Armata Română recrutează ofiţeri. Care sunt condiţiile şi ce locuri sunt scoase la concurs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO U.S. Army Photo/Staff Sgt. Elizabeth Pena
FOTO U.S. Army Photo/Staff Sgt. Elizabeth Pena

MApN a scos la concurs aproape 200 de posturi pentru viitorii ofiţeri ai Armatei Române, iar candidaţii pot alege să se înscrie la cursurile a şase academii militare sau trei universităţi civile

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunţat că organizează un concurs pentru recrutarea de ofiţeri în Armata Română. Sunt scoase la concurs aproape 200 de locuri, în cadrul a şase academii militare şi trei universităţi civile. În total, este vorba de pregătirea unor experţi în 29 de domenii esenţiale pentru MApN. 

În sistemul universitar militar sunt vacante 108 locuri pentru cei care doresc să devină ofiţeri al Armatei Române. Este vorba de 26 de locuri la Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu (3 ani), 9 locuri la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov (3 ani), 7 locuri la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa (4 ani), 55 de locuri la Academia Tehnică Militară „Ferdinand I”, Bucureşti (4 ani), 11 locuri la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti (3 ani) şi, de asemenea, 9 locuri la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, Bucureşti, specializarea drept. 

Termenul-limită pentru înscrierea candidaţilor este 29 aprilie, iar selecţia şi examinarea medicală se vor desfăşura după ierarhizarea candidaţilor în urma susţinerii examenului de admitere.

Apoi, mai există 78 de locuri alocate MApN în învăţământul universitar civil. 55 dintre ele sunt în Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti - prin Institutul Medico-Militar, ale cărui cursuri durează, în funcţie de specialitate, 5 sau 6 ani. Dintre acestea, 45 sunt la medicină generală, 4 la medicină dentară şi 3 la farmacie. În plus, mai există şi 15 locuri la specializarea medicină generală la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş - prin Institutul Medico-Militar. 

În fine, la Universitatea Bucureşti mai sunt disponibile 8 locuri rezervate MApN, 4 la psihologie, 2 la jurnalism şi 2 la istorie.

Pentru toate aceste posturi din universităţile civile, termenul-limită pentru înscrierea candidaţilor este 5 martie, iar selecţia acestora se face până pe 9 aprilie. Termenele finale de întocmire a dosarelor de candidat se vor stabili după ce se vor aproba metodologiile de admitere şi perioada admiterii.

Selecţia şi probele

Selecţia aptitudinală generală constă în parcurgerea probelor psihologice (test de aptitudini şi de personalitate), testelor fizice (traseu utilitar-aplicativ, cu baremul 1 minut şi 45 de secunde, şi alergare pe distanţa de 2.000 m, cu baremul de 9 minute şi 45 de secunde) şi un interviu de evaluare finală (pentru orientarea vocaţională a candidaţilor).

Centrele zonale de selecţie şi orientare se află la Breaza, Alba Iulia, Câmpulung Moldovenesc şi Constanţa. Pentru anumite arme şi specialităţi militare, candidaţii declaraţi „Admis” la selecţia aptitudinală generală şi la examinarea medicală vor parcurge probe suplimentare medicale şi/sau psihologice. Este vorba de cei care, în final, vor să ajungă în Forţele Aeriene sau Forţele Navale. 

Acestea se vor realiza la Institutul Naţional de Medicină Aeronautică şi Spaţială din Bucureşti sau la Centrul de Medicină Navală din Constanţa.

Profilul candidatului

La selecţie se pot înscrie elevii claselor a XII-a şi absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat, având vârsta de cel mult 26 de ani - 24 de ani pentru aviaţie-naviganţi - împliniţi în cursul anului 2021.

Foarte important, candidaţii trebuie să nu fi parcurs, în întregime sau parţial, un program de studii universitare de licenţă cu finanţare de la bugetul de stat, iar în cazul în care au parcurs un astfel de program de studii, să menţioneze în cererea de înscriere despre aceasta, urmând ca până la data înmatriculării să facă dovada că au achitat contravaloarea serviciilor de şcolarizare de care au beneficiat anterior.

MApN a mai comunicat că metodologiile şi regulamentele de admitere, inclusiv tematica şi bibliografia pentru examen, se publică pe site-urile instituţiilor de învăţământ militar şi civil, pe măsură ce sunt aprobate, iar ulterior pot fi consultate şi la birourile zonale informare-recrutare ale Armatei Române.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite