Atentat terorist la Covasna. Cine sunt extremiştii maghiari ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care au încercat să detoneze o bombă la Târgu Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate este o organizaţie extremistă care militează pentru refacerea Ungariei Mari. De Ziua Naţională a României, un bărbat, membru al formaţiunii extremiste, a fost reţinut şi dus la sediul DIICOT din Capitală pentru a fi audiat în legătură cu plasarea unei bombe la Târgu Secuiesc.

UPDATE Pe site-ul Mişcării de Tineret 64 de Comitate, reprezentanţii organizaţiei au publicat, marţi seară, un comunicat în care acuză SRI şi Poliţia Română, susţinând că au minţit cu privire la cele întâmplate la Târgu Secuiesc. Membrii grupării lansează un apel către jurnaliştii din Ungaria, pentru ca aceştia să nu ia în considerare toate „minciunile“ vehiculate în presa din România. În acelaşi comunicat, se vorbeşte despre „minciunile de prost gust lansate în mass-media de autorităţile din România“.

Membri ai organizaţiei extremiste susţin că au fost efectuate, în cursul zilei de marţi, 1 decembrie, mai multe percheziţii domiciliare şi că audierile nu au avut loc într-un cadru legal, nefiind asigurat un translator. Se mai face referire şi la faptul că serviciile secrete din România ar pune piedici în momentul în care reprezentanţii extremiştilor doresc să angajeze un apărător. 

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Poziţia UDMR

În urma incidentelor petrecute, marţi, în Târgu Secuiesc, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) şi-a exprimat poziţia printr-un comunicat în care condamnă intenţia oricărui act de violenţă. „UDMR condamnă actele de violenţă de orice natură şi se delimitează ferm de manifestările extremiste, surse ale relaţiilor tensionate dintre comunităţi. Considerăm că doar convieţuirea paşnică, respectul reciproc şi toleranţa pot călăuzi România pe calea ei spre prosperitate şi spre un viitor construit temeinic de comunităţile care o alcătuiesc“, a declarat liderul Uniunii, Kelemen Hunor, adăugând şi faptul că UDMR consideră instrumentele democraţiei parlamentare şi cele al dialogului politic drept singurele instrumente legitime. Kelemen Hunor şi-a manifestat, totodată, speranţa că demersurile autorităţilor competente vor fi corecte în ceea ce priveşte investigarea acestui caz. De asemenea, preşedintele UDMR i-a îndemnat pe actorii vieţii publice la o abordare calmă şi responsabilă a problemei în cauză.

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Scurt istoric

Bazele formaţiunii Mişcarea de Tineret 64 de Comitate au fost puse de  Toroczkai Laszlo, la Szeged (Ungaria), în 2001. Numele provine de la cele 64 de comitate în care era împărţită Ungaria înainte de Tratatul de la Trianon. În data de 16 mai 2001 a avut loc prezentarea oficială a organizaţiei, care are ca motto: „Credinţă, loialitate, curaj“. 

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate nu este organizată juridic în România. În 2008, iniţiatorii mişcării din România (Peter Waum, Lokodi Ferenc, Tokos Szabolcs, Szabo Nandor şi Frafft-Szabo Istvan) au cerut Judecătoriei Odorheiu Secuiesc aprobarea înfiinţării HVIM România, însă ulterior şi-au retras cererea. 

Cine sunt membrii Mişcării Tinerilor din cele  64 de Comitate. Vor să apere drepturile maghiarilor din România

În statutul depus la instanţă, iniţiatorii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate din România au afirmat, potrivit Rise Project, că asociaţia urmează să de ocupe de mai multe activităţi:

miscarea de tineret 64 de comitate

„apărarea drepturilor comunităţilor minoritare maghiare atât în faţa autorităţilor române, cât şi în faţa forurilor internaţionale”, „valorificarea drepturilor de autodeterminare a maghiarilor din Ardeal” şi „prezentarea nelegiuirilor care au fost cauzate ca urmare a încheierii Tratatului de Pace de la Versailles, la sfârşitul Primului Război Mondial“.

Extremiştii maghiari au încercat, de-a lungul anilor, să recruteze noi membri şi pe teritoriul României. „Noi nu luptăm doar în spaţiul virtual, steagul libertăţii noastre flutură din nou. Vino cu noi pe tărâmul acţiunii“ - aceasta era chemarea lansată de maghiarii care militau pentru refacerea Ungariei Mari. 

În urma acţiunilor desfăşurate pe teritoriul ţării noastre, preşedintele formaţiunii, Zagyva Gyorgy Gyula, a fost declarat, în 2014, indezirabil de autorităţile române. Un an mai târziu, extremistul maghiar a câştigat procesul cu statul român şi a revenit în România, pentru a consolida mişcarea. 

Cine sunt extremiştii Mişcării de Tineret 64 de Comitate. Oamenii-problemă ai organizaţiei

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a alcătuit o listă a extremiştilor maghiari, membri ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate, care reprezentau un real pericol pentru siguranţa naţională. Printre aceştia se numără Toroczkai Laszlo, Zagyva Gyorgy Gyula, dar şi Csibi Barna, cel care a devenit celebru după ce a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu. 

Membrii mişcării s-au implicat, în ultimii ani, chiar şi în activităţi politice. Bunăoară, Waum Peter a candidat la Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, Szabo Nandor, la Târgu Mureş, iar Tokos Szabolcs a candidat la Primăria Odorheiu Secuiesc. 

Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Extremiştii maghiari din România, în campanie electorală pentru Jobbik

Membrii Mişcării de Tineret 64 de Comitate din România nu s-au limitat, însă, la a derula activităţi de ordin politic în interiorul graniţelo României.  Potrivit Rise Project, aceştia au participat şi la campania electorală a partidului extremist Jobbik din Ungaria. Asta, în ciuda faptului că reprezentanţii organizaţiei îşi susţin ferm independenţa politică.

Replica extremiştilor maghiari, după incidentele din 1 Decembrie: Ne acuză pentru nişte artificii!

În urma atentatului terorist dejucat la Târgu Secuiesc din 1 decembrie, a fost reţinut un bărbat, membru al formaţiunii extremiste Mişcarea de Tineret 64 de Comitate. Potrivit site-ului szentkoronaradio.com, H. Istvan a fost audiat. Se pare că acţiunea de astăzi a DIICOT a avut loc în urma urmăririi unor discuţii telefonice. Membrii grupării, se arată pe site-ul menţionat, discutau despre modul în care ar putea echipa suplimentar un teren amenajat pentru airsoft de care dispuneau. S-a discutat şi despre o grenadă airsoft, utilizată în acest joc. Autorii articolului postat pe szentkoronaradio.com susţin că nu doar că nu putea fi vorba despre o grenadă adevărată, dar că cei care deţin acel teren pentru airsoft nu aveau mijloace materiale pentru a procura nici măcar grenada airsoft despre care vorbeau la telefon. „Ni se aduc acuzaţii pentru nişte artificii de jucărie“, s-au plâns extremiştii maghiari implicaţi în incidentele care au avut loc la Târgu Secuiesc de Ziua Naţională a României.

Potrivit DIICOT,  în urma percheziţiilor ce au fost făcute în acest caz şi la un poligon de antrenament airsoft de lângă Covasna au fost găsite materiale pirotehnice şi electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre şi care sunt interzise pentru deţinere. Mai exact, au fost descoperite 400 materiale pirotehnice de categoria III şi categoria II, dispozitive electronice de iniţiere temporizare a impulsurilor electronice, precum şi dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte şi amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deţinere.

Airsoft este un joc sportiv în care jucătorii simulează un conflict sau efectuează anumite misiuni, cu ajutorul unor replici ale armelor reale ce lansează proiectile sferice non-metalice, utilizând echipamente specifice şi tactici militare reale. La jocul de airsoft se folosesc bile din material plastic ca muniţie, având o masă între 20 de grame şi 43 de grame. 

Percheziţii la Târgu Secuiesc, la un membru al mişcării extremiste

În cursul zilei de 30 noiembrie, a fost percheziţionată locuinţa preşedintelui Mişcării de Tineret 64 de Comitate din Târgu Secuiesc. Reprezentanţii organizaţiei au emis şi un comunicat în care susţin că este absurd faptul că au fost ridicate obiecte pe care orice cetăţean are dreptul să le păstreze, cum ar fi mai multe steaguri ale Ungariei, tricouri etc. În plus, în timpul percheziţiilor de ieri, au fost confiscate un calculator şi laptopul personal al preşedintelui Mişcării din Târgu Secuiesc.

„Dacă există acuzaţii, atunci am aprecia dacă acestea ni s-ar aduce la cunoştinţă. Însă dacă acestea nu există, atunci nu se justifică astfel de acţiuni şi ne vom lua libertatea de a ne adresa Parlamentului European şi presei din ţările Uniunii Europene“, se arată în comunicatul HVIM.

Citeşte si:

DIICOT: Atentat terorist dejucat la Covasna. O bombă artizanală urma să fie plasată la parada de la Târgu Secuiesc

Tentativă de atentat la Târgu Secuiesc. Cum relatează presa din Ungaria incidentele petrecute în Secuime, de Ziua Naţională a României

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite