii îi avertizează pe conducătorii auto că amenzile pentru nerespectarea centrului liber al intersecţiei sunt usturătoare. Pentru o astfel de abatere se aplică între 9 şi 20 de puncte amendă şi 6 puncte de penalizare. Astfel, valoarea minimă a contravenţiei este de 540 de lei şi poate ajunge până la 1.200 de lei. Mai mult, dacă şoferii mai au acumulate puncte de penalizare aceştia pot rămâne fără permisul de conducere. Pentru claxonatul abuziv amenda este între 240 şi 300 de lei.

Legislaţie

Potrivit inspectorului Ioana Preda de la  Brigada de Poliţie Rutieră Bucureşti, „joi seara, în doar câteva ore, au fost aplicate 156 de sancţiuni, în valoare totală de 35.640 de lei. Cele mai multe dintre amenzi au fost date pentru blocarea centrului liber al intersecţiei”. Potrivit articolului 105 din Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, „se interzice intrarea într-o intersectie chiar daca semnalul luminos ori un indicator de prioritate permite, daca din cauza aglomerarii circulatiei conducatorul de vehicul risca sa ramâna imobilizat, stânjenind sau împiedicând desfasurarea traficului”. Articlolul 100 din aceeaşi Ordonanţă prevede sancţiuni de 4-5 puncte amendă pentru claxonatul abuziv.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite