Ministrul Apărării a demisionat, după ce Armata a anunţat că a rămas fără bani pentru salarii. Ţuţuianu: „Sunt bani. N-am comunicat“. Tudose i-a acceptat demisia. Iohannis, discuţie cu premierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Ţuţuianu a demisionat din funcţie. Decizia vine după ce reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi, că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară. Mihai Tudose i-a acceptat demisia lui Ţuţuianu. Premierul a avut o discuţie pe acest subiect şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

UPDTE Vicepremierul Marcel Ciolacu va ocupa funcţia de ministru interimar al Apărării până la numirea unui nou titular. 

UPDTE Ministerul Finanţelor, după scandalul de la MAPN: "În urma informaţiilor apărute în mass-media vă comunicăm că nu sunt dificultăţi în ceea ce priveşte plata drepturilor salariale ale angajaţilor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale", precizează Ministerul Finanţelor.

De asemenea, instituţia menţionează "că nu există astfel de probleme la niciun alt minister".

UPDATE Premierul Mihai Tudose i-a acceptat demisia lui Adrian Ţuţuianu. 

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a avut o discuţie cu premierul Mihai Tudose drespre problemele de la MAPN. 

UPDATE Adrian Ţuţuianu, ministrul Apărării, a demisionat din funcţie. Motivul oficial: „neatenţia în comunicarea problemelor bugetare“. 

Adrian Ţuţuianu, la Digi 24:

  • Ministerul Apărării are buget şi execuţia generală a bugetului în acest moment este 39,5%. Execuţia bugetară e 72%. De fiecare dată la rectificare lucrurile astea se reglează până la sfârşitul anului. 
  • Chestiunea de care ne-am lovit e una tehnică: trecerea din trimestrul IV în trimestrul III a unei sume de bani care să ne permită plata drepturilor salariale la data de 15. 
  • Anul acesta MApN a aplicat legea 115 şi 152, ambele care au prevăzut creşteri de salarii şi solde cu 15%.
  • La 15 septembrie se plătesc drepturile salariale aferente lunii august, nimeni nu a fost afectat în plata unor drepturi care se cuvin pentru activitatea desfăşurată. Am constatat o proastă comunicare de la MApN către opinia publică şi nu l-am informat pe premier de acest subiect, de aceea i-am lăsat azi demisia. 
  • Am avut discuţii cu ministrul de Finanţe. Dacă mi-am reproşat ceva e că nu l-am informat pe premier despre această situaţie.
  • Absolut toate drepturile salariale se plătesc pe 15. Norma de hrană va fi plătită în cursul acestei luni, deci la termen. Premierul este nemulţumit de modul în care am comunicat

Întrebat dacă l-a informat şi pe Dragnea, Adrian Ţuţuianu a spus: „Nu, nu am avut o discuţie cu domnul Dragnea“. 

UPDATE Ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a declarat, marţi, la Parlament, că nu a auzit despre problemele privind plata salariilor angajaţilor Ministerului Apărării, după ce reprezentanţii MApN au anunţat că salariile acestora vor fi plătite eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară.

„Nu am auzit de aşa ceva”, a afirmat Olguţa Vasilescu, întrebată dacă militarii îşi vor lua banii cu întârziere.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat, marţi,  că salariile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a efectuat rectificarea bugetară. Soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

”În scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017 şi necesitatea respectării prevederilor art. 18 din Legea responsabilităţii fiscal-bugetare nr 69/2010”, Direcţia financiar-contabilă din M.Ap.N. a dispus către toţi ordonatorii de credite plătitori de drepturi salariale să eşaloneze drepturile salariale.

Astfel, soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de reprezentanţii MApN, drepturile salariale ale angajaţilor vor fi plătite eşalonat în această lună.

Astfel, ”în scopul abordării prudenţiale a execuţiei bugetare, în condiţiile în care până la această dată nu a fost efectuată rectificarea bugetară pe anul 2017”, Direcţia financiar-contabilă a decis că, în data de 15 septembrie, vor fi plătite sumele aferente soldelor şi salariilor nete, fără contribuţiile individuale şi impozit. La aceeaşi dată vor fi achitate diurnele în valută cuvenite personalului aflat în misiuni externe.
Între 21 şi 25 septembrie vor fi plătite contribuţiile angajatorului şi ale angajatului, dar şi impozitul pe venit.

Celelalte drepturi salariale – normă de hrană, chirii etc – vor fi plătite ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Premierul Mihai Tudose a declarat, marţi, la Parlament, că rectificarea bugetară va fi una pozitivă şi o va prezenta până la sfârşitul lunii septembrie.

„Rectificarea, odată cu proiectul de buget. Eu cred că într-o săptămână, o săptămână şi ceva. Până la sfârşitul lunii oricum da”, a declarat premierul Mihai Tudose.
Întrebat ce fel de rectificare va fi, şeful Executivului a spus că aceasta nu va fi negativă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite