Cum mor câinii fără stăpân în adăposturile din România: maidanezi în cuşti cu cadavre, sânge şi mâncare amestecată cu excremente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii prinşi de hingheri mor brusc din cauze naturale în padocuri FOTO Dorin Constanda
Câinii prinşi de hingheri mor brusc din cauze naturale în padocuri FOTO Dorin Constanda

„Moarte naturală“. Aceasta este cauza cea mai întâlnită în padocuri. Este greu de explicat cum animalele mor brusc din cauze naturale după ce sunt prinse de hingheri, deşi pe străzi trăiesc fără probleme. Organizaţia pentru protecţia animalelor Vier Pfoten a publicat un raport ce arată genocidul din adăposturile pentru câini din ţară.

Conform unor cifre obţinute de riseproject.ro, la Ploieşti, câinii decedează de “moarte naturală”, departe de camerele de filmat. Preluarea de imagini este interzisă în adăpostul local. Anul trecut, din 2.445 de câini capturaţi de hingherii, 1.370 au murit din cauze naturale, iar 297 de patrupede au fost eutanasiate. În primele cinci luni ale acestuyi an, 639 din 1.516 câini au murit tot din cauze naturale.

La Galaţi, din 502 de maidanezi capturaţi, 184 au murit anul trecut tot din ”cauze naturale”.

La Tulcea, anul trecut doar doi câini au supravieţuit în padoc din cei 1.059 capturaţi de pe străzi.

În ultimii ani, au fost publicate numeroase imagini cu angajaţi ai padocurilor care maltratează şi ucid animelele aflate în captivitate tocmai pentru a micşora numărul celor ce urmează să fie eliberaţi pe străzi. Violenţele au stârnit valuri de indignare în rândul cetăţenilor români, dar şi la nivel internaţional, România fiind arătată cu degetul ca fiind o ţară ce aplică rele tratamente animalelor.

Vier Pfoten: există o cultură a neglijenţei şi a abuzului la scară naţională

Organizaţia Vier Pfoten România a dat publicităţii un raport în urma vizitării a 50 de adăposturi publice din cele 81 înregistrate oficial în 33 de judeţe, plus Bucureşti.

„Cu surprindere s-a putut constata că niciunul din aceste adăposturi publice din România nu este conform cu legislaţia în vigoare, în speţă OUG 155/2001 modificată prin Legea 258/2013“, spun cei de la Vier Pfoten.

Câini în cuşti cu cadavre, sânge, mâncare amestecată cu excremente

Au fost descoperite urme de sânge în numeroase cuşti, în adăposturile din Râmnicu Vâlcea, Tulcea şi Buzău – precum şi sânge pe corpul unor câini din adăposturile din Slatina, Bacău, Drobeta Turnu-Severin, Satu Mare şi Constanţa.

Investigatorii au mai constatat prezenţa de cadavre de animale – câini, cai şi capre – în vecinătatea a 16% din adăposturile vizitate. Au fost descoperiţi câini morţi pe teritoriul a 7% din adăposturile vizitate. Câinii vii erau în contact cu aceste cadavre“, se arată în raport.

Nu fac nimic pentru a încuraja adopţiile, iar angajaţii sunt ostili faţă de public

Organizaţia pentru protecţia animalelor arată că multe padocuri sunt invizibile pentru cetăţenii care ar dori să adopte câini fără stăpân. Acestea nu fac publicitate, nu au anunţuri de niciun fel, iar lumea nici nu ştie de acele adăposturi. „În numeroase cazuri, nu există vreun indicu care să ateste existenţa adăpostului în acel oraş (Alexandria, Cugir, Vulcan, Lumina, Zalău, Paşcani), ceea ce reprezintă în mod clar o barieră în calea adopţiei. Atitudinea personalului faţă de cei care doresc să adopte este fie ostilă, fie suspicioasă, fapt constatat în 17 din 43 de adăposturi - adică 40% din cele vizitate“, susţin reprezentanţii organizaţiei.

Cei care eutanasiază câinii sunt în topul celor care încalcă legea

„Adăposturi care practică politica uciderii (Bârlad, Râmnicu Sărat, Roman, Tulcea) se află în topul celor care încalcă flagrant legea care reglementează funcţionarea adăposturilor de animale.
Dacă toate adăposturile ar decide să aplice varianta uciderii, abuzurile evidente care au loc în interiorul lor tot nu s-ar soluţiona.

Raportul dezvăluie grave nereguli şi încălcări ale legii în fiecare adăpost vizitat, ceea ce denotă o încălcare generalizată a legii.

Se poate afirma că există o cultură a neglijenţei şi a abuzului la scară naţională.

România riscă pe mai departe condamnarea la nivel internaţional pentru rele tratamentele aplicate animalelor, din cauza adoptării şi/sau neanulării unei legi controversate ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân după 14 zile de la prinderea lor“, este concluzia raportului Vier Pfoten.

caine mort padoc

Atenţie, imagini şocante! 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite