VIDEO Armata dă adunarea. Sute de specialişti, angajaţi până la sfârşitul anului la Institutul Cantacuzino.Fifor: S-a dorit ca această instituţie să fie închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Continuă "revoluţia" pusă în practică de MApN la  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"
Continuă "revoluţia" pusă în practică de MApN la  Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino"

Până la finele anului, la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", vor fi încadrate în total 508 posturi de specialişti, medici, cercetători sau biologi, a declarat ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, într-o conferinţă de presă. Asta în urma unei campanii de angajari prin concurs declanşate la nivelul institutului după deblocarea unor posturi de către Guvern.

Conform planurilor MApN, astfel de concursuri de angajare vor fi programate şi în viitor pentru că, în final, este prevăzută o schemă cu peste 1.000 de angajaţi în cadrul institutului.  
 

În paralel, se vor face investiţii în infrastructura institutului. "Trebuie să readucem la viaţă această instituţie. Pot spune că, din varii motive, s-a dorit ca această instuţie să-şi închidă porţile", a spus Mihai Fifor.

Întrebat cine ar putea fi responsabil pentru starea în care se află acum Institutul Cantacuzino, Fifor a spus că nu poate arăta cu degetul către vinovaţi, dar recunoaşte că Ministerul Sănătăţii probabil nu a dorit Institutul dacă nu a avut grijă de el.

„E un institut pe care Ministerul Sănătăţii nu-l mai voia. Ministerul Sănătăţii nu l-a vrut, că dacă îl voia, investea în el. (...) Cantacuzino este un institut cu destin trist în ultimii ani, s-a plimbat de la un minister la altul, în căutarea unor soluţii pentru redresarea activităţii acestei instituţii. Institutul Cantacuzino nu trebuie citit ca institut care produce vaccin, este mult mai mult decât atât, este o instituţie de cercetare, este o instituţie care, de-a lungul anilor, a demonstrat că poate avea soluţii care provin din proiecte de cercetare cât se poate de cuprinzătoare”, a spus ministrul Apărării.

Făcând şi o radiografie a bugetului instituţiei, ministrul Fifor a arătat că acesta a fost de 58 de milioane în 2008, pentru ca să ajungă la numai 15 milioane în 2014. În acest moment, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" are un buget de 117 milioane de lei.

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino" a fost înfiinţat prin OUG 66/2017 ca instituţie de drept public ce desfăşoară activităţi de interes strategic în domeniul asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, prin preluarea patrimoniului, personalului şi activităţii Institutului Naţional de Cercetare "Cantacuzino", care se afla în subordinea Ministerului Sănătăţii.

Negocieri pentru colaborări

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) nu a finalizat negocierile cu companiile cu care va colabora Institutul Cantacuzino în vederea producţiei de vaccinuri, susţine ministrul Mihai Fifor, exprimându-şi speranţa că va anunţa un rezultat la finalul acestui an, asta după ce în vară a spus că în luna septembrie va anunţa care va fi compania parteneră. Fifor a adăugat că o fabrică de producţie de vaccinuri ce vor purta numele Institutului Cantacuzino va fi construită anul viitor, la marginea Bucureştiului.

„Anul 2019 va insemna revenirea în sistem, reînchegarea echipei de profesionişti prin încadrarea posturilor scoase la concurs. Vom putea spune cu cine mergem la drum pentru producţia de vaccin şi vom pune piatra de temelie la noua fabrică de producţie de vaccinuri. (...) Nu am terminat negocierile (cu companiile străine, n.r.). Nu am discutat cu o singură companie, am încercat să avem o paletă cât mai mare, ca să alegem pentru Cantacuzino compania care oferă cele mai bune condiţii de colaborare. Suntem pe final cu aceste negocieri. Vom putea anunţa, sper, până la finalul anului. Cât priveşte producţia de vaccinuri, noi avem o estimare că în 6-8 luni să construim fabrica, pentru a putea face şi transferul de tehnologie. De îndată ce vom avea un partener, vom şti ce fel de tehnologie este necesară. Eu sunt optimist, sper ca la finalul anului viitor să avem această facilitate”, a declarat minsitrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor.

Lucrări de renovare 

Institutul Naţional Cantacuzino va fi renovat, costurile lucrărilor ridicându-se la puţin peste 500.000 de lei fără TVA, potrivit unui anunţ publicat pe SEAP. Lucrările sunt împărţite pe cinci loturi, pentru mai multe corpuri, iar agenţii economici pot depune oferte pentru unul sau pentru mai multe loturi.

Potrivit anunţului publicat pe SEAP, Institutul Cantacuzino vrea să încheie un contract de execuţie a unor lucrări de reparaţii generale şi de renovare, defalcat pe cinci loturi de lucrări. Costul acestor lucrări se ridică la 502.038 de lei fără TVA.

Pot fi depuse oferte pentru unul sau mai multe loturi de lucrări, până la data de 25 octombrie.

Finanţările de la MApN

Conform documentelor MApN, numărul maxim de posturi a fost suplimentat pentru că, pe langă producţia de vaccin, se vrea “reluarea activitătii şi întărirea centrului de diagnostic medical cu adresabilitate civilă şi militară” . Creşterea numărului de angajaţi se va face şi pentru că se doreşte “dezvoltarea capabilitătilor de cercetare-dezvoltare” şi menţinerea în condiţii perfecte de securitate a “Colectiei naţionale de culturi microbiene şi celulare”. 

Salariaţii de la Cantacuzino se vor ocupa şi de chestiuni strategice. Ei  vor pune la punct structurile şi vor participala  dezvoltarea unitătilor “capabile să fie la dispoziţia Guvernului României în cazul unui război hibrid” sau vor asigura buna funcţionare a “Unitătii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism”.  Astfel, numărul maxim de posturi finanţate din subvenţii de la bugetul de stat va fi 1075.  

 Complexul laborator  care poate studia Ebola sau Marburg 

 Printre ţintele declarate de MApN  pentru Cantacuzino se află “operaţionalizarea” laboratorului de tip BSL-4. Această dotare este foarte rară.  Cu cel mai înalt nivel de sigurantă biologică, un laborator BSL-4 poate lucra cu microbi extrem de periculoşi şi exotici. Infecţiile cauzate de aceste tipuri de microbi sunt frecvent fatale. 

Două exemple de astfel de microbi ar fi Ebola şi Marburg. Că măsuri de sigurantă în aceste laboratoare putem menţiona că personalul trebuie să poarte echipament de protecţie individuală şi un costum complet pe corp, cu aer comprimat şi cu presiune pozitivă. 

Oricum, un laborator BSL 4 este izolat într-o clădire separată şi beneficiază de surse dedicate de alimentare şi canalizare.    

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite