UPDATE Vlad Nicolae, ucigaşul studentei japoneze a fost condamnat la închisoare pe viaţă. Sentinţa nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru Vlad Nicolae, asasinul studentei japoneze   FOTO Mediafax
Procurorii cer închisoare pe viaţă pentru Vlad Nicolae, asasinul studentei japoneze   FOTO Mediafax

Curtea de Apel Bucureşti a decis, joi, ca Nicolae Vlad, acuzat că a ucis-o pe studenta japoneză Yurika Masuno pe 15 august, anul trecut, să stea toată viaţa în închisoare. Nicolae mai este suspect şi de comiterea altor două crime, precum şi că a violat alte şapte femei. De asemenea, poliţistul Gică Ştefănache acuzat în acelaşi dosar de favorizarea infractorului a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.

Instanţa a finalizat la 1 martie dezbaterile în dosarul în care sunt judecaţi Vlad Nicolae şi poliţistul Gică Ştefănache. Acesta din urmă este acuzat că ar fi falsificat documente dintr-un alt dosar, în care Vlad Nicolae era cercetat pentru viol şi violare de domiciliu, favorizându-l astfel pe suspect.

Poliţistul Gică Ştefănache este judecat pentru că ar fi falsificat documente dintr-un dosar în care Vlad Nicolae era cercetat pentru viol şi violare de domiciliu, favorizându-l astfel pe acesta.

La ultimul termen, procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti să îl condamne pe Nicolae Vlad la închisoare pe viaţă, având în vedere numărul mare de fapte şi gravitatea acestora, precum şi tulburările psihice de care acesta ar suferi.

 Poliţistul-complice, Gică Ştefănache, pedeapsă cu executare

De asemenea, procurorul a cerut pentru Gică Ştefănache o pedeapsă cu executare, ţinând cont că minimum pedepsei pentru infracţiunile de care este acuzat poliţistul este de cinci ani de închisoare.

Potrivit acestuia, Gică Ştefănache nu ar fi soluţionat un dosar în care se făceau cercetări legate de faptul că, în noaptea de 19 spre 20 iulie 2012, Vlad Nicolae a intrat, prin spargerea unui geam, în locuinţa unei femei în vârstă de 75 de ani, imobilizată la pat, care locuia singură, în localitatea Baloteşti, judeţul Ilfov, iar prin exercitarea de violenţe a întreţinut acte sexuale cu aceasta.

„Călăul“ din Baloteşti, teroriza femeile singure şi în vârstă

Vlad Nicolae, cunoscut drept „Comisarul“  mai este acuzat că, în noaptea de 5 spre 6 august 2012, a ucis o bătrână de 73 de ani în localitatea Baloteşti, după ce a violat-o. Femeia a fost ucisă prin aceeaşi metodă folosită şi asupra studentei din Japonia - asfixia mecanică prin sugrumare.

În noaptea de 28 spre 29 aprilie 2012, criminalul ar fi intrat într-o casă din Ilfov, în jurul orei 3.00,  agresând o persoană şi furându-i telefonul mobil.

Pe 1 martie 2012, în jurul orei 20.30, Nicolae este suspectat că ar fi  intrat într-o casă din Bucureşti, unde a violat o femeie şi i-a furat bani şi alimente.

Pe 24 februarie 2012, tânărul este suspectat că este cel care a intrat în casa unei femei din Bucureşti, a violat-o şi i-a furat banii şi bijuteriile.

În noaptea de 25 spre 26 februarie 2011, Nicolae ar fi intrat  în casa unei femei din Ilfov pe care a violat-o, legând-o de mâini şi de picioare, după care i-a furat bani şi un telefon mobil.

Nicolae Vlad mai este acuzat că, în perioada mai-august 2010, a intrat de mai multe ori în casa unei femei tot din judeţul Ilfov, pe care a violat-o.

Yurika Masuno, studenta japoneză ucisă în august 2012 FOTO Arhivă Adevărul

Yurika Masuno FOTO arhiva personala

Vlad Nicolae: omor, cinci fapte de tâlhărie, şapte fapte de viol

În 8 noiembrie, Nicolae Vlad şi Gică Ştefănache au fost trimişi în judecată de procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul General.

Vlad Nicolae este acuzat trei fapte de omor calificat şi deosebit de grav, cinci fapte de tâlhărie, şapte fapte de viol şi violare de domiciliu, două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe, precum şi de distrugere.

Gică Ştefănache, ofiţer de poliţie judiciară la Poliţia Oraşului Otopeni la data comiterii faptelor, este acuzat de fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta în instrumentarea unui dosar penal înregistrat la Parchetul Judecătoriei Buftea în care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat că l-a favorizat pe acesta.

Potrivit anchetatorilor, în perioada mai 2010 - august 2012, Nicolae Vlad a comis mai multe infracţiuni de violenţă în localitatea ilfoveană Baloteşti şi în Bucureşti.

Nicolae Vlad a fost arestat preventiv în 19 august 2012, acesta negând în faţa anchetatorilor că ar fi ucis-o pe studenta japoneză.

Totodată, la o distanţă relativ mică de locul crimei, Nicolae Vlad a deschis, prin forţare, geamantanul acesteia, din care a luat un telefon mobil, o cameră foto, un laptop, precum şi banii pe care tânăra îi avea la ea.

Moartea japonezei a fost violentă, cauzată de o asfixie mecanică

Potrivit raportului medico-legal, moartea tinerei a fost violentă, fiind cauzată de o asfixie mecanică prin comprimare buco-cervico-toracală.

De asemenea, rechizitoriul întocmit de procurori a relevat şi alte fapte de mare violenţă săvârşite de Nicolae Vlad, fiind acuzat de uciderea altor două femei, dar şi de cinci tâlhărie, şapte violuri şi violări de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, loviri şi alte violenţe şi distrugere.

Nicolae Vlad este acuzat că ar fi intrat în locuinţele unor femei în vârstă, unele fiind imobilizate la pat, pe care le-a bătut, le-a violat şi le-a tâlhărit.

Poliţia Ilfov, sub anchetă după moartea studentei japoneze

Emanuel Marin Nica, Şeful Poliţiei Ilfov, a fost demis în ianuarie 2013 în urma controlului dispus după moartea studentei japoneze.

În 18 decembrie 2012, şeful Poliţiei Ilfov, Emanuel Marin Nica şi cei doi adjuncţi ai săi, Ionel Lefter şi Nicolae Baicu, au fost cercetaţi în Consiliul Superior de Disciplină al Poliţiei Române, în urma unei sesizări a ministrului Mircea Duşa formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.

Comisia formată din ofiţeri ai Corpului de control a făcut verificări în perioada 3 - 21 septembrie, la IPJ Ilfov şi la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti.

Şeful Poliţiei Ilfov, adjuncţii săi, şase ofiţeri din conducerea IPJ şi membri ai conducerii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Bucureşti au fost cercetaţi prealabil în urma anchetei Corpului de control al MAI. De asemenea, alţi 14 ofiţeri au fost atunci atenţionaţi, iar în cazul a doi ofiţeri şi a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite