Asociaţia magistraţilor VeDem Just: „Plenul CSM tace în continuare, deşi are atribuţia constituţională de a garanta independenţa sistemului judiciar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Asociaţia magistraţilor VeDem Just acuză plenul CSM de lipsa unei reacţii faţă de ultima ordonanţă care modifică legile justiţiei. Asociaţia susţine că CSM-ul are atribuţia constituţională de a garanta independenţa sistemului judiciar.

Asociaţia VeDem Just critică lipsa unei reacţii a plenului CSM faţă de ordonanţa de urgenţă adoptată marţi de către Guvern, în contextul în care Comisia Europeană, DIICOT, DNA sau Secţia pentru procurori a CSM a reacţionat critic faţă de acest act.

„VeDemJust remarcă că până acum au reacţionat trei asociaţii de magistraţi, secţia de procurori a CSM, Procurorul General, DIICOT, DNA, Comisia Europeană. Plenul CSM tace în continuare, deşi are atribuţia constituţională de a garanta independenţa sistemului judiciar. Faţă de atacul sistematic la justiţie şi modificările care afectează bunul mers al justiţiei penale şi managementul instanţelor, asociaţia consideră că cei din CSM care tac sunt complici cu aruncarea în aer a sistemului de justiţie care se produce deja de peste un an de zile în mod sistematic”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociaţiei.

Asociaţia solicită Avocatului Poporului contestarea acestei OUG la Curtea Constituţională. Asociaţia mai solicită renunţarea la secţia specială de investigare a magistraţilor, pe motiv că ”nu se justifică şi existenţa ei nu e acceptată de magistraţi şi se opune standardelor internaţionale”.

„VeDem Just solicită încetarea legiferării de către Guvern prin OUG-uri: activitatea legiuitoare trebuie să aparţină Parlamentului! De asemenea, VeDemJust solicită renunţarea la SIIJ: această secţie nu se justifică şi existenţa ei nu e acceptată de magistraţi şi se opune standardelor internaţionale. Totodată, VeDemJust solicită Avocatului Poporului contestarea acestei OUG la Curtea Constituţională”, se mai arată în mesajul Asociaţiei.

Ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, marţi, după şedinţa de Guvern,  că executivul a adoptat două ordonanţe de urgenţă în domeniul justiţiei: una în ce priveşte înfiinţarea Parchetului European şi a doua care modifică legile justiţiei. Ordonanţa a fost adoptată în mare secret, nefiind anunţată oficial pe ordinea de zi şi nici de către premierul Viorica Dăncilă în deschiderea şedinţei. Proiectul de OUG a fost transmis luni seară la CSM, care nu a anunţat dacă a acordat vreun aviz.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite