Atac dur al lui Gabriel Leş în afacerea corvetelor pentru Forţele Navale: Entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Les - FOTO Eduard Enea
Gabriel Les - FOTO Eduard Enea

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a reacţionat dur după decizia Tribunalului Bucureşti care a respins contestaţia celor de la Damen în programul ”Corveta multifuncţională” şi a dat câştig de cauză Naval Group. El a susţinut pe Facebook că, în acest moment, în cazul licitaţiei pentru corvete, are loc un  ”război juridic de uzură” prin care ”entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României”.

"România militează pentru consolidarea posturii de apărare şi descurajare a NATO pe flancul estic al Alianţei, ca o reacţie firească de adaptare la evoluţiile mediului regional de securitate. Totodată, ţara noastră şi-a înţeles rolul într-un spaţiu geopolitic atât de complex şi provocator, demonstrând angajament pe toate palierele: fonduri, contribuţii şi capabilităţi.

Alocarea pentru cel de-al treilea an consecutiv a 2 procente din PIB pentru Apărare a demonstrat că România este determinată să aducă o contribuţie consistentă la îndeplinirea misiunilor Alianţei. Deşi, decizia la nivel politic a fost asumată, iar alocările bugetare au fost asigurate deplin, avem de-a face cu un adevărat război juridic de uzură, prin care entităţi străine blochează efectiv interesele strategice de securitate ale României. Companiei olandeze Damen i-a fost respinsă ieri, la instanţa de fond, contestaţia prin care se încearcă blocarea atribuirii contractului de realizare a corvetelor multifuncţionale. Demersurile de tergiversare nu se opresc însă aici, compania anunţând deja că va înainta recurs.

Putem înţelege că sumele puse în joc de statul român sunt extrem de atractive pentru companii, însă găsesc inacceptabil ca interesele de securitate ale României, şi ale Alianţei deopotrivă, să fie sacrificate în goana după profit ale unor companii mânate de interese obscure. Este deja un fapt cunoscut că Olanda blochează intrarea României în Schengen pentru a nu-şi periclita afacerile în portul Rotterdam, însă prin obstrucţionarea programului de dezvoltare şi modernizare a forţelor navale române îi spunem că a mers prea departe", a mai spus pe Facebook Gabriel Leş. 

Reamintim că Tribunalul Bucureşti a respins ca neîntemeiată contestaţia depusă de grupul olandez Damen, după ce MApN a anunţat că oferta câştigătoare a contractului de achiziţie a celor 4 corvete mulltifuncţionale a fost cea depusă de asocierea dintre Naval Group şi Santierul Naval Constanţa

Pe 9 iulie, grupul olandez Damen, care a fost unul dintre competitorii înscrişi în cursa pentru construirea corvetelor, a contestat licitaţia, invocând multiple nereguli.

Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea ca neîntemeiată, cu posibilitatea de recurs în termen de 10 zile de la comunicare. Damen a comunicat imediat că va depune recurs.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite