Armata Română creşte miza pentru a ocupa posturile libere: solde de trei ori mai mari pentru rezerviştii voluntari

Armata Română creşte miza pentru a ocupa posturile libere: solde de trei ori mai mari pentru rezerviştii voluntari

Militarii  vor primi bani chiar dacă stau acasă

Guvernul a aprobat un proiect de modificare legislativă care va asigura creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin majorarea nivelului de remunerare de trei ori şi prin eliminarea unor obligaţii sau constrângeri la care sunt supuşi în prezent aceşti militari

Ştiri pe aceeaşi temă

Începută în urmă cu câţiva ani şi derulată fără succes, campania de recrutare a rezerviştilor voluntari va continua şi în viitor, după ce vor suferi o serie de modificări condiţiile de angajare în aceste funcţii declarate vacante de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).
 
Concret, responsabilii din Armată au observat că oamenii nu se prea înghesuie să ocupe funcţiile de rezervişti voluntari din cauza unor condiţii impuse de legislaţie, care s-au dovedit a fi total neatractive şi drept urmare au promovat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care a şi fost recent aprobat de Guvern.
 
Conform responsabililor militari, noua reglementare va corecta punctele „nevralgice” ale legislaţiei, iar acest lucru va avea ca urmare directă creşterea numărului celor care vor accesa posturile vacante de rezervişti voluntari din Armata Română. În primul rând, s-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remuneraţia fiind în cuantum de numai 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul permanent.
 
După intrarea în vigoare a noilor reglementări, cei care vor aplica pentru un post de rezervist voluntar vor beneficia de o remuneraţie de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent, de 30% din solda unui militar aflat în serviciul permanent. Conform unui mic calcul, dacă avem în vedere că în cazul unui soldat profesionist salariul lunar este de 1.857 de lei, rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproximativ 540 de lei. Apoi, conform aceluiaşi algoritm, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei.
 
În plus, cât timp este în programul de instruire iniţială sau periodică, voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist, adică 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.
 

Nu se mai restituie cheltuielile de recrutare

Apoi, în prezent, cei care sunt acum rezervişti au obligativitatea să anunţe MApN atunci când părăsesc localitatea de domiciliu sau când pleacă în străinătate. În fine, există obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului.
 
Proiectul de modificare a Legii 270/2015 mai prevede şi modificarea acestor reglementări care vor face mai atractivă „oferta de angajare ca rezervist voluntar”. Astfel, se va renunţa la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate şi se renunţă la prevederea potrivit căreia contractul este reziliat dacă rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile. Apoi, printre altele, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu mai doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.
 

Cum se aplică pentru un post

Procesul de recrutare a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari se realizează prin Centrele Militare Zonale, Judeţene şi de Sector, iar selecţia candidaţilor, repartizarea pe funcţii, anunţarea candidaţilor declaraţi admişi şi instruirea acestora se vor desfăşura conform unui calendar care va fi anunţat în timp util. Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
 
La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială.
De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele, serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările