Aspecte din lenjeria Justiţiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu

Guvernul Ponta are o iniţiativă legislativă pe care, nu ezit să o spun, o aplaud cu toate mâinile disponibile: retragerea pensiilor speciale magistraţilor care suferă condamnări pentru infracţiuni de serviciu. Cum ar fi, bunăoară, corupţia.

Demersul legislativ este abia la început şi promitem să urmărim cu mare atenţie cine vor fi, dacă vor fi, cei care i se opun. Nu văd niciun argument rezonabil pentru care cineva să respingă această iniţiativă. Este perfect legitim ca statul, care plăteşte pensiile speciale ale magistraţilor, să poată decide ca cei necinstiţi să rămână doar cu partea contributivă a pensiei şi să piardă partea care li se dă de la buget. Şi cred că, pentru egalitate de tratament, o asemenea amputare li se poate aplica şi magistraţilor pensionari care acum sunt condamnaţi pentru asemenea fapte. Dacă li se taie pensia din momentul intrării în vigoare şi nu li se retrage ce au încasat până acum, nu putem vorbi că li se aplică o lege retroactiv.

Necesitatea şi urgenţa acestui proiect este demonstrată fără tăgadă de cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, arestată acum două săptămâni pentru multiple şpăgi, inclusiv una colosală primită de la Dinel Staicu. Ea e cea care, împreună cu două colege, a anulat sentinţa definitivă de condamnare a lui Staicu la 7 ani de închisoare în dosarul fraudei de la Banca Religiilor.

Ca să înţelegem mai bine ticălăşia judecătoarei în acel dosar, să rememorăm faptele. Dinel Staicu a fost denunţat pentru o serie întreagă de infracţiuni economice comise pe parcursul câtorva ani. Procurorii au grupat faptele reclamate şi au deschis mai multe dosare penale, care au mers fiecare pe drumul său. Unul dintre ele este cel referitor la Banca Religiilor, în care s-a ajuns la sentinţă definitivă. Într-un alt dosar, care viza alte fapte, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) faţă de Dinel Staicu, pentru că nu aveau la acel moment suficiente probe pentru inculpare. Această decizie a fost atacată în Justiţie, dar Curtea de Apel Craiova a respins definitiv acţiunea şi a menţinut NUP-ul.

Dinel Staicu a luat acea decizie de la Craiova şi a prezentat-o la instanţele din Bucureşti, unde s-a judecat dosarul privind Banca Religiilor, susţinând că procesul trebuie să se încheie, întrucât există autoritate de lucru judecat. Magistraţii de la Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel Bucureşti i-au respins cererea, pe bună dreptate: acolo, la Craiova, nu se judecase pe fond, ci se judecase doar rezoluţia procurorului de neîncepere a urmaăririi penale, o rezoluţie care poate fi oricând infirmată dacă apar probe noi. În plus, nu era vorba de aceleaşi fapte ca în dosarul pe care îl judecau ei, ci doar de fapte oarecum similare.

După condamnarea definitivă, Dinel Staicu a depus la Curtea de Apel Bucureşti trei cereri de contestaţie în anulare a sentinţei, invocând acelaşi motiv, că există autoritate de lucru judecat, şi aceeaşi sentinţă de la Craiova. A deschis trei acţiuni dintr-un motiv simplu: abia a treia a ajuns la completul care îi convenea lui: Veronica Cîrstoiu, Dumitriţa Piciarcă şi Liliana Bădescu.

Pentru cineva care nu e jurist, dar mai pricepe ceva din bucătăria penală, citirea sentinţei pronunţate de Cîrstoiu, Piciarcă şi Bădescu este o veritabilă insultă la adresa bunului simţ. Ca să-l facă scăpat pe Dinel, cele trei judecătoare au decis că există autoritate de lucru judecat, prin sentinţa de la Craiova, întrucât toate faptele imputate lui Staicu au fost semnalate în acelaşi denunţ.  

Pentru această gogomănie, cele trei au fost anchetate atât de DNA, cât şi de Inspecţia Judiciară de la CSM. În mod surprinzător, în ambele anchete acestea au fost scoase basma curată, pe motiv că aşa le-a dictat lor conştiinţa. Acum aflăm şi cine dicta conştiinţelor lor: milionul de euro de la Dinel Staicu.

Deşi i-a trecut glonţul pe la ureche, Veronica Cârstoiu a continuat să ia şpăgi, inclusiv cea pentru care a fost arestată. Asta spune un lucru: propria sa anchetare şi tot mai numeroasele inculpări şi condamnări ale unor magistraţi corupţi nu au speriat-o câtuşi de puţin, ci doar a făcut-o să-şi rafineze până către perfecţiune metodele de a lua şpagă. Aranjarea cosiţelor la cinci minute după începera şedinţei de judecată, ca semn că acceptă mita, cu mituitorul aflat în sală ca să primească mesajul,  devine lucrare de doctorat cu lectură obligatorie la toate facultăţile de infractori.

Cum să-i laşi unui aşa magistrat pensia întreagă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite