Asiguraţii RCA cu decontare directă ar putea fi obligaţi să justifice banii de reparaţii

Asiguraţii RCA cu decontare directă ar putea fi obligaţi să justifice banii de reparaţii

Decontarea directă îi permite victimei accidentului să obţină repararea prejudiciului de la propriul asigurător

Persoanele care au activată opţiunea decontării directe de la propriul asigurător RCA şi care au fost prejudiciate în urma accidentelor rutiere vor fi nevoite să arate cum au folosit banii primiţi pentru reparaţii, în maximum 45 de zile.

În caz contrar, suma va trebui returnată, se arată într-un proiect legislativ care va fi adoptat tacit la Senat. Concret, proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule are şanse mari să treacă tacit de Senat deoarece mâine este ultima zi în care mai poate fi dezbătut şi adoptat, iar senatorii n-au programat săptămâna asta nicio şedinţă de plen.
Decontarea directă îi permite victimei accidentului să obţină repararea prejudiciului de la propriul asigurător, care îşi va recupera suma de la firma la care s-a asigurat şoferul vinovat. 
 
Motivul pentru care s-a propus această modificare, conform expunerii de motive a proiectului, este faptul că, la acest moment, mulţi beneficiari ai mecanismului decontării directe îşi duc maşina la reparaţii în unităţi neautorizate, la persoane nespecializate şi în condiţii improprii, arată avocatnet.ro. Astfel, modificările ar determina oamenii să recurgă la service-uri care ar putea, cel puţin teoretic, să ofere servicii autorizate.
 
Dacă legea va trece de Parlament, ulterior, aceasta va completată de o serie de norme ale Autorităţii de Supraveghere Financiară. Este important de menţionat, în acest context, că există posibilitatea ca normele respective să impună condiţii şi cu privire la termenul în care trebuie făcută reparaţia vehiculului avariat. Deci, pe lângă termenul de 45 de zile de prezentare a decontului, care va curge de la momentul finalizării reparaţiei, există şansa să fie şi un termen în care reparaţia trebuie să fie finalizată, perioadă care va începe, cel mai probabil, de la momentul primirii despăgubirii de la propriul asigurător.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: