Armata Română a testat sistemele antitanc portabile SPIKE LR

Armata Română a testat sistemele antitanc portabile SPIKE LR

Rachetele SPIKER pot atinge ţinte aflate la 4000 de metri      FOTO: forter.ro

Armata Română a finalizat testarea rachetelor antitanc SPIKE LR (Long Range) în versiunea portabilă. MApN are deja în dotare rachete din familia SPIKE care echipează vehicule blindate şi elicoptere, noua achiziţie extinzând  utilizarea acestora în operaţiunile la sol.

În recentele evaluări au fost lansate zece rachete conform unor scenarii tragere pe timp de noapte sau zi fiind vizate ţinte aflate la diverse distanţe. Toate cele zece rachete şi-au lovit ţintele.

Versiunea LR este implementată de MApN pe vehicule blindate MLI, în timp ce rachetele SPIKE ER sunt utilizate de elicopterele Puma (SOCAT).
 
Sistemul antitanc portativ SPIKE-LR are în componenţă unitatea de comandă, racheta şi trepiedul, având următoarele caracteristici tehnico-tactice: distanţa de angajare între 200 şi 4000 de metri, viteza rachetei între 130 şi 180 de metri/secundă, modurile de observare şi tragere pe timp de zi şi pe timp de noapte sau în condiţii meteo nefavorabile.

Livrarea sistemelor portabile SPIKE-LR se va face până în 2019.  Ele vor intra în dotarea unităţilor de infanterie, cercetare, vânători de munte şi artilerie din Forţele Terestre Române. Conform unor surse, pentru aceste sisteme MApN va achita 92.719.500 euro, fără TVA.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: