Asociaţia Procurorilor intervine în scandalul Kovesi: În celelalte cazuri denigratoare faţă de procurori, reacţia preşedintelui CSM a lipsit

Asociaţia Procurorilor intervine în scandalul Kovesi: În celelalte cazuri denigratoare faţă de procurori, reacţia preşedintelui CSM a lipsit

Imagine de arhivă

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a transmis vineri un comunicat de presă, că salută poziţia preşedintelui CSM, Lia Savonea, în scandalul legat de Laura Codruţa Kovesi. În acelaşi timp, Asociaţia remarcă faptul că, în alte cazuri similare, preşedintele CSM s-a abţinut şi nu a apărat independenţa procurorilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor consideră benefică luarea de poziţie a Liei Savonea împotriva celor care au criticat anchetarea Laurei Codruţa Kovesi, dar atrage atenţia că ”în toate celelalte cazuri în care au existat discursuri şi luări de poziţie agresive şi denigratoare faţă de procurori, o reacţie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a lipsit”. Asociaţia solicită membrilor CSM să apere sistemul judiciar în toate celelalte cazuri în care procurorii sunt denigraţi ”fără a avea o unitate de măsură diferită în funcţie de persoana vizată sau structura de parchet din care face parte”.

„Asociaţia Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor, asociaţie profesională a procurorilor, fără a pune în discuţie contextul în care au fost făcute afirmaţiile şi tardivitatea reacţiei pe această temă, consideră benefică şi conformă principiilor europene, recunoaşterea nevoii de a asigura independenţa procurorilor, exprimată prin comunicatul din data de 15.02.2019 al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, doamna judecător Lia Savonea.

Ne bucurăm că prin însăşi vocea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a fost exprimată poziţia fermă de respingere a oricărei alegaţii privind desfăşurarea activităţii de urmărire penală, altfel decât în cadru legal, acest lucru aplicându-se în cazul oricărui dosar penal şi a oricărei structuri a Ministerului Public.

Nu putem să nu constatăm cu surprindere că în toate celelalte cazuri în care au existat discursuri şi luări de poziţie agresive şi denigratoare faţă de procurori, o reacţie a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii a lipsit, dar suntem convinşi că acesta este un semnal de conştientizare a importanţei apărării independenţei procurorilor şi că este o reacţie care va fi constantă de acum înainte.

Adresăm pe această cale o solicitare membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a respecta principiile şi poziţia comunicată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, mai precis de a nu afecta separaţia şi echilibrul puterilor în stat, de a garanta independenţa procurorilor şi de a apăra sistemul judiciar şi în toate celelalte cazuri în care se desfăşoară campanii de denigrare la adresa procurorilor sau în care sunt puse în discuţie cauze penale aflate în faza de urmărire penală, fără a avea o unitate de măsură diferită în funcţie de persoana vizată sau structura de parchet din care face parte”, se arată în comunicatul procurorilor.

Lia Savonea a transmis un comunicat de presă referitor la "discursul" clasei politice şi al unor lideri de opinie în legătură cu activitatea de urmărire penală derulată de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în urma citării Laurei Codruţa Kovesi în calitate de suspect într-un dosar penal. Potrivit şefei CSM, în ultimele zile au fost lansate în spaţiul public de către clasa politică şi de către lideri de opinie afirmaţii grave ce acreditează ideea desfăşurării unei cercetări penale de către Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie în afara cadrului legal, la comandă politică şi în scop de intimidare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: