Atacul armat din Vitan. Asasinul plătit Vitalie Proca a fost trimis în judecată

Atacul armat din Vitan. Asasinul plătit Vitalie Proca a fost trimis în judecată

Vitalie Proca se află în arestul Capitalei din 18 noiembrie 2013 FOTO Mediafax

Vitalie Proca, presupusul atacator din cartierul bucureştean Vitan, a fost trimis în judecată de procurorii bucureşteni sub acuzaţiile de tentativă de omor calificat şi deosebit de grav şi nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alături de Vitalie Proca a mai fost trimis în judecată şi Ion Druţă, zis „Vanea”, din Republica Moldova care este acuzat de complicitate la tentativă de omor calificat şi complicitate la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. 

Acesta se află momentan în arest în Republica Moldova unde are de executat o pedeapsă de 20 de ani închisoare pentru participare la comiterea unui triplu asasinat.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, Vitalie Proca, la cererea fraţilor Răzvan şi Bogdan Mararu şi cu sprijinul lui Ion Druţă, în perioada 16 - 26 noiembrie 2012, l-ar fi confundat pe Răzvan Isăilă cu interlopul Ion „Puiu” Mironescu, şi l-a împuşcat pe cel dintâi.

„În seara zilei 26 noiembrie 2012, în jurul orelor 18.10, rulând cu viteză redusă cu autoturismul marca AUDI A6 (pus la dispoziţie de către inculpaţii instigatori), a executat mai multe focuri folosind o armă militară – un pistol-mitralieră calibrul 5,45x39 mm, tip AK74 – asupra părţii vătămate I.M.N.R. (Răzvan Isăilă – n.r) – care tocmai parca autoturismul marca Mercedes clasa E în parcarea de reşedinţă”, precizează procurorii

Aceştia mai arată că, în momentul în care a văzut că Isăilă nu a murit, Vitalie Proca ar fi coborât din maşină şi, folosind pistolul MAKAROV, calibrul 9 mm, pe care îl avea asupra sa, s-ar fi dus către Isăilă  şi l-ar fi împuşcat de mai multe ori prin geamul portierei şi prin parbriz.

Anchetatorii mai arată că Ion Druţă ar fi fost cel care, în perioada octombrie – decembrie 2012, la cererea fraţilor Mararu, ar fi găsit un asasin plătit capabil să pună în aplicare planul acestora (să îl omoare pe Puiu Mironescu), respectiv Vitalie Proca. 

Ion Druţă ar fi intermediat contactul direct dintre fraţii Mararu şi Vitalie, însoţindu-l pe acesta din urmă, pe 15 noiembrie 2012, în Roznov la un bar deţinut de Răzvan Mararu. Cu această ocazie, fraţii Mararu l-ar fi determinat pe Vitalie să pună în aplicare „planul de eliminare a rivalului lor, totodată punându-i la dispoziţie mijloacele materiale şi informaţiile necesare comiterii asasinatului”.

Anchetatorii precizează că după acea întâlnire, Druţă l-ar fi dus pe Vitalie Proca la Bucureşti unde i-a asigurat acestuia un loc de cazare şi s-a prezentat zona unde urma să acţioneze, dar şi căile de acces.

Următoarea zi, pe 16 noiembrie 2012, Ion Druţă s-ar fi întors în Republica Moldova de unde, „pe toată perioada desfăşurării activităţii infracţionale, a asigurat comunicarea dintre inculpaţi (instigatori)”, resprectiv comunicarea dintre Răzvan şi Bogdan Mararu şi Vitalie Proca, „înlesnind astfel activitatea infracţională desfăşurată de aceştia”.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Tribunalului Bucureşti.

Pe 18 noiembrie 2013, Vitalie Proca a fost extrădat din Rusia unde fusese prins de autorităţi în luna iunie. Moldoveanul era urmărit internaţional pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.  

După ce a fost adus în România, Vitalie Proca a fost prezentat unui judecător, pentru a i se confirma mandatul de arestare preventivă emis pe numele său pe 18 ianuarie 2013.  

Cu aproximativ un an înainte de săvârşirea faptei în România, Vitalie Proca a mai încercat să omoare un bancher rus la Londra. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Asasinul plătit Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 a împuşcat cu două arme semiautomate un tânăr pe o stradă din cartierul bucureştean Vitan, pe care l-a confundat cu interlopul Puiu Mironescu, a fost extrădat luni din Moscova. Asasinul a fost deja încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei. Aceasta este prima extrădare din Federaţia Rusă în România.
 
 
Asasinul plătit Vitalie Proca, suspectat de atacul armat din cartierul bucureştean Vitan, a fost dus la sediul Poliţiei Capitalei pentru a fi audiat şi de poliţişti. Asta după ce iniţial a refuzat să dea declaraţii procurorilor Parchetului Tribunalului Bucureşti. Proca a fost extrădat din Moscova unde a fost prins după ce a fost dat în urmărire internaţională pentru tentativă de omor calificat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.
 
 
Procuratura Anticorupţie a pus sub învinuire o inspectoare a Direcţiei Informaţii şi Evidenţă Operativă a Ministerului Afacerilor Interne, pentru că ar fi facilitat primirea paşaportului de cetăţean al Republicii Moldova de către Vitalie Proca, arestat pentru omor şi tentativă de omor
 
 
Vitalie Proca, presupusul autor al atacului din cartierul bucureştean Vitan, a fost audiat de o echipă de anchetatori români care s-au deplasat la Moscova în perioada 12-16 august 2013. Echipa care s-a deplasat în Rusia a fost formată dintr-un procuror criminalist şi doi ofiţeri ai Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitale.
 
 
Procurorii din România au cerut Republicii Moldova, probe biologice ale mamei atentatorului din cartierul bucureştean Vitan Vitalie Proca şi le-au primit, după ce solicitarea trimisă Federaţiei Ruse pentru obţinerea de probe biologice de la Proca nu a avut rezultat.
 
 
Fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu au fost trimişi în judecată de procurorii bucureşteni în dosarul privind atacul armat armat din cartierul bucureştean Vitan. Cei doi sunt acuzaţi de instigare la tentativă de omor calificat şi instigare la nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Aceştia l-ar fi plătit pe Vitalie Proca să-l ucidă pe Dumitru „Puiu” Mironescu.
 
 
O echipă de poliţişti de la Serviciul Omoruri din Poliţia Bucureşti şi de la Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost la Chişinău pentru audierea lui Ion Druţă, complicele lui Vitalie Proca în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, comandat de fraţii Mararu. Acesta este cercetat pentru complicitate la omor, fiind suspectat că ar fi adus în România armele folosite de Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu.
 
 
Ion Druţă, cercetat pentru complicitate la omor în cazul atentatului din noiembrie 2012 din cartierul Vitan din Bucureşti, asupra lui Puiu Mironescu a fost reţinut vineri de autorităţi în Republica Moldova. Este investigat pentru implicarea în asasinate la comandă şi pentru contrabandă cu ţigări.
 
Asasinul plătit Vitalie Proca va fi judecat separat de fraţii Mararu în cazul atentatului din cartierul Vitan
 
Vitalie Proca, acuzat că în noiembrie 2012 ar fi împuşcat un bărbat în cartierul Vitan din Capitală după ce l-ar fi confundat cu Puiu Mironescu, va fi judecat separat de Răzvan şi Bogdan Mararu care ar fi comandat asasinatul. Parchetul Capitalei a dispus această măsură deoarece Proca este în continuare în custodia autorităţilor ruse, iar fraţii Mararu sunt de aproape şase luni în arest preventiv.
 
 
Ion Druţă este cercetat pentru complicitate la omor în cazul atentatului din Vitan, fiind suspectat că ar fi adus în România armele folosite de moldoveanul Vitalie Proca pentru uciderea lui Puiu Mironescu. Mai mult, Druţă este acuzat că l-ar fi angajat pe Proca, l-ar fi adus în România şi că i-ar fi transmis informaţiile pentru executarea faptei. Druţă a fost prins vineri de autorităţi în Republica Moldova.
 
 
RISE Project a descoperit că asasinatele sau tentativele de asasinat la comandă care au avut loc la Londra, Bucureşti, în judeţul Bacău şi în Republica Moldova par a avea în spate aceeaşi grupare de ucigaşi profesionişti. Gruparea reglează, de obicei, conflicte între organizaţii criminale însă îi cad victime şi oameni nevinovaţi.
 
 
Puiu Mironescu a fost trimis în judecată pentru terorism, instigare la omor, distrugere şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor după ce, la începutul acestui an, ar fi comandat uciderea lui Bogdan Mararu. Alături de el, au mai fost trimise în instanţă şi alte şase persoane.
 
 
Răzvan Isăilă, bărbatul împuşcat de  Vitalie Proca în cartierul bucureştean Vitan, şi-a recuperat vineri autoturismul ciuruit de gloanţe, din curtea Poliţiei Capitalei, unde fusese sigilat, fiind probă în dosar, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.
 
 
Judecători, procurori, poliţişti de frontieră şi angajaţi ai Întreprinderii de Stat "Registru" ar putea fi vizaţi într-o anchetă penală, iniţiată de ministerul de Interne pe cazul asasinului Vitalie Proca, anunţă Jurnal TV.
 
 
Războiul dintre fraţii Bogdan şi Răzvan Mararu şi fostul lor bodyguard Puiu Mironescu a izbucnit în 2005, după ce, într-o vacanţă în Egipt, acesta din urmă i-a jignit pe cei doi fraţi numindu-i „pitici penibili“.
 
 
Pentru acţiunea de asasinat, moldoveanul a primit o maşină cu numere bulgăreşti cumpărată din Gura Humorului, astfel încât să poată fugi imediat de la locul crimei.
 
 
Despre Vitalie Proca, cetăţeanul moldovean arestat la Moscova în cursul săptămânii trecute pentru două tentative de asasinat ratate, se poate spune că a avut un an 2012 foarte prost.
 
 
Moldoveanul Vitalie Proca (33 de ani), principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Bucureşti, arestat la Moscova, are un trecut criminal în Republica Moldova, unde a fost condamnat pentru omoruri, jaf, tâlhării şi alte infracţiuni grave.
 
 
Moldoveanul Vitalie Proca, principalul suspect în cazul atacului armat în care un tânăr a fost împuşcat la sfârşitul anului trecut, în Bucureşti, cu două arme automate a fost arestat la Moscova. Cazierul lui este impresionant: şi-a început "cariera" de ucigaş la 19 ani
 
 
Ministerul rus de Interne anunţa, miercuri seară, că membri ai Departamentului de Urmărire Penală l-au localizat şi arestat pe moldoveaul Vitali Proca, dat în urmărire prin Interpol pentru că ar fi împuşcat în 26 noiembrie 2012 un tânăr în Bucureşti. Pe site-ul ministerului au fost puse şi primele imagini cu suspectul, în arest la Moscova.
 
 
Anchetatorii spun că principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, prins în Moscova, ar mai fi comis un asasinat asemănător în Londra.
 
 
Principalul suspect în cazul atacului armat din cartierul Vitan din Capitală, din noiembrie anul trecut, a fost prins ieri după-amiază la Moscova. Aşa a anunţat în această dimineaţă şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, suspectul, Vitalie Proca (33 de ani), este cetăţean moldovean, şi nu ar fi la primul atac de acest fel, fiind cunoscut ca asasin plătit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: