Atentat la clădirile de patrimoniu. Intervenţia fără autorizaţie asupra monumentelor istorice nu va mai fi infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proprietarii de clădiri monument istoric nu vor mai răspunde penal dacă vor face lucrări neautorizate, potrivit unui proiect de lege aflat pe masa senatorilor. Specialiştii sunt revoltaţi şi spun că măsura este un adevărat atentat la patrimoniu.

Iniţiativă legislativă controversată a deputatului PSD Florin Iordache. „Părintele“ Legilor justiţiei vrea ca intervenţia neautorizată asupra clădirilor monument istoric să nu mai fie considerată infracţiune şi pedepsită cu închisoarea, ci să fie sancţionată doar cu amendă.

Concret, proiectul legislativ al lui Iordache abrogă litera a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, potrivit căreia realizarea de lucrări de construcţii sau consolidare fără autorizaţie asupra monumentelor istorice este infracţiune, pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă. Deputatul vrea ca intervenţia neautorizată asupra clădirilor de patrimoniu şi chiar demolarea lor să intre în categoria contravenţiilor, pentru a putea fi sancţionate doar cu amendă. Iar contravenţiile prevăzute sunt între 10.000 şi 100.000 de lei, sume care nu descurajează un dezvoltator imobiliar care vrea să scape de o clădire monument, pentru a face loc unor construncţii noi, susţin specialiştii.

Iordache vrea „decongestionarea instanţelor“

În expunerea de motive, semnată de deputatul Florin Iordache, se arată că măsura vrea să ducă la degrevarea instanţelor de judecată, care ar avea pe rol foarte multe dosare de lucrări neautorizate la clădirile de patrimoniu care, de obicei, se soluţionează doar cu sancţiunea cea mai mică, adică doar cu amendă. Iordache se scuză spunând că, oricum, amenzile sunt suficient de mari ca să descurajeze lucrările ilegale. „Întrucât pe rolul instanţelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizaţie, dar în proporţie de 99% se sancţionează cu o simplă amendă, considerăm că o asemenea iniţiativă are atât rolul de a decongestiona activitatea instanţelor, cât şi acela de a nu mai fi nevoie ca pentru fiecare autorizaţie care a expirat de câteva zile, funcţionarii Inspectoratului de Stat în Construcţii să fie nevoiţi să depună plângeri penale“, sunt argumentele folosite de deputat.

„O măsură defectă“

Arhitecţii au criticat iniţiativa legislativă, care i-ar ajuta pe dezvoltatorii imobiliari să scape mai uşor de clădirele de patrimoniu, pentru a elibera terenurile centrale.

„Nu avem nicio rezervă să o considerăm o măsură defectă. Iniţiativa este complet nefericită, pentru că, de fapt, deschide şi mai mult asaltul celor cu interese imobiliare speculative asupra clădirilor de patrimoniu. Există nenumărate cazuri în care clădirile de patrimoniu au fost intenţionat ruinate pentru a se susţine apoi eliminarea lor definitivă, astfel încât terenurile să fie exploatate speculativ. A transforma infracţiunea în contravenţie ar fi o mare greşeală, pentru că patrimoniul, odată distrus, nu-l mai poţi reconstitui, este inestimabil. Patrimoniu naţional este menţionat în strategia de apărare a ţării“, a explicat Dragoş Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR). Specialistul demontează argumentele invocate de iniţiatorul proiectului, atrăgând atenţia că patrimoniul nu poate fi apărat prin relaxarea sancţiunilor, ci prin eliminarea birocraţiei. „Argumentele iniţiatorilor nu se susţin. Este anormal să relaxezi o sancţiune pentru că instanţele de judecată sunt prea ocupate. Dacă vrei să aperi patrimoniul, trebuie să faci, mai întâi, schimbări în instituţiile statului, să elimini birocraţia care generează termene foarte lungi de autorizare a lucrărilor. Este, practic, o invitaţie la încălcarea legii“, a mai spus şeful arhitecţilor.

Bucureşti, capitala patrimoniului abandonat

Organizaţiile neguvernamentale trag un semnal de alarmă asupra situaţiei clădirilor de patrimoniu. De exemplu, Bucureştiul a fost nominalizat în integralitate pe lista celor 50 cele mai periclitate monumente istorice din lume, potrivit „World Monuments Foundation”, una dintre cele mai prestigioase asociaţii din domeniul cultural.

Printre cauzele distrugerilor sunt menţionate: lacunele şi echivocurile legislaţiei, abandonul clădirilor, incendierea deliberată, regimul de proprietate incert, absenţa unei susţineri eficiente a conservării peisajului cultural, agresiunea prin restaurare sau intervenţii neadecvate, agresarea monumentelor prin lucrări de îmbunătăţire a infrastructurii etc.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite