Asul lui Putin din Marea Neagră. Insula Şerpilor, transformată de ruşi într-o adevărată fortăreaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Considerând-o un punct strategic important, ruşii au adus pe Insula Şerpilor mai multe sisteme de rachete antiaeriene şi cu lansare multiplă. Ei supraveghează de aici Odessa, Delta Dunării şi baza militară de la Kogălniceanu, iar experţii militari şi cei în securitate spun că Putin vrea să pună stăpânire pe Marea Neagră, astfel că România va avea probleme mari în demersurile de exploatare a gazelor din zonă.

Imaginile satelitare vin cu dovezi suplimentare la rapoartele conform cărora Rusia şi-a consolidat avanpostul confiscat pe Insula Şerpilor cu sisteme suplimentare de rachete. Concret, Rusia a plasat, între altele, pe mica insula, în coasta României, la nici 45 de kilometri de Delta Dunării, un adevărat arsenal, atât sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acţiune Tor, cât şi Panţîr, sisteme antiaeriene cu raza medie, relativ performante. 

La puţin peste 100 de zile de la invadarea Ucrainei, Rusia a plasat şi în proximitatea Insulei Şerpilor puternice sisteme de rachete, dar şi sisteme de bruiaj care încearcă să zădărnicească orice activitate militară în zonă. Concret, conform imaginilor preluate prin satelit, consultate de thedrive.com, pe insulă au fost amplasate trei sisteme de rachete cu lansare multiplă Grad, două sisteme de rachete antiaeriene Tor (mobile şi autopropulsate, cod NATO Gauntlet), patru sisteme de apărare antiaeriană Panţîr- S1 (mobile şi autopropulsate, cod NATO SA-22 Greyhound), precum şi alte 10 echipamente care sunt acoperite cu plase de camuflaj. Ultimele ar fi sisteme de război electronic care bruiază activităţile militare, dar nu numai. Între altele ar fi vorba şi de un echipament Kret, care este conceput să protejeze sistemele terestre de aparate aeriene de recunoaştere. 

În plus, ruşii au adus în zona insulei mai multe nave mari de desant. Imaginile arată, de exemplu, ceea ce pare a fi un sistem Tor pe puntea unei nave de debarcare din clasa Dyugon (Proiect 21820), la aproximativ 3 kilometri la sud de Insula Şerpilor. Plasarea navelor scade eficacitatea acestor sisteme antiaeriene care sunt concepute pentru utilizarea terestră, dar adaugă un plus capacităţii de apărare a Insulei Şerpilor. „Evaluarea noastră fără echivoc este că Insula Şerpilor reprezintă un obiectiv strategic care va fi utilizat de Federaţia Rusă pentru a controla întreaga parte de nord-vest a Mării Negre”, a declarat, în mai, purtătorul de cuvânt al Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), Vadim Skibiţki. 

Micşorarea puterii de negociere a Moscovei 

Experţii consultaţi de „Adevărul” consideră că, prin cucerirea Insulei Şerpilor, Rusia va pune probleme României în zona economică exclusivă atunci când vine vorba de exploatarea zăcămintelor de gaze naturale. „Nu cred că Putin va accepta ca România să exploateze gazele din Marea Neagră, din sectorul de lângă Insula Şerpilor. Şi nu pentru că are nevoie de aceste resurse, dar pentru că o eventuală exploatare exclusiv românească a acestor gaze ar scădea dependenţa ţărilor UE de exporturile ruseşti.

Putin vrea să stăpânească Marea Neagră şi astfel demonstrează ruşilor, dar şi aliaţilor Moscovei că este o mare putere în zonă. Oricum, dacă situaţia rămâne cum este acum, România va putea exploata gazele din zonă cu riscuri mari.  Aurel Cazacu Analist militar

S-ar micşora astfel serios puterea de negociere a Moscovei. În plus, Putin vrea să stăpânească Marea Neagră şi astfel demonstrează ruşilor, dar şi aliaţilor Moscovei că este o mare putere în zonă. Oricum, dacă situaţia rămâne cum este acum, România va putea exploata gazele din zonă cu riscuri mari, pentru că ruşii vor fi predispuşi la diverse diversiuni care pot escalada situaţia de securitate din proximitatea Insulei Şerpilor”, a precizat analistul militar Aurel Cazacu. 

Cu ochii pe Odessa, Delta Dunării şi Mihail Kogălniceanu 

La rândul lui, fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că era de aşteptat ca Insula Şerpilor să fie un obiectiv principal al Kremlinului. 

„De acolo pot sta cu ochii pe Odessa, dar şi pe partea vestică a litoralului ucrainean. Mai mult, foarte important pentru noi, de pe Insula Şerpilor ruşii pot supraveghea cu uşurinţă Delta Dunării, Constanţa şi chiar Baza Mihail Kogălniceanu. În plus, aşa cum nu mai recunosc mai multe tratate internaţionale, ruşii vor contesta cu siguranţă decizia Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga, în urma căreia România a primit 9.700 km2 de spaţii maritime, platou continental şi zonă economică exclusivă în Marea Neagră. Astfel, România va avea probleme mari în demersurile de exploatare a gazelor din zonă. Trebuie spus că, din punct de vedere legal, Insula Şerpilor nu a fost nici măcar pentru un minut a ruşilor. După cel de-Al Doilea Război Mondial, în tratatele de pace, Insula Şerpilor era a României, dar a fost cedată ruşilor prin anii ’50 de Gheorghe Gheorghiu Dej fără prea multe explicaţii. Ulterior, România şi URSS au purtat, timp de 20 de ani, mai multe runde de negocieri fără rezultat, pentru delimitarea platoului continental şi a zonelor exclusive economice în Marea Neagră. În final, problema s-a rezolvat la Haga, unde România a primit zona economică exclusivă”, a subliniat Costin Georgescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite