Armata are şef nou: cine este Ştefan Dănilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Dănilă, noul şef al Statului Major General
Ştefan Dănilă, noul şef al Statului Major General

Generalul-maior Ştefan Dănilă a devenit marţi noul şef al Statului Major General, el înlocuindu-l în funcţie pe amiralul dr. Gheorghe Marin.

Şeful Statului Major General este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. El este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.

UPDATE Băsescu la ceremonia de învestire: "Armata română are resurse de a îndeplini misiuni externe"

Generalul-maior Ştefan Dănilă s-a născut la 14 mai 1965, în Târgu Neamţ, judeţul Neamţ. După absolvirea Liceului Militar „Ştefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, a urmat cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu" şi a fost brevetat pilot militar.

În perioada 1987 - 1998, a îndeplinit succesiv funcţii de pilot, pilot şef, instructor de zbor şi comandant patrulă. În perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea interarme. După terminarea studiilor, a fost numit în funcţia de ofiţer I în biroul operaţii la Grupul 95 Aviaţie Vânătoare, iar din anul 2001, a fost comandant escadrilă la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriană. Între anii 2005-2008, a îndeplinit funcţia de şef secţie metodica pregătirii de zbor în Statul Major al Forţelor Aeriene.

În aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar în septembrie, acelaşi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian. A obţinut succesiv calificările de pilot şi instructor de zbor pe avionul de luptă, iar din anul 2009 a început zborul pe avionul de transport C-130 Hercules. La 25 octombrie 2009, a fost avansat la gradul de general de flotilă aeriană. De la 1 octombrie 2010, a început activitatea în Statul Major General, îndeplinind funcţia actuală. La 1 decembrie 2010, a fost avansat la gradul de general-maior.

În anul 2005, a urmat "Cursul postuniversitar de perfecţionare în conducerea marilor unităţi operative din Forţele Aeriene", la Colegiul de Război, iar în anul 2007, Cursul principal „Probleme actuale ale securităţii naţionale" la Colegiul Naţional de Apărare. În perioada 2006-2009, a fost doctorand în ştiinţe militare, obţinând titlul ştiinţific de doctor în 2009, cu lucrarea „Securitatea aeriană în contextul globalizării".

Pentru activitatea susţinută de-a lungul carierei, a primit următoarele ordine şi distincţii: Ordinul "Steaua României" în grad de Cavaler; Ordinul „Virtutea aeronautică" în grad de Cavaler; Semnul Onorific "În Serviciul Armatei" pentru 20 ani de activitate; Emblema Onoarea Armatei României; Emblema de Onoare a Statului Major General.

Generalul-maior Ştefan Dănilă este căsătorit şi are o fiică.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite