Atenţie la ce căutaţi pe net! Accesarea site-urilor teroriste va fi pedepsită cu închisoarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciile specializate îi vor cauta pe cei care accesează site-uri de propagandă teroristă
Serviciile specializate îi vor cauta pe cei care accesează site-uri de propagandă teroristă

Românii care urmăresc pe internet site-uri cu materiale de propagandă ale unor grupări teroriste şi cei care se uită la videoclipuri sau caută explicaţii despre fabricarea sau folosirea explozibililor, a bombelor artizanale şi a substanţelor nocive ar putea face ani grei de închisoare.

Cel puţin aşa prevede un proiect de act normativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului pus în dezbatere publică de Ministerul de Interne. 

Site-urile jihaidiste pot aduce 3 ani de închisoare

În primul rând, se vrea încriminarea „accesării în mod repetat de materiale de propagandă teroristă, prin intermediul sistemelor informatice sau altor mijloace de comunicaţii electronice, precum şi deţinerea de astfel de materiale, în scopul însuşirii ideologiei teroriste, ca parte a unui proces de radicalizare”. Pedeapsa  pentru această înfracţiune va ajunge până la trei ani de închisoare, se arată în proiectul de lege.

Pentru a elimina confuziile şi pentru a evita acuzarea unor persoane nevinovate,  care accesează în interes de serviciu materiale de propagandă teroristă, legea precizează că „nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1), dacă este săvârşită în scopuri ştiinţifice sau academice”. Altfel spus, persoanele care se documentează în acest domeniu în interes profesional nu vor fi luate la întrebări de autorităţi deoarece se presupune că ofiţerii specializaţi vor face clarificările necesare pe loc. 

 “Cum se fabrică o bombă?”, taxată cu 12 ani de detenţie

De pedepse mai mari vor avea parte toţi cei care primesc documente, indiferent de formatul lor, sau se documentează ei înşişi despre realizarea sau folosirea explozibililor, armelor de foc, a bombelor artizanale, a substanţelor nocive sau periculoase, ori referitor la metode prin care pot comite un act terorist.

Sunt vizaţi cei care se informează din materiale tipărite sau digitale, înclusiv cei care aplică pe internet interogări de genul „Cum se fabrică o bombă?”. 

În  proiectul de act normativ se arată că persoanele care se încadrează la acest articol sunt pasibile de o pedeapsă cu închisoarea cuprinsă între cinci şi 12 ani de închisoare. Este vorba de aceeaşi pedepsă ca şi în cazul celor care deţin, realizează sau transportă materiale sau dispozitive explozive. Nici cei care fac propagandă teroristă nu sunt uitaţi de iniţiatorii modificării legislative. Astfel, în document se arată că „promovarea unui mesaj prin propagandă săvârşită prin orice mijloace, în public, cu intenţia de a instiga la săvârşirea unui act de terorism, indiferent dacă mesajul susţine sau nu în mod direct terorismul ori dacă au fost săvârşite sau nu respectivele infracţiuni, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani”. 

Procedura de eliminare a conţinutului nociv de pe Internet

Documentul mai reglementează şi modul în care autorităţile pot trece la atac împortiva unor site-uri de propagandă islamistă. Astfel, au fost introduse dispoziţii privind eliminarea sau blocarea accesului la conţinutul online prin intermediul căruia se face apologia actelor de terorism. Specialiştii în domeniul IT susţin că eliminarea la sursă a conţinutului online de natura celui menţionat mai sus se poate dovedi dificilă atunci când acesta este încărcat pe serverele de pe teritoriul unor state terţe. 

Pentru aceste cazuri, reglemetarea prevede că autorităţile vor avea putea opta pentru blocarea accesului din România la aceste documente. Fiecare măsură de acest gen se va lua în urma unei decizii motivate a Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), „în baza solicitărilor argumentate ale autorităţii naţionale în domeniul prevenirii şi combaterii terorismului (SRI), ale procurorilor sau judecătorilor”, se arată în documentul 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite