Asistenta şefă de la Sanador, audiată la Poliţia Capitalei. Mama copilului mort: „Sunt necalificate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bebelus mort la Spitalul Sanador
Bebelus mort la Spitalul Sanador

Asistenta şefă de la spitalul Sanador, unde a fost operat Ştefan, băieţelul de nici doi ani care a murit după o intervenţie chirurgicală de rutină, va fi audiată miercuri la Poliţia Capitalei.

Marţi, în faţa poliţiştilor au ajuns două asistente. “Nu era nimic în neregulă cu copilul” - a declarat una dintre ele, după cum informează Ştirilor PtoTV.

Anchetatorii o vor chema şi pe doctoriţa care l-a operat. În acelaşi caz face verificări şi Colegiul Medicilor, dar preşedintele instituţiei spunea că ar putea ajunge la un rezultat în aproximativ un an.

După ce mama lui Ştefan şi medicul SMURD care l-a resuscitat pe copil au fost audiaţi acum câteva zile, a venit rândul asistentelor medicale de la Sanador să răspundă la întrebările anchetatorilor.

Cele două cadre medicale au participat la intervenţia chirurgicală suferită de Ştefan la spitalul Sanador. Asistentele le-au dat poliţiştilor detalii, pas cu pas, despre cum a decurs operaţia. În faţa camerelor de filmat au fost însă reţinute.

Laura Bălănescu, doctoriţa care l-a operat pe Ştefan, a declarat săptămâna trecută ca intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat fără evenimente majore. “Nu am nicio explicaţie în momentul acesta ce s-ar fi putut întâmpla. Intervenţia chirurgicală a evaluat fără evenimente majore”, a declarat aceasta. Şi în prima reacţie oficială, reprezentanţii Sanador au spus că toate procedurile au fost respectate.

Părinţii lui Ştefan îşi amintesc însă că, după operaţie, asistentele acţionau haotic. “Persoanele astea sunt atât de necalificate şi este înfiorător faptul că ele în continuare merg şi pun mâna pe copiii”, declara Andreea Duţă, mama lui Ştefan, potrivit sursei citate. “Nu au fost în stare să îi pună un tub de oxigen, au căutat după un balon manual, l-au căutat prin nu ştiu ce dulap, stai să vedem unde este, stai să vedem cum îl punem”, a povestit şi Nini Duţă, tatăl lui Ştefan.

Părinţii au declarat că şi chirurgul, şi anestezistul au considerat că nu e o problemă ca băieţelul să rămână la patru etaje distanţă de secţia de Terapie Intensivă. Au urmat nouă ore în care băieţelul s-a simţit rău, dar medicii nu au intervenit, au susţinut părinţii.

„L-am monitorizat noi, părinţii, îngrijoraţi. I s-a făcut rău. Am mers la asistente. Deja saturaţia lui în oxigen era foarte mică şi a făcut stop cardiac. Manevrele de resuscitare au început extrem de stângaci. Până s-au apucat ele să pună perfuzii, să facă ce trebuie. Tremurau toate asistentele şi medicii de gardă. Am sunat la 112 să vină SMURD. Am încercat să vorbim cu conducerea spitalului. De trei ore nu ne-a băgat nimeni în seamă”, a povestit mama lui Ştefan.

Săptămâna trecută, Ordinul Asistenţilor Medicali din România a început o anchetă, cercetare ce a fost întreruptă acum, până la finalizarea celei penale. Abia atunci ar putea fi luate măsuri în rândul asistentelor, în caz că se constată că au greşit. Cât despre ancheta Colegiului Medicilor, date noi vor fi făcute publice doar la finalizarea cercetărilor, care ar putea să dureze şi un an.

Între timp, poliţiştii analizează toate probele video ridicate de la spitalul privat. Aceştia vor să refacă traseul din spital al tuturor cadrelor medicale care au interacţionat cu Ştefan de la intrarea în spital şi până la momentul constatării decesului. „Practic, vrem să vedem de unde a venit fiecare cadru medical, în cât timp, ce traseu a urmat şi câţi medici au fost implicaţi în salvarea copilului. Nu ne putem pronunţa, deocamdată, asupra unei vinovăţii. După ce vom strânge toate probele şi audia toţi martorii, vom trage o concluzie”, au declarat anchetatorii citaţi de cotidianul Libertatea. 

În fata poliţiştilor va ajunge şi asistenta şefă de la spitalul Sanador. În curând va fi audiată şi doctoriţă care l-a operat pe băiat.

Dosarul a fost preluat de poliţiştii de la Omoruri şi de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care fac cercetări pentru ucidere din culpă. La Parchetul Tribunalului Bucureşti au fost audiaţi, zilele trecute, mama băiatului mort în condiţii suspecte şi medicul de la SMURD care a încercat să-l resusciteze pe copil.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite