CSM: Declaraţiile lui Victor Ponta despre procurorul care l-a trimis în judecată au afectat independenţa justiţiei. Stanciu: „Au depăşit limitele admisibile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevarul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevarul

Declaraţiile lui Victor Ponta referitoare la Jean Uncheşelu, procurorul care l-a trimis în judecată pe premier în dosarul „Turceni- Rovinari”, au afectat independenţa sistemului judiciar. Asta au stabilit marţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Şefa Curţii Supreme a subliniat în că „astfel de afirmaţii făcute de către şeful Guvernului României, este clar că au depăşit limitele admisibile ale unui limbaj politic”.

UPDATE Livia Stanciu, preşedintele Curţii Supreme, a declarat marţi, că, din punctul său de vedere, afirmaţiile lui Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul „Turceni Rovinari” au adus atingere atât independenţei, prestigiului, credibilităţii justiţiei şi că, deşi nu s-a urmărit în mod direct, dar măcar în mod indirect, s-a realizat o subminare a autorităţii judecătoreşti.

„Astfel de afirmaţii făcute de către un om politic de rang înalt, şi mă refer la premierul României, şeful Guvernului României, este clar că au depăşit limitele admisibile ale unui limbaj politic. Prin astfel de afirmaţii se poate induce opiniei publice o idee total falsă în sensul că procurorii care instrumentează, şi aici nu mă refer numai la procurorii DNA, ci la toţi procurorii, ar fi lipsiţi de imparţialitate, lipsiţi de independenţă. (...) S-a încercat de fapt acreditarea ideii că în instrumentarea cauzelor penale procurorii îşi desfăşoară activitatea într-un mod abuziv atâta timp cât faci precizarea că sunt fapte inventate. Sigur acest aspect, dacă într-adevăr ar fi real, se poate verifica, iar verificarea o face doar instanţa care este investită cu soluţionarea cauzei respective pentru că instanţa este unica în măsură să verifice legalitatea şi temeinicia rechizitoriului, deci a actului de trimitere în judecată a persoanei respective indiferent de funcţia pe care acea persoană o ocupă în stat", a spus Livia Stanciu după şedinţa CSM, citată de Agerpres.

Şefa Înaltei Curţi a adăugat că nu i se pare normal, indiferent de nivelul ierarhic deţinut în stat, să se emită în spaţiul public apărări care pot fi făcute în cadrul procesual stabilit de lege, respectiv în sala de şedinţă şi nu în afara acesteia.

Concret, în şedinţa de marţi, plenul CSM şi-a însuşit raportul inspectorilor judiciari, care au stabilit că declaraţiile lui Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au fost de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar, arată Mediafax.

Pe 25 septembrie, Inspecţia Judiciară (IJ) a constatat că declaraţiile premierului Victor Ponta la adresa procurorului care s-a ocupat de dosarul „Turceni-Rovinari” au fost de natură să aducă atingere independenţei şi prestigiului justiţiei, au declarat  oficiali ai IJ.

Consecinţa concluziilor IJ este că, prin afirmaţiile făcute de şeful Guvernului, a fost subminată autoritatea sistemului judiciar. Raport IJ a fost înaintat Consiliului Superior al Magistraturii, care îl va discuta într-o viitoare şedinţă şi urmează să decidă dacă îl va însuşi sau nu.

Sesizarea IJ a fost făcută la solicitarea Adunării Generale a procurorilor din DNA cu privire la afirmaţiile făcute de Victor Ponta pe o reţea de socializare.

„Obsesia unui procuror total neprofesionist”

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook, după anunţul DNA privind trimiterea sa în judecată, că ”singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă zece ani”.

O zi mai târziu, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspecţia Judiciară, solicitând să verifice dacă afirmaţiile premierului Victor Ponta, făcute după trimiterea sa în judecată, au afectat independenţa sistemului judiciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite